Banes Motor České Budějovice
23.08.2013, Miroslav Mayer

Musíme mít trpělivost, tým se bude tvořit dlouho, říká Radek Bělohlav

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Nový českobudějovický tým odehrál svůj druhý zápas v historii, tentokrát se soupeřem z Ruska a opět se mu nepovedlo zvítězit. V zápase se objevili další hráči širšího kádru, kteří dostali možnost ukázat se realizačnímu týmu.

Po dvou dnech se Jihočeši postavili k dalšímu zápasu na svém ledě a soupeřem mu byl tým z Ruska. „Pro některé kluky to byl dnes první zápas sezóny. Udělali jsme naivní až neuvěřitelné chyby, ale to je i tím, že hráče teprve poznáváme. Tým se bude krystalizovat dlouho a my musíme být trpěliví, ale někdy jsme i tak udělali základní chyby a těch se musíme příště vyvarovat,“ nehledá výmluvy trenér Radek Bělohlav.

Ruský soupeř splnil, co se od něj očekávalo, když předváděl hokej, který české týmy nehrají. „Bylo vidět, že i pro ně je to příprava a v každé třetině se pokoušeli hrát něco jiného. Pro nás to byl dobrý soupeř pro toto období. Oni jsou nejen dobří bruslaři, ale hlavně umí dobře hrát jeden na jednoho osobní obranu,“ hodnotí budějovický trenér druhého soupeře v sezóně.

Do zápasu naskočili i dva hráči, kteří dosud v Budvar aréně nebyli k vidění a to obránce David Pavlíček z Plzně a Georg Mavrojanidis ze Slavie, kteří přišli do jihočeské metropole zkusit svoje štěstí a dostat se do kádru pro první ligu. „Dnes před zápasem už kádr opustilo šest hráčů a další zužování nás bude čekat příští týden,“ vysvětlil budějovický lodivod.

Jeden z nejdůležitějších a nejsledovanějších postů je v každém týmu brankář. V kádru Motoru jsou zatím tři a všichni dostali šanci na půl zápasu. Jen Ondřej Bláha odchytal dvě poloviny. O postu jedničky ještě Radek Bělohlav jasno nemá. „Halmoši má toho za sebou ze všech nejvíce. Od příštího zápasu už gólmani odchytají celé zápasy a uvidíme. Tohle je otázky spíš pro Edu Turka, který má brankáře na starosti.“

Další zápasový program Motoru je zatím daný. V neděli zápas v Německu, v úterý pak doma Mladá Boleslav a ještě na Kladně.“Zatím nic dalšího neplánujeme, uvidíme, až přijedeme z Německa, jestli se ještě něco vůbec dá domluvit. Buďme rádi za tyto zápasy,“ uzavírá kouč domácího týmu.

Každý zápas i trénink je pro nás nominační, ví Jiří Ferebauer

Jiří Ferebauer je čistokrevným odchovancem klubu. V juniorech byl nejlepší střelec týmu a nyní má opět možnost hrát za klub, kde hokejově vyrůstal. Hned ve svém prvním zápase zaznamenal jediný gól svého týmu, ale po porážce moc spokojený být nemohl.

Co můžete říci o zápase se soupeřem z Ruska?
Do zápasu jsme nevstoupili špatně, ale udělali jsme hodně individuálních, hloupých chyb. Je vidět, že my hrajeme první zápas a naši soupeři už mají něco odehráno a jsou na tom lépe. Předvedená hra špatná nebyla, ale těch chyb bylo opravdu hodně.

Už jste někdy zažil, že jste hrál první přípravný zápas na sezónu až takhle pozdě?
Tahle situace se mi ještě nestala. Není to nic příjemného, ale je to naše práce a musíme se s tím poprat. Zažil jsem i přípravu, kde jsme odehráli dvacet zápasů a také to nebylo ono. Musíme to brát tak jak to je a nikdo z nás to nezmění.

Soutěž začíná jedenáctého září. Bude dostatek času všechno dohnat?
Zatím spíš nabíráme fyzičku v trénincích a snažíme se makat. Na taktiku ještě bude čas. Kádr zatím není uzavřený a každý bojuje o své místo. Zatím je to stále otevřené a tak každý jede naplno. Dá se říci, že každý den od pátého srpna je nominační a každý o to hraje.

Vám se dnes podařilo dát jedinou branku týmu. Můžete popsat, jak jste situaci viděl?
Hráli jsme přesilovku a puk byl za brankou soupeře. Míra Třetina udělal obrat, naznačil přihrávku na modrou. Já jsem si křiknul, že jsem před brankou a on najednou zabrzdil. Poslal přihrávku mezi hokejkou a bruslí a já jsem jen nastavil hokejku. Myslím si, že puk šel do branky od tyče. Ani jsem nevěděl, že je to gól.

Co jste říkal dnešní atmosféře zápasu?
Úterní zápas to bylo něco výjimečného a mrzí mě, že jsem do toho zápasu nebyl nominován. Bylo to něco krásného zažít to i z tribuny. Dneska přišlo o něco méně fanoušků, ale fandilo se celý zápas a to hraje o hodně lépe.

Po odchodu z juniorky jste většinu času hrál v Písku. Věřil jste, že si ještě někdy zahrajete v týmu Českých Budějovic?
V hloubi duše se člověk chce vrátit tam, kde začínal hrát hokej. Působil jsem sice padesát kilometrů odsud, ale bral jsem to tak, že je to Písek a ne Budějovice. Vždycky jsem doufal a teď jsem rád, že jsem dostal šanci probojovat se do kádru a hrát tam, kde jsem hokejově vyrůstal. To je sen každého hokejisty, aby si zahrál doma.

FOTO: 2x Robert Straka (hokejcb.cz)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....