Banes Motor České Budějovice
12.03.2013, Lukáš Dvořák

Starším dorostencům stojí jako první v cestě za úspěchem Kometa Brno

Č. B u d ě j o v i c e - Čest jihočeského hokeje už mohou v letošním ročníku zachránit jen starší dorostenci Českých Budějovic. Ti začínají svou pouť za dobrým výsledkem v osmifinále s Kometou Brno. A mají rozhodně co napravovat. O rok dříve totiž, taktéž v osmifinále, překvapivě vypadli s Hradcem Králové. První duel začíná již ve středu v 16:30 v Budvar aréně.

O soupeři – HC KOMETA BRNO

Jihomoravský celek patří rozhodně k tomu lepšímu, co český mládežnický hokej může nabídnout. Již v loňském roce se Kometa dostala do nadstavbové soutěže, ve které se umístila o pozici hůře než v letošní sezóně. Po té jí náleží šestá pozice. Ačkoliv tým Karla Berana nevstoupil do základní části úplně nejlépe, po mírném vystřízlivění přišlo několik dlouhých vítězných sérií, které byly jen příležitostně prošpikovány porážkou. Právě v tomto období si brněnští dorostenci zajistili bodový náskok, který jim stačil k postupu do další fáze.

V té už ale tolik úspěšní nebyli. Hlavně nedávná utkání Kometa nemůže považovat za zvládnutá. Od února totiž nedokázala z venkovních hřišť přivézt ani bod. Z posledních deseti utkání se jí povedlo vyhrát pouze čtyřikrát v Kajot Areně, což není zrovna ideální rozpoložení pro boje v play-off. Brněnští však budou spoléhat na svou brankářskou stálici, Pavla Jekela. Ten v základní části naskočil do jednačtyřiceti duelů a drží si páté místo v soutěži mezi brankáři. S úspěšností zákroků 92,32%, průměrem 2,32 branek na zápas a 5 čistými konty je nejvytíženějším gólmanem, který naskočí do letošního play-off.

Zaostřeno: Libor Hájek

Tento bek Komety patří mezi nejvytíženější hráče svého týmu. A musí to být pro něj velký skok, protože ještě v minulé sezóně odehrál ve starším dorostu pouze jedno utkání. Letos jich má na svém kontě hned třiačtyřicet a připsal si v nich čtrnáct bodů (1+13). Hájek je ale výjimečný něčím úplně jiným. Během základní části dokázal nasbírat neuvěřitelných pětatřicet plusových bodů. V tomto ohledu mu naprosto zaslouženě patří sedmá pozice v nejvyšší soutěži. Je prostě vždy tam, kde ho Brno potřebuje. Proto pozor! Jakmile uvidíte na ledě obránce s číslem deset, buďte ve střehu. Domácímu celku by totiž mohlo hrozit nebezpečí.


HC České Budějovice - HC Kometa Brno
středa 13.3.
16:30
Budvar aréna - I. ledová plocha

Další program osmifinále play-off

2.zápas:

HC Kometa Brno - HC České Budějovice

pátek 15.3. - 18:00 (Kajot Arena)

Případný 3. zápas:

HC Kometa Brno - HC České Budějovice

sobota 16.3. - 13:45 (Kajot Arena)


Z tábora HC České Budějovice

Jihočeši rozhodně neprožívají natolik podařený ročník, jakým se mohli pyšnit minulý rok. Tehdy vyhráli první část sezóny a do play-off postupovali ze šesté pozice. Nebylo to ale nic platné, v prvním kole je vyřadil Hradec Králové. O to víc jim nyní může svědčit fakt, že v souboji s Kometou nejsou favoriti. Do druhé fáze základní části postoupili pouze s pětibodovým náskokem. A v té následně o pouhý bod neskončili poslední. Přesto si však celý tým okolo tahouna Radka Prokeše (25+35) věří a doufá v úspěch.

Domácí celek pod vedením Jana Trummera si totiž před rozhodující částí sezóny zlepšil náladu. V posledním sobotním utkání zvládl přetáhnout na svou stranu vyrovnaný duel s Havířovem a zvítězil 3:2. Ještě den předtím se na českobudějovickém ledě objevil právě soupeř z Brna. V divácky velmi atraktivním utkání jsme mohli vidět spoustu pohledných akcí, ale i skvělý souboj obou brankářů. České Budějovice nakonec zvítězily a poslaly protivníkům varovný prst, že svou kůži lacino nedají.

Videookénko Luboše Roba

Perlička zápasu

Pozor na Dufka!
České Budějovice by si měly na tohoto útočníka brněnské Komety dávat velký pozor. Jan Dufek totiž v letošním ročníku nastřílel pouhých devět branek, hned tři ale umístil přesně do jihočeské sítě. Na domácím ledě skóroval hned dvakrát, v posledním sobotním utkání otevíral účet zápasu. Dufkovi tak utkání s Budějovickými vyloženě svědčí. Středa ukáže, zda tuto jednoduchou statistiku potvrdí.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

35. kolo: HC Kometa Brno - HC České Budějovice 4:2

43. kolo: HC České Budějovice - HC Kometa Brno 4:3p

Sestavy z posledního vzájemného zápasu

HC České Budějovice: Sova (Trelc) - Malovec, Kadlec, Matoušek, Klimecký, Kutiš, Žáček - Pašek, Prokeš, Rob, Ruda, Smejkal, Michálek, Samohejl, Krátoška, Vácha, Suchánek, Šafář, Koupal

HC Kometa Brno: Jekel (Růžička) - Hájek, Koch, Štancl, Marcello, Ondráček, Vlček, Zbořil, Kubeš - Denk, Dvořák, Dymáček, Garčic, Dufek, Zohorna, Král, Boltvan, Grünwald

Statistiky

Osmifinále play-off
HC České Budějovice
vs
HC Kometa Brno
11.
Umístění v tabulce
6.
44 / 16 - 6 - 5 - 17
160:149 / 65
Statistiky v sezoně
(základní část)
44 / 23 - 3 - 3 - 15
154:106 / 78
Radek Prokeš 60 (25+35)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jakub Boltvan 33 (12+21)
Radek Prokeš (25)
Nejlepší střelec v sezoně
Roman Dymáček (16)
Radek Prokeš (35)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jakub Boltvan (21)
Michal Kutiš 22 (7+15)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Patrik Koch 22 (12+10)
Václav Pašek (12)
Pavel Samohejl (-16)
+/- bodování v sezoně
Libor Hájek (35)
Jakub Zbořil (-2)
Aleš Krátoška (104)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Patrik Koch (74)
Aleš Sova 90,00% - 2,92
Tomaž Trelc 88,89% - 3,30
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Pavel Jekel 92,32% - 2,32
Hynek Růžička 92,45% - 2,68


Čtěte také:
„V play-off ukážeme, co v nás je!“ burcuje starší dorostenec Josef Žáček

„Kometu chceme něčím překvapit,“ říká Jan Trummer

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....