Banes Motor České Budějovice
19.01.2013, Lukáš Dvořák

Zvládne HC MOUNTFIELD obrat Liberec o body i počtvrté v sezóně?

Č. B u d ě j o v i c e - Extraliga se dostala do své závěrečné čtvrtiny základní části. V ní se zatím hráčům HC MOUNTFIELD daří náramně, jelikož ještě neprohráli. Nyní míří na led Bílých Tygrů z Liberce, proti kterým se jim letos vede skvěle. Ze vzájemných zápasů zatím přišli o pouhý jeden bod. Podaří se svěřencům Petera Draisaitla vykrást Tipsport arenu i podruhé v této sezóně?

O soupeři – HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Severočechům se od začátku nového roku příliš nedaří. V sedmi odehraných zápasech dokázali naplno bodovat jen dvakrát. To když zvítězili v Karlových Varech 3:1 a stejným poměrem si přivezli tři body i z Pardubic. V tomto smolném období schytali i dva obří debakly. Nejdříve na ledě Vítkovic (7:1) a v prozatím posledním kole soutěže u pražské Sparty, kde inkasovali ještě o jednu branku navíc (8:1). Mezi libereckými fanoušky v poslední době zní chorál "Pešán ven!", který vybízí trenéra k odchodu. Ten se k tomu ale nemá.

Právě se Spartou Praha došlo před devíti dny k překvapivé rošádě mezi brankáři obou celků. Z Liberce do Prahy putoval veterán Bílých Tygrů, Marek Pinc. Opačným směrem putoval Marek Schwarz, s jehož výkony byli sparťanští trenéři nespokojení. Očekávaný efekt však zatím tato výměna nepřinesla. Zatímco Pražanům přináší vítězství Melicherčík a Pince tak do branky nepouští, Schwarz pomohl Liberci pouze k jednomu vítězství ze tří. V posledním zápase navíc inkasoval hrozivých sedm branek.

Domácí budou mít v závěru sezony velký problém propracovat se na místa extraligové tabulky, které budou zaručovat alespoň postup do předkola play-off. Na desáté České Budějovice, které uzavírají tuto čtveřici, ztrácí již jedenáct bodů. Znamená to pro ně, že každé zbývající utkání je pro ně takovým sedmým zápasem play-off. Jejich slabým výkonům v letošní sezoně napomáhá i fakt, že Petrovi Nedvědovi se nedaří tak, jako v minulém ročníku. I přesto je nejlepším hráčem svého týmu, když stihl nasbírat čtyřiatřicet bodů za patnáct branek a devatenáct asistencí.


HC Bílí Tygří Liberec - HC MOUNTFIELD
neděle 20.1.
17:00
Tipsport arena


Zaostřeno: Marek Schwarz

Šestadvacetiletý brankář, nyní již libereckých Bílých Tygrů, je už čtvrtým brankářem, který hájí jejich svatyni. Konkrétně po Pincovi, Pavelcovi a Vošvrdovi. To znamená, že právě v této oblasti tlačí domácí bota nejvíce. Už jen to, že ani jeden z brankářů nedosáhl na procentuální úspěšnost zásahů nad 90%. Všichni tito brankáři navíc mají více jak 3 obdržené branky na zápas. Marek Schwarz je odchovancem mladoboleslavského hokeje, do zápasů "áček" zasáhl ale však ve Spartě. Za svou kariéru vystřídal nespočet klubů, dokonce si i krátce zachytal NHL v dresu St. Louis Blues. Během loňské sezony působil ve finském TPS Turku, po sezoně se však vrátil tam, kde s velkým hokejem začal. Své nejúspěšnější roky prožil v sezonách 2009/10 a 2010/11. Jeho výkony v Mladé Boleslavi mu právem vynesly pozvánky do české reprezentace. V ní odchytal 5 zápasů Euro Hockey Tour, nikdy však nedostal závěrečnou pozvánku na MS. Probudí se po nedávné výměně a vzpomene na své dobré výkony, třeba z reprezentace?


Perličky zápasu

Vyjdou hráči HC Mountfield ze zápasů s Libercem neporaženi?
Českobudějovičtí mají letos s Bílými Tygry skvělou bilanci. Povedlo se jim ztratit pouze jediný bod. Ve třetím zápase totiž zvítězili "pouze" po prodloužení poměrem 2:1.

Absence Liberce v závěrečné fázi?
Domácí jsou pravidelným účastníkem závěrečných bojů. Od sezony 2003/04 nechyběli v utkáních play-off, případně předkola play-off. Nyní však na postupové pozice ztrácí jedenáct bodů. Bude hrát Liberec zápasy o udržení v ELH?

Nejhorší celek sezóny na domácím ledě - Liberec
Fanoušci musí být z tohoto faktu frustrovaní. Bílí Tygři jsou totiž absolutně nejhorším celkem soutěže na domácím kluzišti. Dokázali získat pouhých dvacet bodů v devatenácti zápasech. Na předposlední Chomutov v této statistice ztrácí bodů osm.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

3. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Bílí Tygři Liberec 4:1

16. kolo: HC Bílí Tygři Liberec - HC MOUNTFIELD 2:6

29. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Bílí Tygři Liberec 2:1pp.

Sestavy z posledního zápasu

HC Bílí Tygři Liberec: Schwarz (51. Vošvrda) – Čakajík, Derner, Čutta, Jánošík, Moravec, Ulrych, Štich – Bulíř, Nedvěd, Dušek – Duda, Filippi, Víšek – Bárta, Vantuch, Kica – Galamboš, Bortňák, Jonák – J. Vlach.

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Dietz - Suja, Mertl, Šimánek - Kotalík, Škoda, Kohn - Dej, Langhammer, Květoň - Červený, Knotek, Švihálek

Statistiky

42. kolo
HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs
HC MOUNTFIELD
13.
Umístění v tabulce
10.
40 / 10 - 2 - 10 - 18
98:141 / 44
Statistiky v sezoně
(základní část)
40 / 14 - 5 - 3 - 18
105:125 / 55
Petr Nedvěd 34 (15+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Aleš Kotalík 29 (10+19)
Petr Nedvěd (15)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (15)
Petr Nedvěd (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Aleš Kotalík (19)
Martin Čakajík 18 (3+15)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
František Ptáček 14 (2+12)
Tomáš Pospíšil (4)
Petr Nedvěd (-16)
+/- bodování v sezoně
Ladislav Kohn, Tomáš Rousek, Roman Vráblík, Milan Toman (4)
Rudolf Červený (-12)
Petr Nedvěd (137)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Aleš Kotalík (56)

Marek Schwarz 88,37% - 3,51
Tomáš Vošvrda 85,82% - 4,18
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 92,47% - 2,23
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....