Banes Motor České Budějovice
04.03.2013, Petr Kaše

Na pauzy jsem letos zvyklý, říká navrátilec v brance HC MOUNTFIELD

Pět utkání musel Jakub Kovář protrpět pouze na tribuně. V dnešním utkání se do branky vrátil a výborným výkonem pomohl k veledůležitému vítězství na hřišti Vítkovic. Domácí střelci na něj dlouho nemohli najít recept a poprvé a naposled ho překonali až tři minuty před koncem. Reprezentační brankář Jihočechům pomohl k druhému vítězství v sérii a již v zítra večer může se spoluhráči slavit postup do čtvrtfinále.
Jakub Kovář

Po pětizápasovém trestu se do branky HC MOUNTFIELD postavil Jakub Kovář a svým výkonem pomohl k důležitému vítězství, které svými brankami zařídili Martin Podlešák a premiérovou trefou v českobudějovickém dresu Vladimír Škoda. Samotný Kovář, jenž byl podle statistik nejlepším brankářem základní části, byl pochopitelně spokojený. Přesto varuje, že rozhodnuto ještě zdaleka není: "Pro nás je to hodně důležité vítězství, ale ještě zdaleka není nic rozhodnuto. Sice jsem pět zápasů nemohl chytat, ale bylo to stejné, jako když jsme loni čekali na čtvrtfinále. Na pauzy už jsem letos zvyklý. Hned na začátku jsem chytil tři lehčí střely a tím jsem získal jistotu. V závěru domácí zkusili power play, ale řekl bych, že jsme konec utkání měli pod kontrolou." Velmi důležitý zákrok si Kovář připsal ve 25. minutě, kdy vychytal samostatný únik Lukáše Klimka: "Čekal jsem, že se bude pískat zakázané uvolnění, ale kluci pak říkali, že to bylo posouzeno správně. Vletěl tam moc rychle, takže kdybych pro puk jel, tak bych jej asi nestihl. Udělal kličku, jen jsem se rozplácl a kdyby trefil branku, tak vedli 1:0 a zápas by možná vypadal trošku obráceně," popisuje jeden z rozhodujících momentů utkání. Písecký rodák věří, že v zítřejším utkání bude mírná výhoda na straně jeho mužstva: "Nám se bude hrát o něco lépe, měli bychom hrát tak, abychom vyhráli," říká odhodlaně závěrem.

Bohumil Jank si uvědomoval důležitost dnešního utkání

Bohumil Jank

V táboře Jihočechů panovala po utkání spokojenost, což dokazují také slova Bohumila Janka. Ten si pochvaloval, že Jihočeši získali psychickou výhodu: "Byl to strašně důležitý zápas. Jak z hlediska vývoje série, tak i pro nás z psychického hlediska. Pokud bychom ho neuhráli, tak už bychom byli na hraně vyřazení a to by pro psychiku nebylo nic jednoduchého. Takhle máme přece jen větší klid," liboval si budějovický obránce. Ten se krátce vrátil k průběhu utkání: "První dvě třetiny byly hodně vyrovnané a nebylo k vidění moc velkých šancí. Hrálo se sice v tempu, ale spíše od branky k brance. Ani jeden z týmů si nevynutil nějaký větší tlak. Je ale fakt, že když některé mužstvo nevyužije čtyřminutovou přesilovku, tak je to hrozná chyba. My jsme ve druhém zápase doma měli spoustu přesilovek a nevyužili jsme je, což také rozhodlo. My jsme naopak na konci druhé třetiny přesilovku využili a hned se nám lépe dýchalo. Před třetí třetinou byla také lepší nálada v šatně." Jank vyzdvihnul výkon navrátilce mezi třemi tyčemi Jakuba Kováře, jenž v utkání do posledních minut držel naděje Jihočechů: "Pavel Kantor je samozřejmě také výborný gólman, ale Kuba je nejlepší brankář v extralize a můžeme se o něj opřít. Je spolehlivý a má parádní formu. Jsem strašně rád, že nikam neodešel a může nám pomoci. On toho spoustu pochytá, ale my musíme dobře bránit, aby se soupeř nedostával k dorážkám. To je práce nás obránců."

Byla to špatná varianta, litoval svého zakončení Lukáš Klimek

Lukáš Klimek

Po úvodní bezbrankové první části měl na holi vedoucí branku domácí útočník Lukáš Klimek, jenž se řítil osamocený na Kováře, ale neuspěl. Hráč s jednašedesátkou na zádech si nemyslí, že by nějakou roli hrálo to, že v brance nastoupil právě reprezentační brankář: "Osobně moc nevnímám, jestli je v brance ten nebo ten brankář. Chceme co nejvíce střílet na bránu a dávat góly, to se nám ale dnes bohužel nedařilo." Vítkovický forvard litoval, že se mu nepodařilo Kováře překonat: "Tam se to odrazilo od mantinelu a vzal jsem si puk. Udělal jsem pak kličku a trochu jsem cítil, jak mi kotouč ujíždí. Chtěl jsem to proto ještě lehce zvednout nad beton, ale to byla asi špatná varianta. Měl jsem tam dost času, mohl jsem raději zastavit a zvednout to pořádně. Když jsem cítil, že mi to trošku ujíždí, tak jsem to řešil asi zbrkle. Zápas mohl vypadat úplně jinak, kdybychom šli do vedení jedna nula." Pokud Vítkovičtí nechtějí, aby jim sezona skončila již zítra, musí se oproti dnešku zlepšit, což si Klimek dobře uvědomuje: "Musíme dát více branek než jen jednu. Možná zlepšit přesilovky, zvýšit tlak na ně, protože málo střílíme na brankáře soupeře. Hrají rychlý přístup a někdy nám to dělá problémy, když na nás vyletí. Musíme jít rychleji do střely a hledat si odražené puky."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....