Banes Motor České Budějovice
28.02.2013, Michal Špírek, Lukáš Dvořák

Vše, co potřebujete vědět před startem předkola play-off s Vítkovicemi!

Předkolo play-off proti sobě svedlo HC MOUNTFIELD a HC Vítkovice Steel. Jihočeši začínají v sérii hrané na tři vítězství dvojzápasem v Budvar aréně. Buďte u toho a pomozte domácímu týmu k úspěšnému vstupu do série, jdeme krok za krokem! V pátek se hraje od 17:30, v sobotu od 17:00.

Deja vú? Snad ne. Prvním soupeřem základní části byly v Budvar aréně právě HC Vítkovice Steel. A bohužel se jim povedlo odvézt plný bodový zisk. Po závěrečném kole se oba týmy opět scházejí, ale pouhý jeden bodík rozhodl o tom, že výhodu domácího prostředí v předkole play-off mají hráči HC MOUNTFIELD. Vyrovnanost Tipsport extraligy potvrzuje i fakt, že minulou sezonu získal slezský tým o dva body více a stačilo mu to na šesté místo. Nyní si musí podruhé v historii vyzkoušet, jaké to je bojovat o čtvrtfinále.

I když se podařilo Vítkovicím první dva zápasy sezóny vyhrát, začátek ročníku je nezastihl v optimální formě. Nakonec to došlo až tak daleko, že po dvaceti odehraných utkání se od ostravského kormidla poroučel Mojmír Trličík, který byl na palubě více než dvě sezóny (bez angažmá zůstal jen pár hodin, odešel do Pardubic). Jeho místo zaujal slovenský kouč Peter Oremus ze Skalice. A měl jasný, ale velmi náročný úkol - dostat tým pryč z pozic zaručující play-out. To se mu povedlo za minutu dvanáct úterní výhrou v Liberci.

Vítkovice v základní části vybojovaly dvaadvacet tříbodových výher. To je na tým, který začíná předkolem poměrně dost. Vyvažuje to skutečnost, že jejich utkání téměř nešla do prodloužení. A když ano, většinou selhaly. Ze sedmi duelů vyhrály jen dva. Zajímavým údajem je také skóre. Letos všichni účastníci bojů o čtvrtfinále postoupili se záporným skóre. Minulý ročník šlo o pouhé dva týmy. Na domácím kluzišti je soupeř šestým týmem tabulky (49 bodů), zisk z venkovních utkání (26 bodů) jej řadí na desátou pozici. Nejlépe bodujícím hráčem je Vladimír Svačina (17. v soutěži), bekům vévodí Marek Malík (19. v soutěži) a brankářská jednička, Roman Málek, je s úspěšností zásahů 91,33% a 2,92 góly na zápas až třináctým brankářem Tipsport extraligy. Výhodou Vítkovic ale může být téměř prázdná marodka. Na té je pouze obránce Petr Punčochář, který dlouhodobě laboruje se srdečními problémy a nejistý je start Lukáše Klimka, který v Liberci utrpěl lehký otřes mozku.

Předpokládané sestava HC Vítkovice Steel: Málek (Šindelář) – Stehlík, Kudělka, Malík, Barinka, Voráček, Sloboda, Rehák, L. Kovář – Szturc, Húževka, Šedivý – J. Káňa, Burger, Klimek – Svačina, Roman, Huna – Strapáč, R. Hruška, Bartánus.


HC MOUNTFIELD – HC Vítkovice Steel
pátek 1.3. - 17:30
sobota 2.3. - 17:00
Budvar aréna


Zaostřeno: Jiří Burger

zdroj: hc-vitkovice.cz
Každý tým potřebuje pro vyřazovací boje svého lídra, tahouna a klíčového hráče, který na sebe v nejdůležitějších okamžicích vezme odpovědnost. Ve Vítkovicích je jím bezesporu Jiří Burger. Na něj si musí hráči HC MOUNTFIELD dávat velký pozor. Kladenský rodák naskočil poprvé do nejvyšší soutěže v ročníku 1994/95. Patřil mezi nejlepší hráče z kladenské líhně. První velkou bodovou explozi zažil ale až v ročníku 1999/00. Třiačtyřicet bodů (23+20) mu zajistilo odchod z Kladna za jediným zahraničním angažmá. Jeho kroky mířily do finského Espoo, kde se ale i přes dobrý bodový zisk (5+10) nedokázal prosadit a vrátil se na zbytek sezóny do Čech. Respektive na Moravu. Oblékl totiž dres Vsetínské hokejové. Angažmá ale dlouho netrvalo. Hned v následujícím ročníku byl spáchán jeho přestup do města severněji od Vsetína. A Vítkovice si ještě teď musí tento transfer pochvalovat. Ve zbylé části stihl v novém klubu nasbírat čtyřicet bodů (20+20). V dalších letech nezískal méně než sedmadvacet bodů, což dostatečně poukazuje na jeho kvality. Během uplynulé základní části sice nasbíral o dvacet bodů méně (16+20) než v předcházejícím ročníku, přesto patří k tomu nejlepšímu, čím se mohou Vítkovice pyšnit. O tom, že bude v play-off ještě nebezpečnější svědčí jeho statistiky z minulých vyřazovacích bojů. Za sedm loňských zápasů posbíral devět bodů (3+6), o rok dříve, kdy se Vítkovice v druhém roce po sobě probojovaly do finále soutěže, vydoloval v šestnácti utkáních bodů dvanáct (5+7).
Při prvním vzájemném zápase v sezóně se splašila kladiva Martinu Podlešákovi a vítkovickému Karolu Slobodovi.

Českobudějovickému celku se jen velmi pomalu vyprazdňuje marodka. Do základní sestavy bude znovu připraven naskočit Vladimír Škoda, který po svém příchodu ze Žiliny stihl odehrát pouhá čtyři utkání. O něco hůře to už ale vypadá s Ladislavem Kohnem, který stále není schopen zasáhnout do zápasů a také s Peterem Mikušem. Pro závěrečné utkání základní části nechal trenér Peter Draisaitl odpočívat Ptáčka, Mertla a Kotalíka, kteří měli malé šrámy. Všichni tři ale budou pro vyřazovací boje k dispozici.

Disciplinární komise také zamítla žádost na prominutí zbylého trestu pro Jakuba Kováře. Kapitán Jiří Šimánek s touto variantou ani nepočítal. Byl přesvědčený, že svatyni bude hájit Pavel Kantor. ,,Ty tři zápasy, které teď odchytal, zvládnul výborně a je připraven."

Předpokládané sestava HC MOUNTFIELD: Kantor (Sáblík, od 3. zápasu Kovář) – Harant, Ptáček, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank, Dietz – Suja, Mertl, Podlešák – Dej, Kotalík, Šimánek – Knotek, Langhammer, L. Květoň – Švihálek, Červený, Luňák - Škoda, Rousek.

Videookénko kapitána Jiřího Šimánka

Perličky předkola

Poslední setkání HC MOUNTFIELD a Vítkovic v play-off? Čtvrtfinále 2011

V sezóně 2010/11 na sebe narazily celky Budějovic a Vítkovic ve čtvrfinále. Ačkoliv Vítkovičtí tehdy získali v základní části lepší umístění než HC MOUNTFIELD, kvůli nucené výměně pořadatelství se začínalo v Budvar aréně. Vítkovice tu hned první duel vyhrály, ve druhém už slavili domácí a série se přesunula do Vítkovic, hned na tři zápasy. Z nich Jihočeši dokázali vyhrát jen jediný a tak když v šestém duelu v Budějovicích znovu vyhráli Vítkovičtí, skončila pro Budějovice sezóna. ,,Dobře si na to pamatujeme. Tehdy jsme prohráli 2:4 na zápasy. Máme to v živé paměti. Rádi bychom to tentokrát soupeři vrátili, o to je naše motivace větší," tvrdí centr Jakub Langhammer.

Přetahovaná o tituly

Vítkovice čekají na titul od roku 1981, České Budějovice ještě o třicet let déle. A k tomu se váží dvě zajímavosti. Jediný titul Českých Budějovic z ročníku 1950/1951 byl ve znamení boje Sokolu Vítkovické Železárny a právě Jihočechů, kteří svého soka předčili o jediný bod. Pomsta Vítkovic proběhla v sezóně 1980/1981, tam zase TJ Vítkovice těsně předběhly v souboji o titul Motor České Budějovice.

Základní informace
1928
Rok založení
1928
1951
Mistrovské tituly
1952, 1981
Budvar aréna (6 421)
Stadion (kapacita)
ČEZ Aréna (10 157)
4 395
Průměrná domácí návštěva v ZČ
5 075
8.
Umístění v tabulce po zákl. části
9.
52 / 19 - 8 - 3 - 22
135:149 / 76
Statistiky po základní části
52 / 22 – 2 – 5 - 23
131:141 / 75
16,32%
Úspěšnost přesilových her v ZČ
17,43%
39
Branky v přesilových hrách v ZČ
42
81,22%
Úspěšnost oslabení v ZČ
82,08%
2
Branky v oslabení v ZČ
5
789
Trestné minuty v ZČ
696
4
Čistá konto brankářů v ZČ
4

Vzájemné zápasy z letošní sezony

1. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Vítkovice Steel 2:5

14. kolo: Hc Vítkovice Steel - HC MOUNTFIELD 4:1

27. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Vítkovice Steel 6:5

40. kolo: HC Vítkovice Steel - HC MOUNTFIELD 1:2sn

Statistiky hráčů po základní části
HC MOUNTFIELD
vs
HC Vítkovice Steel
Aleš Kotalík 36 (14+22)
Nejproduktivnější hráč
Vladimír Svačina 43 (19+24)
Jiří Šimánek (18)
Nejlepší střelec
Rudolf Huna (23)
Aleš Kotalík (22)
Nejlepší nahrávač
Ondřej Roman (26)
František Ptáček 22 (5+17)
Nejproduktivnější obránce
Marek Malík 17 (1+16)
Jakub Suja, Roman Vráblík (+3)
Rudolf Červený (-14)
+/- bodování
Ondřej Roman, Karol Svoboda (+6)
Radim Hruška (-11)
Martin Podlešák (85)
Nejtrestanější hráč
Marek Malík (91)
Lukáš Sáblík 84% - 5,00
Pavel Kantor 90,31% - 3,03
Jakub Kovář 93,52% - 2,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Roman Málek 91,33% - 2,92
Filip Šindelář 92,32% - 2,45
Aleš Kotalík (1+4), Jiří Šimánek (2+1)
Nejproduktivnější hráči ze vzájemných střetnutí v ZČ
Rudolf Huna (2+3), Vladimír Svačina (4+1)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....