Banes Motor České Budějovice
16.03.2013, Michal Špírek

Rudolf Červený v předkole ukázal, jak platným hráčem je

Pro Rudolfa Červeného to nebyla jednoduchá sezóna. Po loňsku očekával, že by se mohl bodově opět zlepšit. Jenomže branky nepřicházely. Do toho přišlo zranění, po kterém se českobudějovický odchovanec rozehrával v prvoligové Boleslavi. Na konci sezóny ale výkony Červeného rostly a v předkole patřil k nejaktivnějším hokejistům HC MOUNTFIELD. "V závěru sezóny už jsem měl výkony, které bych chtěl podávat stále," ohlíží se útočník.
Statistiky v ZČ: 33 z., 3+2, -14, 28 TM
Předkolo: 5 z., 0+2, +2, 2 TM
Ve třiadvaceti letech má Rudolf Červený odehráno v extralize již přes 150 zápasů. Na uplynulou sezónu ovšem bude dravý útočník vzpomínat se smíšenými pocity. A to hned z několika důvodů. Jak sám Červený ročník hodnotí? "Příprava byla z mé strany docela povedená. V úvodu sezóny jsem hrál celkem dobře, začínal jsem v první lajně, ale bohužel se to neprojevilo v bodování. Když už jsem konečně dal dva góly za sebou, tak jsem se zranil a musel na operaci." Červený se potýkal se zlomeninou nosu. "Zranění se zkomplikovalo, já zůstal týden v nemocnici a přes měsíc nehrál."

Zranění Rudolfa Červeného brzdí v poslední době v rozletu, vždy ho v průběhu sezóny vyřadí ze hry. To platí již třetí sezónu. Předloni utrpěl těžký otřes mozku, loni marodil s rukou, letos musel na operaci s nosem. "Poslední roky se mi zranění nevyhýbají, v půlce sezóny jsem vždy nějaké měl. Leta předtím to bylo dobré, ale teď se to nějak nasčítalo a doufám, že se to zase otočí," krčí rameny útočník. "Ale stále to nejsou žádná vážná zranění, jako měl třeba letos chudák Miky (Peter Mikuš), proti tomu můžu být spokojen, že můžu stále hrát."

"Když jsem se po zranění konečně vrátil, tak už tu byli kluci z NHL," ohlíží se oblíbenec fanoušků. V nabité sestavě pro hráče po zranění nebylo místo, a tak byl Červený rád za možnost zahrát si za Mladou Boleslav v první lize. "Trenéři mi nabídli, zda se nechci jít rozehrát do Boleslavi, kde trénuje pan Výborný, který o mě měl zájem. Souhlasil jsem a myslím si, že jsem tam klukům pomohl, měl jsem čtyři asistence a zahrál jsem si," chválí si forvard. "Trochu jsem čekal, že bych si mohl zahrát i v přesilovkách, což se nakonec nestalo. Pan Výborný mi to vysvětlil s tím, že jsem tam jen dočasně a nerad by nabourával lajny. Navíc tým stále vyhrával. Když se na to podívám zpětně, tak ho chápu." Boleslavské intermezzo tak Červený hodnotí kladně. "V novinách tehdy vyšel článek, že už bych se do Boleslavi v sezóně nechtěl vracet. Myslel jsem to tak, že tady se hraje extraliga, a já jsem hráč, který chce v extralize působit, tak přece se nebudu chtít vracet do nižší soutěže. Ale na působení v Boleslavi rozhodně vzpomínám v dobrém, to bych rád uvedl na pravou míru," dodal Červený. Moc nakonec nescházelo k tomu, aby si Červený v dresu středočeského klubu zahrál i poté, co týmu HC MOUNTFIELD skončila sezóna. "Vypadalo to, že bych mohl Boleslavi vypomoci v baráži, bylo by to pro mě zase něco nového, ale nakonec jsem v extralize odehrál více než povolený počet zápasů," konstatoval hráč.

"V závěru sezóny už jsem měl výkony, které bych chtěl podávat stále."

Červený pak v lednu po dvouměsíční odmlce naskočil do extraligy: "Po návratu do Budějovic jsem tu hned hrál. Ale nevedlo se mi tak, jak bych si představoval, hlavně bodově, gólových šancí jsem měl hodně."

Červený v sezóně nasbíral 14 záporných bodů v bodování účasti na ledě. Zajímavé je to s ohledem na to, že loni důrazný forvard patřil ve statistice +/- k nejlepším. Jak si to sám hráč vysvětluje? "Byl jsem z toho sám docela špatný. Kolikrát jsem jenom skočil na led a hned jsme dostali gól, aniž bych mohl něco udělat. Musel jsem se tomu už i zasmát, každý zápas byl minusový a nic s tím prostě nešlo dělat, i když jsem přemýšlel, nepřišel jsem na nic, co bych v těch situacích mohl udělat jinak. Ale zase, otočilo by se to, kdybych góly dával."

Samotný závěr sezóny už se Červenému povedl a v rozhodujícím utkání to byl právě útok českobudějovického centra, který motal Vítkovickým hlavy nejvíce. "Byl jsem rád, že v závěru sezóny už jsem měl výkony, které bych chtěl podávat stále. V předkole si myslím, že jsem hrál prostě dobře, trenér to viděl a byl jsem na ledě často a v posledním zápase přišly i ty body." I Červeného mrzí brzké vyřazení, ale na hře Budějovic našel pozitiva: "Na konci už jsme náš herní styl vypilovali a ztotožnili se ním, každý věděl, co má hrát, zápasy byly bojovné a nic jsme nevypustili."


Rudolf Červený již vyhlíží další sezónu. S přáním vyhnout se zraněním a s cílem přispět týmu více kanadskými body.

Foto: Petr Kraus
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....