Banes Motor České Budějovice
29.03.2013, Miroslav Mayer

Petr Sailer: Sezóna byla pro nás i pro hráče hodně těžká

Č. B u d ě j o v i c e - Před začátkem sezóny vyhlásilo nové sportovní vedení klubu, že chce všechno změnit. Sezóna skončila a sportovní manažer Petr Sailer se ohlíží za prvním rokem v nové funkci i nad tím, co se během sezóny 2012/13 povedlo a co se ještě připravuje do budoucna.

Sportovní manažer – jsou to větší nervy

Práce sportovního manažera klubu je hodně zajímavá a dost rozdílná od hráčské. Jako hráč se soustředíte sám na sebe a svoje výkony a pak je to také o týmu. Jako manažer máte mnohem více strach. Shodli jsme se s Romanem Turkem, že to jsou větší nervy. Když někdo zůstane ležet na ledě, už máte strach, aby nebyl zraněný. Letos nás potkalo hodně zranění a my jsme se často modlili, aby se už nikdo další nepřibyl. Pak máte samozřejmě velkou zodpovědnost, aby se nám nestalo to, co loni Plzni a Mladé Boleslavi (odpočet bodů za neoprávněné starty hráčů). Musíte prostě hodně kontrolovat a papírovat. Co se týká registrací na svazu, tak to jsou věci, kde si člověk musí dávat pozor a hlídat termíny. S komunikací se sportovními manažery jiných klubů jsem neměl žádné problémy. Mám pocit, že se to teď generačně hodně obměňuje a vztahy mezi kluby jsou výborné. Samozřejmě je mezi námi rivalita a přetahujeme se o hráče, ale při běžných jednáním je to v pohodě a mile mne to překvapilo.

Výluka NHL: Jsme rádi, že tu tihle kluci mohli být

Začátek sezóny byl ve znamení změn a v letní přípravě se hráči i trenéři poznávali. Hráči si museli zvykat na delší mítinky a rozbory videa. Všichni začínali úplně od nuly. Pak se začalo mluvit o stávce a pan Blažek a majitel klubu řekli, že o hráče z NHL stojí, že je to dobré pro diváky. Hráči nám vyšli vstříc i tím, že si sami platili pojistky. Byli jsme rádi, že tu tihle kluci mohli být. Na druhou stranu to byl zásah do mužstva. V době, kdy nastoupili, jsme měli velké množství zraněných a hodně nám to pomohlo. Jenže nikdo nevěděl, kdy stávka skončí a oni ze dne na den odejdou. Byl jsem rád, že se tu nikomu nic nestalo a oni odjeli zdraví. Po jejich odchodu ukázalo mužstvo svoji sílu a rozehráli se ti hráči, na které jsme před sezónou sázeli. Kdyby stávka nebyla a vyhnula se nám zranění, možná bychom měli i o nějaký bod více. Myslím si, že to co prožijí jiní za více sezón, my jsme prožili během jedné sezóny.


Překonali jsme dvě krize

První velká krize přišla ještě, když tu byli kluci z NHL a vrcholilo to zápasem v Karlových Varech, kde jsme dostali osm gólů. Řešilo se to tím, že důvěru od majitele dostali trenéři. Ti pak řekli mužstvu, že i kádr má od trenérů důvěru a že nechtějí dělat výměny, protože tyhle hráče si před sezónou vybrali a věří, že se dokáží i z takové situace dostat. Ukázalo se, že to mužstvo zvládlo a nastartovalo se. Dokonce i hrálo hokej, který jsme si představovali. Druhá krize opět vrcholila v zápase s Karlovými Vary a to už bylo bez hráčů NHL. Důležité bylo, že jsme další dva zápasy venku dokázali vyhrát na penalty. Tam byl ten zlom. Tam se ukázali lídři týmu, které jsme před sezónou vytipovali Aleš Kotalík a Jirka Šimánek a uzdravil se i Kuba Kovář, který navíc chytil skvělou formu.

Herní zlom nastal v zápasech po odchodu hráčů do NHL

Herně to začalo být ono právě po překonání druhé krize, kdy se nám i postupně začali uzdravovat hráči. Mužstvo pak začalo hrát stylem, který trenéři chtěli od letní přípravy. Najednou hráči začali věřit, že tenhle styl je ten správný. Bylo to vidět i na trénincích, které byly výborné a my jsme věřili, že se to projeví i v zápasech. Navíc jsme dokázali přivést i plno bodů z venku. Trenéři připomínali hráčům, že se nehraje doma-venku, ale hrají se zápasy, které se musí vyhrát a je jedno jestli doma nebo venku. Těšil nás herní projev, ze kterého vycházely výsledky. Na hře byla vidět práce s týmem. Nastoupili jsme cestu a od začátku jsme věděli, že první sezóna bude těžká, ale práce se začala zúročovat až na konci sezóny.

Rozhodčí se musí změnit

Chápu, že to rozhodčí mají těžké. Rozhodli jsme se ukazovat na to, že rozhodčí se snaží během zápasu kompenzovat a znevýhodňují tak aktivnější tým. Často jsme na to poukazovali. Měli jsme v tom i podporu vedení klubu. Pokud budeme hodní a nebude protestovat, tak to příště zase budou pískat takhle a nic se nezmění. Teď se stalo, že i ostatní kluby na to slyší a říkají, že se i rozhodčí musí změnit. Nakonec i na semináři před play-off arbitři viděli, že se kluby chtějí bránit. Chtějí, aby rozhodčí měli autoritu, ale neměli by kompenzovat. My jsme poslali na svaz vlastně jen dvě věci, o kterých jsme věděli, že byli jasně špatně. To byl zápas na Spartě a zápas se Zlínem. Pak jsme ještě ukazovali, že v Plzni před zákrokem Kuby Kováře byl na něj neodpískaný faul. Je třeba hodnotit tu situaci celou a ne jen část. Tohle je přesně to, co autoritu rozhodčích sráží. Hráč dostane trest na deset zápasů a velké pokuty a rozhodčí dostane pět set a jeden zápas nesmí pískat. Je to v podstatě boj o to, aby si rozhodčí dokázali vybudovat autoritu a pak je budou brát všichni.

Sezóna nebyla špatná, ale na postup dál jsme měli

Od začátku sezóny jsme se chtěli vyhnout play-out. Cíl byl předkolo a více. Pokud bereme v úvahu to, co nás v sezóně potkalo, tak musíme říct, že sezóna nebyla špatná. Na druhou stranu jsme na postup měli a pořád cítím zklamání.

Mladí mají ještě rezervy

Tady se vždy říkalo, že mladí nedostávají šanci. Letos ji dostali. Někteří hráči byli najednou uspokojeni, že jsou v áčku a přestali pracovat. To mě mrzí. Na tom se musí pracovat. Takhle se teď s nimi mluví a trenéři jsou na ně velmi důrazní. Daleko víc se trénuje. Třeba Švihálek půl roku v týmu nehrál. Nejdříve byl zraněný, ale pak jsem slyšel od trenérů reprezentace, proč nehraje Švihálek a hraje Rousek. Jenže Rousek si toho vážil daleko víc a dřel. Pak jsme s Michalem promluvili a on začal daleko víc trénovat a bylo vidět, že už hrál podle našich představ. Takže, když přijdou mladí, tak se musí o místo rvát a musí na sobě pracovat. V tomhle se myslím také letos udělal velký krok dopředu.


Musíme vybudovat generačně sourodé mužstvo

Podařilo se nám stabilizovat mužstvo a zapojit mladé hráče. Teď musíme pracovat na tom, aby to hráči jako Langhammer a Dej pomalu přebíralit po generaci Aleše Kotalíka a za nimi by už měla další generace dorůstat. To je náš velký úkol. Neustále to doplňovat mladšími hráči, kteří budou sbírat zkušenosti a doplnili ty hráče, kteří budou odcházet, aby tu byly všechny generace. Nechceme, aby tu byla propastná díra, kdy tady hráli jen staří hráči (byl jsem mezi nimi), pak nic a mladí hráči a zápas se hrál na pár lidí. Chceme, aby mužstvo hrálo na čtyři pětky. Mladší hráči by měli vybojovat vyloučení a starší by to měli zúročit v přesilovkách. V přesilovkách máme letos velké mínus.

Před startem letní přípravy chceme oznámit složení širšího kádru

Sezóna teď skončila pro hráče. Ti mají zasloužené volno. Pro nás teď naopak práce vrcholí. Před začátkem letní přípravy bychom chtěli oznámit, s jakým kádrem půjdeme do sezóny. Všichni hráči by měli být pod smlouvou. Jednáme s hráči, o které trenéři stojí a sháníme i případně nové hráče. Už jsme oznámili příchody dvou hráčů ze Znojma a ti by právě měli převzít roli střední generace, protože už mají něco odehráno. Od příští sezóny jsou nová pravidla s nasazováním hráčů do zápasů a my budeme těžit z toho, že už mladí mají zkušenosti. Na druhou stranu jen patnáct hráčů jakéhokoli věku nám nedává moc prostoru. To je problém hráčů typu Ferebauera a Kuchejdy, kteří dnes mají jen minimální šanci se do kádru dostat. Pokud se hráči nedokáží prosadit do první nebo druhé lajny, nemá cenu je tu držet. Na jejich místech mohou hrát mladší hráči, kteří se mohou vyhrát. Navíc pokud naši odchovanci uvidí, že tady mají šanci, tak nebudou odcházet a poperou se o místo u nás. Máme zájem i o hráče z regionu, protože tak to vždy bylo, že sem chodili hráči z okolí.

Chceme ještě zlepšit spolupráci s mládeží

Musíme v příští sezóně zapracovat i na tom, aby se juniorka dostala do play-off. Čtyři roky po sobě se to nepovedlo a to už je hodně. Chodili jsme se dívat na jejich zápasy i na zápasy staršího dorostu a ti dorostenci se mi zdáli živější a bojovnější. Od příštího roku bychom také rádi, abychom s trenéry mládeže sladili i některé taktické a tréninkové věci. Aby mužstva měla stejnou tvář a hráči věděli, co se po nich bude chtít v A týmu. Práce je před námi dost.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....