Banes Motor České Budějovice
19.03.2013, Michal Heřman

Statistiku trestných střílení ovládl Jiří Šimánek a Jakub Kovář

Č. B u d ě j o v i c e - Zajímá vás, kolik samostatných nájezdů se při utkáních HC Mountfield celkem jelo, kolikrát se v této disciplíně představili Jihočeši a kolik jich musel likvidovat Jakub Kovář nebo jeho náhradníci? Všechny tyto statistické informace se dozvíte v článku.

Hráči HC Mountfield při utkáních základní části extraligy a následného předkola play-off jeli samostatný nájezd devětatřicetkrát. Z toho zacílili přesně v deseti případech. Na jejich branku jeli soupeři také devětatřicetkrát a brankáři Mountfieldu inkasovali ze dvanácti nájezdů.

Jiří Šimánek je nejlepším exekutorem nájezdů
Nejčastějším exekutorem samostatných nájezdů byl Jiří Šimánek. Na branku soupeře jel nájezd 11x a gól dal pětkrát. Šimánek se tak stal i nejlepším střelcem týmu z této výhody. Tři brankáři čelili v dresu Českých Budějovic nájezdům soupeřů. Nejvíce trestným střílením odolával Pavel Kantor a Jakub Kovář. Proti nim vyjelo 18 soupeřů. Třikrát se proti penaltě postavil do branky Vlastimil Lakosil. Nejčastějším exekutorem v dresu soupeřů se stal plzeňský Jan Kovář, který jel pět nájezdů a dal tři góly.

Celková statistika v zápasech HC Mountfield je 78 nájezdů a 22 gólů. Jen jeden se jel v předkole play-off, jinak se všechny penalty konaly v základní části.

Zápasy, ve kterých byly samostatné nájezdy:

1. kolo, Mountfield - Vítkovice:
Fanoušci Mountfieldu mohli vidět samostatný nájezd hned v prvním kole nové sezony. V utkání s Vítkovicemi jel nájezd Klimek po faulu Frühaufa. Na Kantora ale nevyzrál.

6. kolo, Brno - Mountfield:
Brněnský Koreis jel v závěru utkání nájezd po faulu Vráblíka. Ani on ale na Kantora nevyzrál.

7. kolo, Mountfield - Kladno:
Vyprodaná Budvar aréna byla natěšená na hvězdy z NHL a z nájezdu se tehdy prosadil Jaromír Jágr. Fauloval ho obránce Frühauf a hvězdný útočník poté prostřelil Kantora mezi betony.

9. kolo, Třinec - Mountfield:
Jihočeši si poprvé samostatný nájezd zkusili až v devátém kole, kdy dostal tuto výhodu Jakub Suja. Brankáře Hamerlíka překonat nedokázal a Mountfield nakonec prohrál 0:5.

15. kolo, Mountfield - Litvínov:
Hodně nepovedený zápas odehrál Mountfield v 15. kole s Litvínovem. Naopak se dařilo hostujícímu Michalu Trávníčkovi, který otevřel skóre z nájezdu po faulu Hanzala. Trávníček si s Kantorem pohrál a blafákem vstřelil gól.

16. kolo, Liberec - Mountfield:
Liberec dostal v utkání výhodu trestného střílení dvakrát. Wayne Simmonds dokázal puk mezi betony Kantora dostat a vyrovnal tak na průběžných 2:2. O čtyři minuty později měl stejnou možnost Tomáš Filippi. Jeho bekhendovou kličku ale Kantor pohlídal.

17. kolo, Mountfield - Pardubice:
Slovenský obránce Peter Frühauf si v utkání s Pardubicemi připsal další faul, který znamenal trestné střílení. To prováděl hvězdný útočník Bostonu Bruins David Krejčí. Volil střelu k tyči a tu dokázal výborným zákrokem Kantor pohlídat. Mountfield nakonec vyhrál v pěkném utkání 5:2.

21. kolo, Mountfield - Chomutov:
Až jedenadvacáté kolo znamenalo pro Jihočechy rozuzlení zápasu na nájezdy. V nich chytal Kantor a zlikvidoval pokus Frolíka. Protože Šimánek, Knotek a ani Michálek gól nedali, tak si vítězný nájezd připsal Chimera.

23. kolo, Plzeň - Mountfield:
I s Plzní se zápas rozhodoval až na samostatné nájezdy a ani tentokráte nebyl Mountfield úspěšný. Za Jihočechy se neprosadili Michálek, Šimánek, Knotek, Kotalík a ani Prospal. Kantora nepřekonali Vlasák, Gulaš, Pletka a Kratěna. Jediným úspěšným exekutorem byl Jan Kovář.

25. kolo, Karlovy Vary - Mountfield:
Při debaklu v Karlových Varech 0:8 si domácí tým zkusil nájezd dokonce třikrát. V brance Mountfiledu byl Lakosil a chytil první nájezd Kumstáta a poté i Zuckera. Inkasoval až při druhém trestném střílení Kumstáta.

27. kolo, Mountfield - Vítkovice:
Vítkovice podruhé přijely na jih Čech a podruhé jely samostatný nájezd. Po faulu Šimánka dostal v závěru šanci Marek Bartánus a proti Kantorovi si věděl rady.

30. kolo, Pardubice - Mountfield:
Milan Michálek měl za stavu 0:1 pro Jihočechy možnost navýšit skóre, ale po bekhendovém blafáku přestřelil.



32. kolo, Brno - Mountfield:
Po faulu Hrušky jel další nájezd v krátké době Michálek a Trvaje chtěl pokořit střelou nad beton. Brankář Brna se překonat nenechal a udržel prozatímní nerozhodný stav.

36. kolo, Mountfield - Plzeň:
Své bratrské znalosti dokonale zužitkoval Jan Kovář, který po faulu Vráblíka prostřelil Jakuba Kováře mezi betony.

39. kolo, Slavia - Mountfield:
Potřetí v sezoně zápas Mountfieldu rozhodovaly nájezdy a poprvé byli úspěšnější Jihočeši. Kovář totiž vychytal Krenželoka i Růžičku. Na druhé straně nebyl úspěšný jen Kotalík a díky trefám Knotka a Šimánka putoval druhý bod na jih Čech.

40. kolo, Vítkovice – Mountfield:
Stejný scénář jako v utkání se Slavií byl k vidění ve Vítkovicích. Zápas dospěl k trestným střílením a v nich rozhodl Šimánek. Nájezd sice neproměnili Kotalík ani Knotek, ale protože Kovář chytil pokusy Ujčíka, Huny a Burgera, tak bonusový bod opět putoval na jih Čech.

41. kolo, Mountfield - Litvínov:
Za stavu 1:0 mohl navýšit skóre Rastislav Dej. Bohužel pro domácí fanoušky ale svůj nájezd neproměnil.

19. kolo, Mountfield – Brno (přeložené na později místo původního data – pozn. autora):
Přeložené utkání s Brnem rozhodovaly až samostatné nájezdy a v nich byli potřetí za sebou úspěšnější Jihočeši. Kovář pochytal všechny pokusy, když postupně čelil Svobodovi, Zohornovi, Hruškovi a Čermákovi. Tudíž nevadilo, že gól nedali ani Knotek, Kotalík a Šimánek, protože stačila jedna trefa Květoně.

44. kolo, Sparta – Mountfield:
Po hákování Gřegořka proměnil trestné střílení Tomáš Mertl střelou k tyči a snížil na 2:3. Sparta ale v závěru dala gól do prázdné branky a nakonec zvítězila.

47. kolo, Mountfield - Chomutov:
Dlouho vyrovnaný a bezbrankový vývoj utkání mohl přerušit Jiří Šimánek. Výhodu nájezdu ale neproměnil. Mountfield po tomto momentu zabral a utkání nakonec vyhrál 2:0.

49. kolo, Plzeň – Mountfield:
Bonusový druhý bod se rozdělil až po penaltovém rozstřelu. V něm svůj pokus nedali Květoň, Knotek, Šimánek a Kotalík. Na domácí straně na Jakuba Kováře nevyzráli Hanzlík, Jan Kovář, Vlasák, Johnson a znovu Jan Kovář. Gól dalo pět hráčů, z toho tři byli z hostujícího týmu. Úspěšní byli Johnson, Pletka – Kotalík, Šimánek a znovu Jiří Šimánek. Další nájezd se konal ve třetí třetině. Osm sekund před koncem základní hrací doby vyrovnal z penalty po posunutí branky od Františka Ptáčka Jan Kovář.

51. kolo, Karlovy Vary – Mountfield:
Rozhodující bod pro postup Mountfieldu do předkola play-off určily samostatné nájezdy po prodloužení. Disciplinárně potrestaného Jakuba Kováře nahradil v brance Pavel Kantor a vedl si dobře. Chytil střely Pecha i Zaťoviče. Gól mu dal jen Pohl. Na druhé straně byla bilance opačná. Gól nedal jen Knotek a úspěšní naopak byli Kotalík a Šimánek.

1. předkolo, Mountfield - Vítkovice:
Poslední nájezd v sezoně jel Tomáš Mertl v prvním předkole play-off. Bylo to za stavu 2:0 a domácí útočník tak mohl přidat rozhodující branku. Málka nepřekonal a třetí gól Mountfieldu dal nakonec ze hry Šimánek.

Pohled na statistiku nájezdů při hře a v rozhodnutí

Tomáš Mertl je jediný úspěšný střelec penalty v základní hrací době
O mnoho více se jelo nájezdů po uplynutí prodloužení než v základní hrací době, tedy nájezdy musely utkání rozhodnout. Hráči HC Mountfield jeli během utkání nájezd šestkrát a jen jednou byli úspěšní. Ve 44. kole se trefil proti Spartě Tomáš Mertl.

V rozhodujících nájezdech měli Jihočeši šanci na gól 33x a branku dali v devíti případech. Co se týče soupeřů, tak ti dostali výhodu penalty v základní hrací době 13x a úspěšní byli v sedmi pokusech. Brankáři Mountfieldu se ale vyznamenali během nájezdů v rozhodnutí. Ze šestadvaceti pokusů jich 21 chytili.

Přehled hráčů, kteří prováděli nájezd v utkáních HC Mountfield:

Za Mountfield:
Jiří Šimánek - 11 pokusů/ 5 gólů
Aleš Kotalík - 8/2
Tomáš Knotek - 8/1
Milan Michálek - 4/0
Lukáš Květoň - 3/1
Tomáš Mertl - 2/1
Václav Prospal - 1/0
Jakub Suja- 1/0
Rastislav Dej- 1/0
Celkem: 39/10

Proti Moutfieldu:
Jan Kovář (Plzeň) - 5/3
Nicholas Johnson (Plzeň) - 2/1
Petr Kumstát (K. Vary) – 2/1
Václav Pletka (Plzeň) – 2/1
Tomáš Vlasák (Plzeň) - 2/0
Jaromír Jágr (Kladno) – 1/1
Wayne Simmonds (Liberec) - 1/1
Michal Trávníček (Litvínov) - 1/1
Jason Chimera (Chomutov) – 1/1
Petr Pohl (K. Vary) – 1/1
Marek Bartánus (Vítkovice) – 1/1
Lukáš Klimek (Vítkovice) – 1/0
Jakub Koreis (Brno) – 1/0
Tomáš Filippi (Liberec) – 1/0
David Krejčí (Pardubice) – 1/0
Michael Frolík (Chomutov) – 1/0
Milan Gulaš (Plzeň) – 1/0
Ondřej Kratěna (Plzeň) – 1/0
Jiří Hanzlík (Plzeň) – 1/0
David Zucker (K. Vary) – 1/0
Lukáš Pech (K. Vary) – 1/0
Martin Zaťovič (K. Vary) – 1/0
Lukáš Krenželok (Slavia) – 1/0
Vladimír Růžička mladší (Slavia) - 1/0
Viktor Ujčík (Vítkovice) – 1/0
Jiří Burger (Vítkovice) – 1/0
Rudolf Huna (Vítkovice) – 1/0
Jakub Svoboda (Brno) – 1/0
Hynek Zohorna (Brno) – 1/0
Jan Hruška (Brno) – 1/0
Leoš Čermák (Brno) – 1/0
Celkem: 39/12

Statistika brankářů HC Mountfield

Jakub Kovář v akci
Tři brankáři se podělili o čelení nájezdů soupeřů – Jakub Kovář, Pavel Kantor a Vlastimil Lakosil. Nejvíce si zachytali Kantor s Kovářem, který má lepší bilanci. Lakosil bránil branku proti penaltám třikrát, a všechny tyto pokusy byly ve hře při zápase s Karlovými Vary.

Brankáři HC Mountfield:
Jakub Kovář – 18 nájezdů/4 inkasované góly
Pavel Kantor - 18/7
Vlastimil Lakosil 3/1
Celkem: 39/12

Oproti uplynulé sezoně jde o výrazné navýšení počtu trestných střílení. Na statistiky ze sezony 2011/2012 se můžete podívat zde.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....