Banes Motor České Budějovice
23.12.2012, Pavel Kortus ml.

CEB-KLA 5:1 - Jihočeši před zaplněnou halou rozstříleli Jágrovo Kladno

Č. B u d ě j o v i c e - Kladenská družina Jaromíra Jágra na jihu Čech neuspěla. V atraktivním duelu Mountfield zvítězil 5:1, když se o branky postarali Ptáček, Prospal, Michálek a dva zásahy zařídil Jakub Suja. Za Rytíře korigoval Jaromír Jágr. Další duel čeká Jihočechy až po vánočních svátcích v Chomutově.

Jaromír Jágr znovu vyprodal Budvar arénu a jeho celek začal aktivněji. V první početní výhodě střílel od modré čáry Macholda a brankář Kovář měl při jeho pokusu i trochu štěstí. To Jihočeši byli v první přesilovce efektivnější. Kohnovu střelu Chábera pouze vyrazil, u dorážky byl nejdříve František Ptáček, jenž vstřelil svou první letošní branku a poslal domácí do vedení. Atraktivní duel pokračoval v bojovném duchu. Po další ubráněné přesilovce se kotouče ujal Bohumil Jank a jeho povedená pumelice skončila na tyči Cháberovy svatyně. Zaplněný českobudějovický svatostánek nemusel smutnit dlouho. V závěru 15. minuty zakončoval přečíslení dva na jednoho střelou Jakub Suja a udělal dobře. Jeho pokus prošel Cháberovi mezi betony a Mountfield vedl o dvě branky. Snížit mohl ve vlastním oslabení Plekanec, ale svůj únik zakončil střelou mimo tři tyče. Svěřenci trenéra Draisaitla si do kabiny nesli dvoubrankové vedení.

Hned v úvodu druhé části mohl zkorigovat stav Plekanec, ale po hezké individuální akci trefil pouze tyč. To Jihočeši byli znovu efektivnější. Milan Michálek našel přes celé pásmo zapomenutého Václava Prospala, který přesnou střelou vymetl horní růžek Cháberovy branky. Rytíři se dočkali snížení v početní výhodě ve 27. minutě. Jaromír Jágr nejprve nabízel kotouč na teč Kuchejdovi, ten však minul branku. Volný puk však kladenská osmašedesátka pohotově nahodila na branku, kde si ho brankář Kovář srazil do sítě. Svižný hokej pokračoval. Po Hanzalově nabídce střílel Michálek v dobré pozici, ale kotouč mu nesedl. V dalších zajímavých příležitostech neuspěli Suja, Dej nebo Květoň, který netrefil zpola odkrytou branku po zaváhání Chábery. Stav velice zajímavého utkání byl po čtyřiceti minutách 3:1 pro Mountfield.

Více než minutová přesilovka pět na tři čekala na svěřence trenéra Draisaitla na startu závěrečné periody. V ní však Jihočeši neskórovali, Ferencovu střelu vytáhl Chábera. Domácí hrozili i v oslabení, Dej trefil brankovou konstrukci, lapačka Chábery vystavila stopku Prospalově individuální akci. Zatímco domácí kotel zpíval „Narodil se Kristus Pán,“ Milan Michálek rychlou akci rozjel a i s troškou štěstí se dostal přes obránce Piskáčka a zmateného Cháberu prostřelil. Uběhlo dalších osmatřicet vteřin, Rastislav Dej našel parádní přihrávkou Jakuba Suju, který ač faulován Hlaváčem o sto šest, zaznamenal svůj druhý gól v utkání. To bylo na Jana Cháberu příliš a pakoval se z branky. Duel s Kladnem byl posledním v českobudějovickém dresu pro Andrew Ference. Ve třetí třetině si užil „standing ovation,“ když se s ním loučili domácí příznivci. Zbytek duelu už se pouze dohrával a Mountfield si do tabulky připsal cenné tři body za výhru 5:1 nad Jágrovo Kladnem.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
6:22 Ptáček Kohn Šimánek
14:56 Suja
21:37 Prospal Michálek
26:15 Jágr
45:44 Michálek Jank Prospal
46:22 Suja Dej Mertl

Střely na branku
MOU KLA
Ference5
Langhammer4
Hanzal4
Prospal4
Michálek4
Ptáček3
Suja3
Jank2
Vráblík2
Kotalík2
Kohn1
Dej1
Květoň1
Mertl1
Kolarz1
CELKEM38
Hlaváč4
Jágr4
Lukáč3
Dalecký3
Majeský3
Látal2
Plekanec2
Mocek2
Růžička1
Kuchler1
Kuchejda1
Eberle1
Doudera1
CELKEM28

Statistika vhazování
MOU KLA
Prospal1/1 - 100%
Kotalík4/7 - 57,1%
Hanzal12/23 - 52,2%
Langhammer5/11 - 45,5%
Kohn4/9 - 44,4%
Mertl10/23 - 43,5%
CELKEM36/74 - 48,6%
Kuchejda2/3 - 66,7%
Kuchler11/18 - 61,1%
Plekanec17/33 - 51,5%
Lukáč8/19 - 42,1%
Jágr0/1 - 0%
CELKEM38/74 - 51,4%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD KLADNO
JAKUB SUJA
Andrew Ference
František Ptáček
TOMÁŠ PLEKANEC
Jan Hlaváč
Michal Lukáč
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (České Budějovice): "Na výsledek se krásně kouká, ale museli jsme hodně šlapat, než se nám to povedlo. Zápas jsme měli pod kontrolou možná až v poslední třetině od stavu 4:1. Nebylo to jednoduché. Kladenští nám dělali problémy, hodně nám utíkali ve středním pásmu a dostávali se do šancí."

Zdeněk Vojta (Kladno): "Začali jsme vlažně a pustili soupeře do vedení. Třetí zápas po sobě jsme otočit nedokázali. Hlava mi nebere, co jsme chvílemi předváděli. Kdyby Procházka využil šanci a přidal druhý gól, mohl být vývoj jiný. Musím pochválit kluky za hru v oslabení, ve třech proti pěti to zvládli brilantně."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....