Banes Motor České Budějovice
28.12.2012, Michal Heřman

Série těžkých zápasů pokračuje. Mountfield jede bojovat do Třince

Č. B u d ě j o v i c e – Hokejisty HC Mountfield čeká poslední zápas v roce 2012 a nepůjde o žádný lehký duel. Jihočeši totiž cestují do dalekého Třince, který patří k favoritům soutěže. V jeho čele je nejproduktivnější hráč extraligy Martin Růžička a cesta k úspěchu povede přes kvalitní obranu. Utkání v Třinci začne v neděli v 17:00.

O soupeři – HC OCELÁŘI TŘINEC

Třinecký tým vstoupil do letošní sezony velmi dobře, když z úvodních deseti kol vybojoval dvacet bodů. První tři prohry Třince byly se silnými týmy – Kladno, Brno a Zlín. I v dalším průběhu sezony se mistru z předloňské sezony daří. Jen jednou měl herní krizi, kdy třikrát v řadě prohrál. Bylo to ke konci listopadu po shodných prohrách 1:2 se Slavií, Plzní a v Liberci. Navíc Plzeň vyhrála až na nájezdy a nejde tedy o žádné prohry výrazným rozdílem.

Třinec táhne nejproduktivnější muž soutěže Martin Růžička. Není ale sám, kdo vládne statistikám. Mezi gólmany patří k nejlepším Šimon Hrubec, který prostředí českobudějovického klubu zná velmi dobře.

Třinec vyhrál poslední dva zápasy, když doma porazil Liberec 6:5 po nájezdech a vyhrál 4:1 v Kladně. Kouč Ocelářů Josef Turek bude s největší pravděpodobností postrádat v utkání s Budějovicemi jednoho z nejlepších hráčů kádru Jiřího Hudlera. Ten v utkání s Libercem utrpěl tržnou ránu na krku, když mu ji způsobila brusle útočníka Tomáše Filippiho. „Bylo to štěstí v neštěstí. Rána je pořádně hluboká a asi pět centimetrů dlouhá. Brusle ale minula tepnu a jsem v pořádku. Krk ještě bolí a nemůžu s hlavou moc hýbat. Pochybuji, že v neděli nastoupím,“ uvedl pro web Třince Jiří Hudler.


HC Oceláři Třinec – HC Mountfield
neděle 30.12.
17:00
Werk aréna


Zaostřeno: Václav Varaďa

Šestatřicetiletý veterán nastupuje v elitní třinecké formaci spolu s Růžičkou a Bonkem. Během své kariéry nasbíral za Buffalo a Ottawu 493 startů v NHL. Mezi jeho největší úspěchy patří finále Stanley Cupu z roku 1999 a dva tituly mistra světa. Ze zámoří se tento pravý křídelní hráč vydal na švýcarskou misi do Davosu a Langnau. Varaďa byl také u zrodu mistrovské sezony Třince v roce 2011. V letošní sezoně prozatím nasbíral ve třiatřiceti zápasech 25 bodů za 9 branek a 16 asistencí. S touto bilancí je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Ocelářů.

Václav Varaďa ale není jen šikovný hokejista. Nebojí se zapojit do šarvátek či tvrdých soubojů. Na souhrn jeho rvaček a hitů se můžete podívat na následujícím videu.

Z tábora HC Mountfield

Mountfield byl před posledním utkáním v Chomutově na koni a chtěl rozšířit úspěšné období o další zápas. To se mu po prohře 3:5 nepovedlo a šanci na reparát tak mají Jihočeši v neděli. Základem bude zlepšení defenzivy. Do zámoří se vrátil Andrew Ference a při obranné hře to bylo v Chomutově znát. Trenér Peter Draisaitl musí často řešit aktuální marodku týmu a nejinak tomu bude i před Třincem. S největší pravděpodobností bude chybět centr elitní lajny Martin Hanzal, který léčí bolavé zápěstí.

Perlička zápasu

Kovář versus Hrubec?
V domácím brankovišti by měl stát mladý Šimon Hrubec, který hokejově vyrůstal v českobudějovickém klubu. Hrubec má zatím velkou formu a drží svůj tým v každém utkání. Na druhé straně bude stát ostřílený Jakub Kovář, který se po zranění stal podle očekávání oporou Mountfieldu a bude zajímavé sledovat, který z brankářů si v zápase povede lépe.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

9. kolo: Třinec - HC MOUNTFIELD 5:0

22. kolo: HC MOUNTFIELD - Třinec 3:1

Sestavy z posledního zápasu

HC Oceláři Třinec: Hrubec - Galvas, Roth, Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Orsava, Květoň, Rákos - Klimenta, Polanský, Adamský.

HC MOUNTFIELD: Kovář – Ptáček, Jank, Toman, Vydarený, Vráblík, Kolarz – Suja, Mertl, Podlešák – Michálek, Knotek, Prospal – Kotalík, Kohn, Šimánek – Dej, Langhammer, Květoň.

Statistiky

35. kolo
HC OCELÁŘI TŘINEC
vs
HC MOUNTFIELD
3.
Umístění v tabulce
8.
34 / 16 - 4 - 1 - 13
126:99 / 57
Statistiky v sezoně
(základní část)
33 / 13 - 3 - 3 - 14
88:102 / 48
Martin Růžička 56 (29+27)
1. v lize
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Aleš Kotalík 25 (9+16)
Martin Růžička (29)
1. v lize
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (13)
Martin Růžička (27)
3. v lize
Nejlepší nahrávač v sezoně
Aleš Kotalík (16)
Josef Hrabal 25 (8+17)
2. v lize
Nejproduktivnější obránce v sezoně
František Ptáček 12 (1+11)
Martin Adamský (11)
Josef Hrabal (-10)
+/- bodování v sezoně
Mihcálek, Rousek, Vráblík (+5)
Lukáš Květoň (-9)
Lukáš Zíb (60)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Martin Hanzal (73)

Šimon Hrubec 93,03% - 2,77
Peter Hamerlík 92,36% - 2,86
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 93,49% - 1,89
Pavel Kantor 90,21% - 3,10
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....