Banes Motor České Budějovice
20.01.2013, Petr Kaše

Hokejisté HC MOUNTFIELD hostí v televizním utkání brněnskou Kometu

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poslední čtyři zápasy vyšly hokejistům budějovického HC MOUNTFIELD na jedničku. Po dvou venkovních vítězstvích na samostatné nájezdy na hřišti pražské Slavie a Vítkovic si dokázali poradit také s Litvínovem a následně uspěli i na hřišti Liberce. V dalším utkání přivítají Jihočeši na svém hřišti brněnskou Kometu, které se poslední dobou příliš nedaří. Utkání, které vysílá v přímém přenosu ČT sport, začíná v 18:05 v Budvar aréně.

O soupeři – HC KOMETA BRNO

Loňskému finalistovi se po skvělém vstupu do nového ročníku příliš nedaří. Skoro to vypadalo, že si hokejisté Komety svými letošními prosincovými výsledky chtějí zopakovat loňské nadechnutí se ke stříbrnému zakončení minulého extraligového ročníku. Stejně jako před rokem totiž i tentokrát v prosinci většinou prohrávali. Přitom na začátku sezony nic nenasvědčovalo tomu, že by se v lednu měl brněnský tým začít strachovat, že bude mít problémy dostat se do play off. První varování přišlo v říjnu, po vynikajícím úvodu sezony se Kometa na konci tohoto měsíce zasekla. Také proto, že ji začala kosit zranění. Nejcitelnější byla ztráta nejproduktivnějšího hráče Jakuba Svobody, dlouho absentoval další klíčový útočník Tomáš Divíšek.

Návrat zraněných přinesl na přelomu listopadu a prosince přeci jen zlepšení. Po slavné výhře nad Jágrovým Kladnem se dokonce hlavní hvězda kladenských Rytířů Jaromír Jágr nechal slyšet, že Brno má nejlepší tým v extralize. „Hraje výborný hokej, i když má někdy výpadky.“ Jenomže záhy tomuto konstatování přestaly odpovídat výsledky, což se projevilo hlavně po reprezentační přestávce věnované ruskému Channel One Cupu. Pět zápasů, pět porážek, jediný získaný bod a navrch den před Silvestrem debakl 0:7 v Karlových Varech, přineslo tvrdé vystřízlivění. Série porážek měla za následek pohovory a také konec dvojice Hořava, Valábik. Prvně jmenovaný nyní nastupuje za svůj mateřský celek Kladno, druhý hájí barvy Portlandu v AHL.

Ve dvanácti utkáních po reprezentační pauze zvítězila Kometa v základní hrací době pouze jedinkrát, jednou dokázala uspět v prodloužení a jednou v nájezdech. Do závěrečné čtvrtiny vstoupili svěřenci trenéra Venery jednoznačným vítězstvím s Chomutovem, poté ale následovaly dvě porážky s Kladnem a s Třincem. Oba letošní vzájemné duely odehrála Kometa v domácím prostředí – 5:1 a 2:3sn. Podaří se Kometě vyzrát na defenzivu budějovického HC MOUNTFIELD, která v posledních čtyřech utkáních inkasovala pouze třikrát?


HC MOUNTFIELD - HC Kometa Brno
úterý 22. 1.
18:05
Budvar aréna


Zaostřeno: Jakub Svoboda

Jakub Svoboda

Talentovaný útočník udělal první hokejové krůčky ve svém rodném Přerově. Zde hrál až do dorostenecké kategorie, kde na sebe výrazně upoutal v sezóně 2005-06, nasbíral totiž v 47 zápasech stejný počet bodů a za Juniory už nastupoval v dresu Pardubic. Za ty odehrál 20 utkání, než se přestěhoval právě do Brna, kde do konce ročníku stihl odehrát ještě devět zápasů. Působení v Kometě se Jakubovi mimořádné vydařilo, další sezóna byla velmi bodově vydařená i přesto, že Jihomoravané nakonec hráli play-out. Přerovskému rodákovi se natolik dařilo, že se vydal do zámoří, kde strávil jeden rok v dresu Saginaw Spirit v kanadské OHL. Na kanadské misi získal další cenné zkušenosti, které se mu po návratu do České republiky hodily. „Tamní hokej je víc o nahazování, dobruslování, je to více do těla a myslím, že přímočarost u brány se mi bude hodit.“ Za mořem strávil jednu sezónu a po odjezdu zpět do vlasti po něm sáhli Orli ze Znojma. Toto spojení se ukázalo jako velmi výhodné. V první lize totiž forward po boku zkušených matadorů Pláška a Hamana zazářil a připsal si 23 kanadských bodů. Úspěšná štace ve Znojmě neunikla pozornosti Komety Brno, která po šikovném útočníkovi sáhla a Jakub Svoboda tak může brázdit extraligové vody. V loňské sezóně ukázal svůj potenciál naplno a v základní části si připsal 23 bodů (12+11), v play off poté svými výkony táhl Kometu a stal se třetím nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů s patnácti body (7+8). V letošní sezóně své bodové maximum překonal a na svém kontě má již 15 branek a 21 asistencí. Rozšíří tento hokejista, který již nakoukl také do seniorské reprezentace, svou bodovou sbírku proti Mountfieldu?

Z tábora HC MOUNTFIELD

Trenér domácího mužstva Peter Draisaitl očekává těžké utkání, i vzhledem k marodce svého mužstva: „Naše situace je před každým zápasem za poslední dobu prakticky stejná. Potřebujeme sbírat body a to jakýmkoliv způsobem. Po utkání v Liberci máme bohužel nějaké zraněné hráče. Nyní tak musíme přednostně řešit otázku, jaký kádr budeme mít pro utkání s Brnem k dispozici. Podle toho se pak pokusíme stanovit taktiku, se kterou bychom proti Kometě na domácím ledě mohli uspět. Bude to samozřejmě opět velmi složité. Brno i přes momentální postavení v tabulce a výkony rozhodně patří v české extralize k těm lepším mužstvům."

Perličky zápasu

Prosadí se Vilém Burian proti svým bývalým spoluhráčům?
Ještě v loňské sezoně sbíral tento talentovaný hokejista extraligové zkušenosti v barvách Jihočechů, kde si stihl připsat ve 21 utkáních 8 bodů (2+6). Před letošní sezónou se vrátil do Třebíče, odkud si ho začátkem ledna vypůjčila na střídavý start právě brněnská Kometa. Teď bude chtít tento 24-letý hokejista ukázat, že vedení HC MOUNTFIELD udělalo chybu, když mu nenabídlo smlouvu.

Trefí se kapitán Komety Radim Bičánek i ve třetím vzájemném utkání?
V obou vzájemných utkáních se dokázal prosadit obránce Radim Bičánek. V prvním měření sil prostřelil Lukáše Sáblíka a zvyšoval již na 5:1, ve druhém utkání vyrovnával na 2:2 a zajistil svému týmu alespoň bod. Podaří se mu skórovat i ve třetím zápase proti Jihočechům?

Tomáš Harant v premiéře před domácími fanoušky
Ve čtvrtek se podařilo vedení HC MOUNTFIELD dohodnout se slovenskou Žilinou na příchodu zkušeného obránce Tomáše Haranta, který již na Jihu v minulosti působil. Ten nastoupil již při nedělní výhře v Liberci a v úterý by měl poprvé nastoupit před vlastními fanoušky. „Jsme velice rádi, že se nám podařilo uskutečnit příchod Tomáše Haranta. Je typem obránce pro všechny důležité části zápasů jako přesilovky, oslabení či jiné rozhodující momenty,“ říká Petr Sailer na adresu 186 centimetrů vysokého obránce. Bude jeho domácí premiéra vítězná?

Vzájemné zápasy z letošní sezony

6. kolo: HC Kometa Brno - HC MOUNTFIELD 5:1

32. kolo: HC Kometa Brno - HC MOUNTFIELD 2:3sn

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Kolarz, Frühauf, Vráblík, Harant, Vydarený, Dietz - Suja, Kotalík, Škoda, Kohn, Šimánek, Dej, Rousek, Květoň, Červený, Švihálek, Langhammer, Mertl, Knotek

HC Kometa Brno: Trvaj - Bičánek, Švrček, Dujsík, Žižka, Kováčik, Valach, M. Hruška - T. Svoboda, Divíšek, J. Hruška - J. Svoboda, Čermák, H. Zohorna - Dlouhý, Petrovický, Holec - Burian, Koreis, Dočekal

Statistiky

43. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC Kometa Brno
10.
Umístění v tabulce
8.
41 / 15 - 5 - 3 - 18
107:125 / 58
Statistiky v sezoně
(základní část)
40 / 16 – 4 – 6 - 14
123:119 / 62
Aleš Kotalík 30 (11+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jan Hruška 38 (16+22)
Jiří Šimánek (16)
Nejlepší střelec v sezoně
Jan Hruška (16)
Aleš Kotalík (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jan Hruška (22)
František Ptáček 14 (2+12)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Tomáš Žižka 15 (3+12)
Ladislav Kohn, Roman Vráblík (5)
Rudolf Červený (-12)
+/- bodování v sezoně
Jakub Svoboda (23)
Róbert Petrovický (-14)
Aleš Kotalík (56)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Radim Bičánek (82)
Jakub Kovář 92,95% - 2,09
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jiří Trvaj 90,75% - 2,80
Martin Falter 90,80% - 3,17
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....