Banes Motor České Budějovice
24.12.2012, Michal Špírek

Bernat: Přeji všem k Vánocům hlavně zdraví. Už to pro mě není jen fráze

Č. B u d ě j o v i c e - Zápas s Kladnem byl orámovaný dvěma událostmi. Při obou z nich Budvar Aréna aplaudovala ve stoje. Fanoušci uznale tleskali jak na konci loučícímu se Andrewovi Ferencemu, tak na začátku dorazivšímu Romanu Bernatovi.
Devátenáctiletý Roman Bernat předvídal, že pro něj klub na utkání s kladenskými Rytíři něco chystá. "Dali mi vědět, abych přijel před zápasem, takže jsem něco tušil. Ale nikdo mi neřekl konkrétně, co se bude dít, takže to pro mě bylo takové překvapení."

Romana Bernata, který přišel v létě po nehodě v tréninku HC Mountfield o pravou nohu, vítalo na českobudějovickém stadionu vyprodané hlediště. Příjemné bylo i to, že Bernat se mohl ukázat na ledě při zápase, kde se setkaly jeho České Budějovice s týmem, kde Bernat ještě loni působil v juniorech. "Hezké to bylo. V první řadě, byl to moc pěkný zápas. Byl to pro mě zážitek. Já nevím, co k tomu víc říct," usmíval se sympaťák. "Užil jsem si to, v Kladně je spousta kluků, se kterými jsem hrával, no a o to to bylo hezčí, že jsem znal kluky z obou stran. Byl to moc pěkný dárek k Vánocům."

Na led si Roman Bernat došel bez cizí pomoci, bez berlí. Prokázal tak, jak velké pokroky v rehabilitačním centru Malvazinky dělá. "Já to o berlích nesnáším," znovu s úsměvem dodával Bernat. Před začátkem střetnutí byl Romanovi předán šek s částkou od hráčů, vedení a zaměstnanců klubu, ruku si podal Bernat i se zástupci obou mužstev, domácím Jiřím Šimánkem a hostujícím Jaromírem Jágrem, se kterým Bernat prohodil pár slov."Říkal, že on by to asi nezvládl, říkal mi toho hodně, ale když to shrnu, tak že mi fandí a abych bojoval."

Co si přeje Roman Bernat k vánočním svátkům? "Já už jsem dostal nohu a to mi úplně stačí," smál se mladík. Snadno mu člověk věří, když při přání k Vánocům a Novému roku zmíní: "Hlavně to zdraví, hlavně to zdraví. Už to pro mě není jen prázdná fráze."

I příští rok bude před Bernatem nadále tvrdá práce, odpočinku si moc neužije. Dál se bude snažit přiblížit svému snu: postavit se na brusle. "Myslel jsem si, že na to je dost času, ale moje fyzioterapeutka Hanka Kohoutová mi řekla: "No tak v lednu dáme brusle, v únoru zkusíme lyže," pokrčoval rameny Bernat. HC Mountfield a jeho fanoušci drží palce!

Rozhovor s Romanem Bernatem z 10. prosince

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....