Banes Motor České Budějovice
22.12.2012, Michal Heřman

Jágr s Plekancem vs. Mountfield. To bude nedělní vyprodaný šlágr

Č. B u d ě j o v i c e – Na jih Čech míří letos podruhé Kladno s Jágrem a Plekancem. Pro diváky je to hit. Budvar aréna bude vyprodaná a HC Mountfield chce soupeři vrátit prohru z prvního utkání v Českých Budějovicích. Tehdy přijelo Kladno s dalšími hráči z NHL. V neděli bude situace jiná. Převahu zámořských hráčů budou mít Jihočeši. Lákavý duel začne v 17:00.

O soupeři – RYTÍŘI KLADNO

Mountfield se potřetí utká s Kladnem
Kladenský tým zahájil sezonu s výrazným posílením týmu, když kromě Jaromíra Jágra klub posílili i Tomáš Plekanec, Tomáš Tlustý, Marek Židlický a Tomáš Kaberle. Celou jednu pětku tedy tvořili hráči z NHL. A na výsledcích týmu to bylo znát. Kladno se pohybovalo na špici tabulky a poráželo celkem pravidelně jednoho soupeře za druhým. Postupem sezony ale odešli oba obránci Židlický a Kaberle, které doplnil útočník Tlustý.

Na hře Kladna to bylo samozřejmě znát a začalo více prohrávat. Nešlo ale o velký počet proher a i díky nahraným bodům ze začátku ligy se Kladno stále drží v popředí tabulky. Z posledních deseti zápasů mají Kladenští vyrovnanou bilanci pěti výher a pěti proher. Tým v čele s Jágrem a Plekancem vyhrál poslední dva zápasy. Nejprve doma porazil mistrovské Pardubice 5:4 a poté vyhrál 5:2 v Chomutově.

S Pardubicemi opět řádil Jágr, který vstřelil tři góly a na jeden přihrál. Branku zaznamenal i v Chomutově a jeho střelecké choutky se tak pokusí zastavit až Mountfield.


HC MOUNTFIELD – RYTÍŘI KLADNO
neděle 22.12.
17:00
Budvar aréna


Zaostřeno: Tomáš Plekanec

Třicetiletý bojovník a technik Tomáš Plekanec patří k nejlepším českým hráčům současnosti. Tento šikovný centr začínal kariéru na Kladně, které je kromě krátkých štací ve Slaném a Mladé Boleslavi jeho jediným českým týmem, kde působil. V roce 2001 byl jako celkově 71. hráč draftován týmem Montreal Canadiens, za který má podepsanou smlouvu do roku 2016. Zámořskou kariéru Plekanec začal v týmu Hamilton Bulldogs v soutěži AHL. Hned při své první sezoně patřil k aktivním střelcům týmu, když zaznamenal 19 gólů. Rok nato jich dal o čtyři více a poprvé si zahrál i v NHL. Průlomový byl ročník 2004/2005, ve kterém dal Plekanec za Hamilton 29 branek a k tomu přidal 35 asistencí. Této produktivity si v Mountrealu nemohli nevšimnout a českého centra od té doby do jiného týmu nepustili. Bodově nejlepší sezonu v NHL měl Plekanec před třemi lety, kdy zaznamenal 25 gólů a 45 asistencí.

Tomáš Plekanec ukazuje své umění v extralize a na vybrané technické kousky se můžete podívat na následujícím videu.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Jihočeši půjdou do utkání s Kladnem posíleni o vydřené vítězství nad Kometou Brno. Trenéra Draisaitla může těšit i fakt, že se mu postupně vyprazdňuje marodka. K dispozici jsou již všichni hráči, kteří měli lehčí zranění. Mimo hru tak zůstává jen dlouhodobě zraněná čtveřice Mikuš, Soudek, Sáblík a Frühauf.

Perličky zápasu

Třikrát v jiném složení
V prvním vzájemném duelu hrálo na jihu Čech Kladno s pěti hráči z NHL a vyhrálo o čtyři branky. Jihočeši měli jen Martínka. V první odvetě v Kladně už za Mountfield nastupovali Michálek, Prospal, Ference a Hanzal. Za Kladno hráli Židlický, Jágr, Plekanec a Tlustý. V tomto duelu již vyhráli Jihočeši, když gól v prodloužení vstřelil Prospal. Do třetího duelu bude mít Kladno „jen“ Jágra s Plekancem, zatímco Jihočeši budou mít čtveřici zámořských hráčů. Podaří se tedy Mountfieldu poprvé Kladno tříbodově porazit?

Prospal a Kladno = historický zápis
Václav Prospal si až ve svých sedmatřiceti letech připsal první gól v české extralize, který vstřelil 14. listopadu v Kladně. Branku dal v osmnácté minutě. Kromě toho si Prospal na zápas jistě rád vzpomene i proto, že v prodloužení utkání druhou trefou rozhodl. Mountfield vyhrál 3:2.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

7. kolo: HC MOUNTFIELD - Kladno 2:6

20. kolo: Kladno - HC MOUNTFIELD 2:3p

Sestava Kladna z posledního zápasu

Chábera - Macholda, Černošek, Majeský, D. Růžička, L. Procházka, Piskáček,Doudera, Mocek - Jágr, Plekanec, Dalecký - Hlaváč, Patera, Kuchler - Kuchejda, Melka, Obdržálek - Eberle, Lukáč, M. Látal.

Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Statistiky

33. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
RYTÍŘI KLADNO
9.
Umístění v tabulce
3.
31 / 12 - 3 - 3 - 13
80:96 / 45
Statistiky v sezoně
(základní část)
32 / 17 - 0 - 4 - 11
104:87 / 55
Aleš Kotalík 24 (8+16)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jaromír Jágr 49 (22+27)
2. v lize
Jiří Šimánek (13)
Nejlepší střelec v sezoně
Jaromír Jágr (22)
2. v lize
Aleš Kotalík (16)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jaromír Jágr (27)
1. v lize
František Ptáček 10 (0+10)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Marek Černošek 9 (2+7)
Milan Michálek (+6)
Lukáš Květoň (-7)
+/- bodování v sezoně
Jaromír Jágr (+18)
Antonín Melka (-6)
Martin Hanzal (69)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Petr Mocek (43)

Jakub Kovář 94,31% - 1,57
Pavel Kantor 90,21% - 3,10
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jan Chábera 91,67% - 2,64
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....