Banes Motor České Budějovice
20.03.2013, Michal Špírek, Daniel Polách

SDO: TRI - CEB 3:1 - Starším dorostencům končí sezóna, do semifinále se neprobili

Starší dorost Českých Budějovic ukončil svou cestu play-off ve čtvrtfinále. Do Třince odjížděl po domácí porážce s cílem otočit sérii hranou na dvě vítězství ve svůj prospěch. Na ledě Werk arény byl stav dlouho nerozhodný, ale ve třetí třetině překonal gólmana Aleše Sovu třinecký Růžička a rozhodl o postupujícím do další fáze vyřazovacích bojů.
V úvodu utkání byli aktivnějším celkem domácí Oceláři. Ti se mohli do vedení dostat hned ve druhé minutě, akci Paly ale brankář Sova dokázal zneškodnit. Hosté se do tempa dostávali pozvolněji, v deváté minutě ale pořádně zahrozili. Suchánek chtěl do branky sklepnout letící puk, gólman Svoboda ale nakonec nemusel zasahovat. Vzápětí se do šance dostal třinecký Jašek, ani on ale nedokázal propálit brankáře Mountfieldu. A když se neprosadil ani Kasala, skončila úvodní dvacetiminutovka bezbrankovou remízou.

Na góly si tedy hrstka diváků ve Werk aréně musela počkat do prostřední periody. Všechny domácí příznivce ve čtyřiadvacáté minutě rozjásal Marek Růžička. Slezané sice hráli v oslabení, třinecký kapitán se přesto dostal do šance a nadvakrát překonal dosud bezchybného Sovu. Mountfield vrátila zpátky do hry minuta jednatřicátá. Rob zpoza branky adresoval přesný pas na hůl Jiřího Smejkala, ten trefil horní růžek Svobodovy svatyně. Vyrovnaný stav nemusel mít dlouhého trvání. V třicáté šesté minutě hráli Jihočeši přesilovku, paradoxně však zahrozili opět domácí. Ondřej Kovařčík se dostal ke skákavému puku, z první ale trefil jen betony brankáře Sovy.

Do závěrečné třetiny se tedy šlo za nerozhodného stavu. Ten mohl zlomit budějovický Ruda, pozorného Svoboda ale nadvakrát nepřekonal. Radovali se tak Oceláři. Čtyřiatřicátá minuta – druhá branky Marka Růžičky. Třinecký forward v přesilovce pálil od modré čáry, jeho bomba propálila vše, včetně bezmocného brankáře Mountfieldu. Oceláři se poté začali více koncentrovat na defenzivní činnost, hosté nepřetržitě bušili na vrata domácí obrany. V dobrých příležitostech se ocitli Samohejl, Piegl nebo Prokeš. Ani jeden ale nenašel recept na překonání dobře chytajícího Miroslava Svobody. Jihočeši ještě v závěru zkusili hru bez brankáře. Ta trvala bezmála dvě minuty, kýženou branku ale Mountfieldu nepřinesla. A když tři vteřiny před třetí sirénou Marek Růžička zkompletoval hattrick, bylo o vítězi rozhodnuto.

Ohlasy po zápasu
René Mucha (Oceláři Třinec): Bylo to velice kvalitní a, ve srovnání s prvním zápasem, zodpovědnější utkání. Oba brankáři podali výborný výkon, čekalo se na chybu. Těch ale hodně nebylo, když tak přesilovka. Bylo to o štěstí, kdo vsítí druhý gól. Bez hokejového srdíčka a štěstí to nejde. Děkuji a gratuluji klukům za perfektní, disciplinovaný výkon. Doufejme, že budeme mít štěstí i v dalším pokračování. Soupeře pro semifinále jsme zatím neřešili, těch možnosti je spousta, takže nad tím ani nepřemýšlíme. Zítra máme den volna, řešit to budeme až v pátek. Doufáme taky, že Áčko dneska postoupí.

Jan Trummer (HC Mountfield): Pro nás to bylo urputné utkání, věděli jsme, že to bude hodně těžké. Nicméně jsme se poprali o vítězství. Bohužel jsme v přesilovce udělali chybu, která skončila brankou. Pak jsme se tlačili do šancí, ale nebyly to žádné výrazné pokusy, máme v nohách hodně těžké utkání. Ve druhé části se nám povedlo srovnat, ve třetí třetině jsme ale nabídli domácím přesilovou hru, ze které vsítili rozhodující gól. Panuje u nás malinká nespokojenost, protože v prvním utkání jsme byli lepším týmem, dostali jsme však laciné branky. Nicméně musíme klukům za sezónu poděkovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....