Banes Motor České Budějovice
19.12.2012, Pavel Kortus ml.

CEB - SPA 2:3 - Sérii Mountfieldu ukončila pražská Sparta

Č. B u d ě j o v i c e - Každá série jednou končí. Řada pěti výher českobudějovického Mountfieldu skončila v domácím utkání s pražskou Spartou, které doma Jihočeši podlehli 2:3. Naopak Pražané si připsali čtvrtý úspěch v řadě. V Budvar aréně ani jednou neprohrávali a i díky výbornému Neuvirthovi v brance si odvážejí z jihu Čech tři body.

Jihočeši začali střetnutí aktivněji. Formace z NHL Pražanům od prvních minut zle zatápěla a při dorážce Hanzala měli hosté i štěstí, jelikož kotouč zamířil těsně vedle. V 6. minutě však nečekaně udeřilo na druhé straně. Sekáč zpoza branky posunul kotouč Michalu Brošovi, jenž první střelou na českobudějovickou branku otevřel skóre. Na vyrovnání nečekala Budvar aréna dlouho. Václav Prospal v 8. minutě znovu prokázal svojí geniálnost. Svou typickou přihrávkou na bližší tyč při objíždění branky odlákal Neuvirtha a na Milana Michálka už čekala lehká práce. Obrat ve skóre mohla přinést první přesilová hra v utkání, ale Aleš Kotalík po Michálkově přihrávce napálil pouze břevno Neuvirthovy klece.

Další možnost měl při obrovském tlaku Mountfieldu bojovný Martin Podlešák, ale jeho dorážka v pádu směřovala pod brankářem Sparty těsně vedle pravé tyče. Místo obratu ve skóre však přišel znovu gól Pražanů. Při přesilovce vystihl Ferencovu přihrávku Marek Hovorka a své sólo zakončil přesným bekhendovým blafákem. Sparta v první části využila obě zaváhání domácí obrany a vedla po dvaceti minutách 2:1.

Po přestávce se obraz hry nezměnil. Svěřenci trenéra Draisaitla tlačili na svého soupeře, ale dlouho se nemohli prosadit. Nejprve Hanzala zblízka vychytal Neuvirth, následně trefil Ference od modré čáry pouze tyč. 28. minuta a početní výhoda už však přinesla vyrovnání. Václav Prospal vytáhl ze svého arsenálu další přesný pas a Aleš Kotalík přesnou dělovkou znovu srovnal krok. Jenže holešovická parta měla v rezervě další bleskurychlou odpověď. Pouhých 29 vteřin poté vyhrál Daniel Přibyl vhazování v útočném pásmu, prosmýkl se mezi dvěma soupeři a přes padajícího Kováře poslal svůj tým znovu do vedení. Jihočeši se nevzdávali, ale Sparta houževnatě vzdorovala. Samostatný únik Hanzala vychytal Neuvirth, hostující brankář zvládl rovněž nepříjemný bekhend Michálka. Stav po dvou třetinách tedy byl znovu o trošku příjemnější pro svěřence kouče Jandače.

Třetí část se změnila v dobývání sparťanské branky. Jihočeši naráželi na obětavé soupeře padající do střel nebo výborného Neuvirtha. Stvrdit vedení hostů mohl Jaroslav Hlinka, ale přečíslení tři na jednoho zakončil střelou do promrzlého Kováře, který mnoho práce v zápase neměl. Domácí v honbě za vyrovnáním přibrzdily i dvě oslabení, ve kterých ale hosté moc nehrozili. Diváci v Budvar aréně už zvedali ruce nad hlavu při dorážce Hanzala, která minula levou tyč o několik centimetrů. Necelou minutu před koncem sáhl domácí kouč Draisaitl k odvolání brankáře. Vyrovnání přímo nabídl Mountfieldu chybnou rozehrávkou Broš, ale Hanzal v obrovské šanci selhal. Když se neujaly ani střely Ference a Šimánka, odvezla si Sparta z jihu Čech tři body. Jihočeši neprodloužili sérii pěti výher, naopak Pražané přidali čtvrté vítězství.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
5:17 Broš Sekáč
7:22 Michálek Prospal Hanzal
13:55 Hovorka
27:21 Kotalík Prospal Ference
27:50 Přibyl

Střely na branku
MOU SPA
Kotalík5
Hanzal5
Podlešák5
Prospal4
Květoň3
Michálek3
Ference3
Vydarený3
Jank2
Vráblík2
Langhammer2
Mertl1
Ptáček1
Kohn1
Suja1
CELKEM41
Broš2
Bahenský2
Přibyl2
Hovorka2
Rachůnek2
Sičák2
Gřegořek2
Hlinka2
Krstev1
Sekera1
Vallin1
CELKEM19

Statistika vhazování
MOU SPA
Prospal1/1 - 100%
Langhammer9/12 - 75%
Mertl8/12 - 66,7%
Michálek17/26 - 65,4%
Kotalík2/5 - 40%
Kohn3/12 - 25%
CELKEM40/68 - 58,8%
Forman4/4 - 100%
Sekera1/1 - 100%
Bahenský5/10 - 50%
Přibyl4/8 - 50%
Pacovský1/2 - 50%
Broš7/18 - 38,9%
Hlinka6/20 - 30%
Hovorka0/1 - 0%
Tenkrát0/1 - 0%
Rachůnek0/3 - 0%
CELKEM28/68 - 41,2%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD SPARTA
VÁCLAV PROSPAL
Jakub Kovář
Aleš Kotalík
MICHAL NEUVIRTH
Marek Hovorka
Daniel Přibyl
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....