Banes Motor České Budějovice
21.02.2013, Petr Kaše

Do Budvar arény zavítá Zlín, domácí se musí vypořádat se ztrátou Jakuba Kováře

České Budějovice - Tři kola zbývají do konce základní části Extraligy a budějovičtí hokejisté stále bojují o účast alespoň v předkole play off. Vítězství z domácího zápasu by se jim tak náramně hodilo. Do jihočeské metropole zavítá aktuálně třetí celek tabulky Zlín, kterému se v posledních venkovních utkáních příliš nevedlo. Domácí se budou muset obejít bez Jakuba Kováře, kterému disciplinární komise zastavila činnost na pět utkání.

O soupeři – HC PSG ZLÍN

Zlín se v letošní sezóně prezentuje výbornými výkony a v tabulce mu se ziskem 86 bodů patří třetí místo, na vedoucí pozici navíc ztrácí pouhé dva body a čtvrtfinále play-off už mu nemůže uniknout. Mužstvo svými brankami táhne navrátilec z Mladé Boleslavi Jaroslav Balaštík, jenž mířil do černého již 24-krát a drží se v popředí nejlepších střelců soutěže. Zdatně mu sekunduje trojice zkušených útočníků Leška, Čajánek, Veselý, ale také mladíci Holík s Honejskem. V posledních zápasech předvádějí Berani kolísavé výsledky. Výhra střídá prohru, především venku se svěřencům kouče Rostislava Vlacha nedaří, když z posledních šesti venkovních duelů vyhráli pouze jediný. Zatím poslední utkání sehrál Zlín doma s Třincem, v přímém souboji o elitní čtyřku uspěl a do Budvar arény tak přijede v dobrém rozpoložení.


HC MOUNTFIELD – HC PSG ZLÍN
pátek 22. 2.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Antonín Honejsek

Zlínští se nebojí dát příležitost mladým hráčům, což se jim dlouhodobě vyplácí. Jména jako Sedláček, Holík, Zámorský, Okál jsou toho zářným příkladem. Dalším do party je Antonín Honejsek, který letos zažívá velmi povedenou sezonu. S osmnácti trefami je druhým nejlepším střelcem Beranů, navíc se premiérově představil také v reprezentaci na prosincovém Channel One Cupu v Moskvě. Jeho hokejová cesta se rodila v Prostějově, ovšem již v dorostu se přesunul do Zlína, tam působil dvě sezóny v extraligové juniorce. Pro následující dva roky jej osud zavál do Ameriky, do WHL. Draft do nejlepší ligy světa NHL mu ale nevyšel a tak se vrátil mladý „Tony“ zpět do Zlína. A udělal dobře. Stal se základním stavebním kamenem extraligového týmu PSG. Zde nastupuje nejčastěji ve druhé formaci se zkušenými Petrem Čajánkem a Ondřejem Veselým a toto spojení mu jde očividně k duhu. Sám Honejsek si spolupráci, především s prvně jmenovaným, nemůže vynachválit: "Jsem rád, že jsem dostal od trenéra Rostislava Vlacha ve Zlíně příležitost hrát s Petrem Čajánkem, a to mne dává asi nejvíc, Petr mě toho hodně za poslední léta naučil. Až nyní vidím, jak hokejově rostu a myslím, že je to hodně díky Petrovi," odhalil Honejsek v bývalém reprezentantovi svého učitele.

Z tábora HC Mountfield

Jihočeši z poslendních dvanácti utkání odcházeli pouze dvakrát s prázdnou, když neuspěli jen na hřištích Sparty a Kladna. Tato série je posnula až na osmé místo, navíc na šestou pozici zaručující přímou účast ve čtvrtfinále ztrácí parta trenéra Draisaitla pouhé čtyři body. HC MOUNTFIELD těží především z výkonů na vlastním hřišti, kde neprohrál již šest utkání v řadě.

"Po náročném programu tří důležitých utkání, která jsme zvládli vítězně, jsme uvítali během týdne volnější program. Mohli jsme tak prožít stabilní týden a měli možnost se dobře připravit na zbývající tři utkání do konce základní části. Nyní nás čeká Zlín, který má zažitý svůj styl hokeje. V jeho případě to není otázka této jedné sezóny. Praktikují už několik sezon stejný hokej, který jim zjevně vyhovuje. My se však v přípravě na utkání budeme snažit najít recept, jak Zlín překonat. V letošní sezoně se nám to už jednou povedlo, a tak se budeme snažit soupeře porazit i podruhé. Bohužel ze zraněných hráčů se do sestavy zatím nikdo nevrátí. Pro utkání se Zlínem navíc nebude k dispozici ani Martin Podlešák, který si bude odpykávat jednozápasový distanc. V minulém utkání v Plzni totiž dostal během sezony druhý trest do konce utkání," uvedl k utkání netradičně asistent trenéra Radek Bělohlav.

Perličky zápasu

Podlešákovo jubileum se odkládá
Českobudějovický útočník Martin Podlešák má na svém kontě 299 utkání a čeká ho významné jubileum. Na to si však bude muset počkat do dalšího kola, v Plzni totiž obdržel druhý trest do konce utkání, což automaticky znamená stopku do dalšího duelu.

Prodlouží HC MOUNTFIELD vítěznou sérii v domácím prostředí?
Jihočeši vyhráli na domácím ledě již šest utkání v řadě. Podaří se tuto sérii prodloužit proti akutálně třetímu celku tabulky?

Poslední vzájemný zápas v Budvar aréně? Neskutečný obrat Zlína
Zlín uštědřil hokejistům HC MOUNTFIELD i s hvězdami NHL vysokou porážku 3:6. A co více, dosáhl toho poté, co již v šesté minutě prohrával o tři branky! Pak ale přišel neuvěřitelný obrat.

Šimánek i Köhler mají na svém kontě 6 vítězných branek
Již šestkrát v sezoně rozhodly trefy Jiřího Šimánka a Bedřicha Köhlera o vítězství jejich týmu. Podaří se některému z nich přidat sedmou vítěznou trefu?

Uspějí Jihočeši i bez Kováře?
Nejpříjemnou situaci musí řešit českobudějovický celek. Opora mužstva a nejlepší brankář Extraligy Jakub Kovář obdržel od disciplinární komise trest zákazu činnosti v pěti utkáních za kopnutí a proti Zlínu se do branky nepostaví. Dokáží se domácí s jeho ztrátou vypořádat?

Vzájemné zápasy z letošní sezony

11. kolo: Zlín - HC MOUNTFIELD 0:4

24. kolo: HC MOUNTFIELD - Zlín 3:6

37. kolo: Zlín - HC MOUNTFIELD 5:2

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Jakub Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Knotek, Langhammer, Květoň - Rousek, Červený, Luňák.

HC PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, Veselý - Okál, Holík, Čech - Šlahař, Ondráček.

Statistiky

48. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC PSG ZLÍN
8.
Umístění v tabulce
3.
49 / 19 - 7 - 3 - 20
130:142 / 74
Statistiky v sezoně
(základní část)
49 / 23 – 6 – 5 - 15
145:128 / 86
Aleš Kotalík 35 (14+21)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Čajánek 39 (15+24)
Jiří Šimánek (17)
Nejlepší střelec v sezoně
Jaroslav Balaštík (24)
Aleš Kotalík (21)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Leška (29)
František Ptáček 21 (4+17)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Radim Tesařík 22 (6+16)
Ladislav Kohn (5)
Rudolf Červený (-14)
+/- bodování v sezoně
Petr Čajánek (15)
Marek Melenovský (-14)
Martin Podlešák (79)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Tomáš Linhart (89)
Jakub Kovář 93,52% - 2,00
1. v lize
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Sedláček 92,06% - 2,46
Luboš Horčička 91,46% - 2,57
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice