Banes Motor České Budějovice
17.03.2013, Lukáš Dvořák

Starší dorostenci míří dál na východ, ve čtvrtfinále je čeká favorit z Třince

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeští mladíci v osmifinále zaskočili Kometu Brno, která měla papírové předpoklady k postupu a jsou ve čtvrtfinále na její úkor. Starší dorostence ale nyní čeká daleko větší sousto. V cestě jim stojí nejlepší tým letošního ročníku - HC Oceláři Třinec. Podaří se jim překvapit i dalšího favorita? Přijďte je podpořit již v pondělí od 18:00 do českobudějovické Budvar arény!

O soupeři – HC OCELÁŘI TŘINEC

Jednoznačný suverén letošní základní i nadstavbové části Extraligy staršího dorostu. To je tým Ocelářů z Třince. Ti se sezónou probíjejí naprosto neohroženě. Ve východní skupině zvítězili s náskokem devíti bodů na druhé Vítkovice, když za osmadvacet zápasů prohráli pouze pětkrát, z toho jednou pouze během prodloužení. Vedoucí pozici si pohlídali i v dalším průběhu soutěže - ve skupině A. Svůj náskok před dotírajícím celkem z Ostravy zvládli navýšit na rovných čtrnáct bodů, jelikož v následujících šestnácti duelech kapitulovali pouze třikrát, navíc opět jednou v prodloužení. Na své výkony navázali i v osmifinále, kdy jednoznačně zametli s celkem Pardubic ve dvou zápasech.

Že je třinecký tým pod vedením Reného Muchy doslova plný individualit naznačuje fakt, že hned tři útočníci obsadili přední příčky bodování v základní části. Suverénně jim vládne Ondřej Kovařčík, kterému se povedlo nastřádat čtyřiasedmdesát bodů (34+40). S počtem osmapadesáti bodů se na pátém a šestém místě umístili Adam Kofroň (27+31) a Marek Růžička (21+37). Třinecký kádr je pro letošní sezónu natolik vyvážený, že v něm lze jen těžko hledat slabiny. Brance navíc kraluje Miroslav Svoboda, který v základní a nadstavbové části měl průměr 2,48 gólů na zápas a držel úspěšnost zákroků na 91,96% (nyní během play off - 0,50 a 97,44%).

Zaostřeno: Ondřej Kovařčík

Zraky diváků by se jednoznačně měly upírat na tohoto forvarda. Nejproduktivnější hráč celé Extraligy staršího dorostu udělal za poslední rok největší pokrok. Ještě během minulé sezóny totiž za téměř stejný počet odehraných utkání nasbíral šestnáct bodů (10+6). Za druhý úplný ročník ve starším dorostu ale překonal všechna očekávání, a tento vzrůstem menší, přesto velký hráč, táhne Oceláře za úspěchem. Před začátkem play-off měl na svém kontě devětatřicet plusových bodů a o tom, že je správným lídrem, svědčí i ukazatel trestných minut. Ve třiačtyřiceti zápasech jich nasbíral pouhých šestnáct. Vyřazovací boje ho zatím sice nezastihly v optimální formě (0+2), ale to je zapříčiněno i vyrovnaností kádru Třince. Chvíle slezské jedenáctky však může přijít v každém zápase.


HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec
pondělí 18.3.
18:00
Budvar aréna - I. ledová plocha

Další program čtvrtfinále play-off

2.zápas:

HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice

středa 20.3. - (Werk aréna)

Případný 3. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice

čtvrtek 21.3. - (Werk aréna)


Z tábora HC České Budějovice

Budějovičtí jsou nyní v euforii. Povedlo se jim v osmifinále zaskočit favorita z Brna a postoupit přes něj do čtvrtfinále Extraligy staršího dorostu. Postup se ale nerodil vůbec snadno. První zápas na domácím ledě svěřenci Jana Trummera zvládli. Ve většině utkání jasně určovali tempo zápasu a Kometu do velkých příležitostí nepouštěli. Povedlo se jim zvítězit 3:1. Když ale druhý zápas v Brně utrpěli nepříjemný debakl 2:6, jejich akcie hodně poklesly. Vyrovnaný třetí zápas však urvali na svou stranu. Kometě se nevyvedl úvodní nápor a jakmile její tlak zeslábl, převzali Jihočeši otěže zápasu a výhrou 4:1 postoupili do čtvrtfinále.

Největší podíl na tomto úspěch mají hlavně čtyři hráči. Ofenzivně laděný Václav Pašek, který je zatím nejproduktivnějším hráčem se třemi body (1+2), dále střelci Luboš Rob s Kamilem Suchánkem, jenž zasáhli do černého hned dvakrát a v neposlední řadě i Aleš Sova. Ten, hlavně ve třetím zápase, přiváděl brněnské hráče k zoufalství svými fantastickými zákroky. Ale postup nezískali pouze tito čtyři, nýbrž celý tým. Ten se semkl, bojuje jako jeden muž a je odhodlán trápit favorita z Třince.

Videookénko Filipa Turka

Perlička zápasu

Žádná defenzivní představení
Ve dvou utkáních, které spolu tyto týmy letos sehrály, neviděli diváci ani jednou pověstného "zaňdoura". Jak v Třinci, tak v Českých Budějovicích padlo minimálně deset branek! Dá se tak mluvit i o střeleckých specialistech. Za Třinec se ve dvou utkáních shodně třikrát trefili Ondřej Kovařčík a Marek Růžička, za Budějovice stejného počtu dosáhl Luboš Rob, kterému na to dokonce stačil pouhý jeden zápas. Bude jeden z těchto hráčů klíčem k postupu do semifinále play-off?

Vzájemné zápasy z letošní sezony

33. kolo: HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 4:6

41. kolo: HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 7:8p

Sestavy z posledního zápasu

HC České Budějovice: Sova (Trelc) - Kutiš, Žáček, Břečka, Piegl, Malovec, Kadlec - Rob, Smejkal, Ruda - Krátoška, Prokeš, Pašek - Samohejl, Koupal, Suchánek

HC Oceláři Třinec: Svoboda (Cieslar) - Mičulka, Stránský, Zahradníček, Bartoň, Walaski, Heider, Cienciala - Kovařčík M., Růžička, Kovařčík O., Christov, Pěnčík, Kofroň, Trčka, Motloch, Pala, Kasala, Lorek, Jašek

Statistiky základní části

Čtvrtfinále play-off
HC České Budějovice
vs
HC Oceláři Třinec
11.
Umístění v tabulce
1.
44 / 16 - 6 - 5 - 17
160:149 / 65
Statistiky v sezoně
(základní část)
44 / 31 - 5 - 2 - 6
224:119 / 105
Radek Prokeš 60 (25+35)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Ondřej Kovařčík 74 (34+40)
Radek Prokeš (25)
Nejlepší střelec v sezoně
Ondřej Kovařčík (34)
Radek Prokeš (35)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Ondřej Kovařčík (40)
Michal Kutiš 22 (7+15)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Petr Heider 28 (7+21)
Václav Pašek (12)
Pavel Samohejl (-16)
+/- bodování v sezoně
Ondřej Kovařčík (39)
Jaroslaw Lorek (-2)
Aleš Krátoška (104)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Marek Růžička (105)
Aleš Sova 90,00% - 2,92
Tomaž Trelc 88,89% - 3,30
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Miroslav Svoboda 91,96% - 2,48
Ondřej Cieslar 90,00% - 2,93
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....