Banes Motor České Budějovice
09.04.2013, Michal Špírek

FOTOREPORTÁŽ: Jak si Roman Bernat splnil sen a nazul brusle

Není to tak dávno, co jsme uveřejnili rozhovor s Romanem Bernatem, ve kterém Roman zmínil: "Můj velký sen je postavit se jednou v budoucnu na brusle a zkusit se svézt na ledě." Neuplynul ani rok od nehody, při níž Bernat přišel po srážce s nákladním automobilem o dolní končetinu, a sen se Romanovi díky nezměrné píli, snaze a vůli splnil. "Byl to krásný pocit," usmívá se devatenáctiletý mladík

O PRVNÍCH DOJMECH Z BRUSLENÍ: "Byl to krásný pocit. Těšil jsem se na to už delší dobu, jen jsem nemohl najít odvahu to zkusit. Měl jsem strach z toho, že to moc nepůjde a budu z toho akorát zklamaný. Naštěstí když už jsem se konečně jednou odhodlal, tak to sice nebyl žádný zázrak, ale někde v hlavě jsem si řekl, že se to dá, jen jsem potřeboval zjistit, jak na to. A tak jsem zkoušel a padal, a postupně jsem zjišťoval, jak by to bylo nejlepší. Pan Šrámek mi pořádně nabrousil ostří a byl to hned úplně jiný šálek kávy," vypráví s úsměvem Roman Bernat.


O BUDOUCNOSTI U HOKEJE: "Odhodlal jsem se k tomu nazout brusle už docela pozdě, takže jsem si stihl s klukama v Soběslavi a ve Veselí zabruslit jenom párkrát, než rozpustili led. Ale jakž takž už na tom stojím a cítím, že se to ještě dá hodně zlepšovat. Od příští sezony bych byl určitě moc rád, kdybych mohl jít už v srpnu v Soběslavi na led a začít kluky pořádně trénovat, když to půjde. Jsem totiž asistentem trenéra u 7. a 8. tříd v Soběslavi. Uvidíme, co všechno mi protéza dovolí."


O PRVNÍM KROKU NA BRUSLÍCH: "Poprvé jsem s protézou bruslil na prázdném zimáku, jenom s bráchou Tomášem, abych se moc nestyděl," směje se Roman Bernat. "Brácha hraje v Soběslavi hokej za sedmou třídu, takže i jeho trénuji. Zatím si na mě nestěžuje."


O VZKAZECH FANOUŠKŮ (NEJEN) HC MOUNTFIELD NA FACEBOOKU: "Koukal jsem a překvapilo mě, kolik lidí si mé fotky na bruslích všimlo. Udělalo mi to moc velkou radost. A samozřejmě všem moc děkuju, každého vzkazu si moc vážím a dodává mi to odvahu."

Televizní reportáže

Roman Bernat v pořadu České televize Tep 24

Roman Bernat na bruslích, Televizní noviny TV Nova, od času 31:00
Mimo jiné je zde zmíněno, že Roman má velice drahou speciální protézu jen vypůjčenou od výrobce. "Už asi půl roku mám podanou žádost na pojišťovně, ale vypadá to, že to smetou ze stolu," krčí rameny hokejista.

Sbírka

HC Mountfield vytvořil konto na pomoc Romanu Bernatovi.
Veřejnost a fanoušci nejenom českobudějovického klubu mohou přispět částkou dle svého uvážení. Konto bylo založeno po vzájemné dohodě vedení klubu s rodinou Romana Bernata.
Číslo účtu: 2107857943 / 2700 (UniCredit Bank)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....