Banes Motor České Budějovice
24.08.2013, Lukáš Dvořák

Po dvou prohrách chce Motor konečně uspět, pro výhru míří do Crimmitschau

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Do třetice všeho dobrého. Aby platilo tohle známé rčení si přejí hráči HC Motor České Budějovice. Ti ke svému dalšímu přátelskému utkání míří až do Německa. Na Eisstadion Sahnpark je v neděli od 18:00 přivítá tým Eispiraten Crimmitschau. Podaří se Českobudějovickým vyhrát proti týmu, který nastoupí teprve ke svému prvnímu přátelskému utkání?

Eispiraten Crimmitschau

Německý tým z druhé nejvyšší ligy, který byl založen v roce 1990, nepatří k tomu nejlepšímu, co by mohla soutěž, do které se probojoval až v roce 2000, nabídnout. Poslední účast v play-off fázi datuje celek z východní části země k sezóně 2007/08. Jeho pouť však netrvala dlouho a skončila hned ve čtvrtfinále. Daleko bližší jsou mu boje o záchranu. Zajímavostí kádru Fabiana Dahlema je věkové složení. Takřka většině jeho svěřenců není více než osmadvacet let, nejstarším je kanadský útočník Cameron Keith, kterému bude letos třiatřicet. Díky výluce v NHL zde loni krátce působili i Wayne Simmonds a Chris Stewart. Českobudějovickým fanouškům pak bude určitě známý brankář Jakub Čech. Ten hájil branku německého celku v osmi zápasech, ale na konci soutěže se s Eispiraten rozloučil.

V minulém ročníku, ve kterém se "Ledoví piráti" umístili na devátém místě, patřil k nejlepším hráčům útočník Aaron Lee. Tomu se povedlo nasbírat pětačtyřicet bodů (20+25). Jenže on, ale i Austin Wycisk (16+21), Thomas Pielmeier (12+24) a obránce Darcy Campbell (10+25) Crimmitschau opustili. Až pátý v bodování, německý forvard Martin Heinisch (17+13), který se narodil v Mostě, zůstal svému týmu věrný. Právě na něj budou muset obránci Motoru upřít pohled. V zadních řadách nyní patří k nejlepším Benjamin Hüfner, jenž uplynulou sezónu přihrál na deset branek. Na brankovišti dostává nejvíce prostoru Sebastian Albrecht, ale s průměrem 3,49 branky na zápas nepatří mezi opory týmu.

Bitka mezi Chrisem Stewartem a Sergejem Stasem


HC Motor České Budějovice

Ani druhé přípravné utkání českobudějovického Motoru nepostrádalo tu správnou atmosféru. I přesto, že přišly "jen" necelé dvě tisícovky diváků. Ale také druholigový Sokol Krasnojarsk dokázal nad domácími zvítězit. Dalších pět branek skončilo v brance Jihočechů, kterou téměř stejným dílem hájili Hynek Kůdela a Ondřej Bláha. Zatím však jde o hledání ideální sestavy, takže není důvod ke znepokojení z výsledků. ,,Tým se bude krystalizovat dlouho a my musíme být trpěliví," sděloval těsně po utkání kouč Motoru, Radek Bělohlav.

Českobudějovičtí přitom do utkání vstoupili o poznání aktivněji než Rusové. Během úvodních minut si dokázali vypracovat několik zajímavých příležitostí, které hosté museli hasit i za cenu nedovolených zákroků. Gólově se ale nikdo nedokázal prosadit. Nakonec udeřilo na druhé straně. Necelé čtyři minuty před koncem dějství sice ještě dokázal srovnat Jiří Ferebauer, další průběh utkání už však byl v otěžích Sokolu. Od druhé třetiny bylo jasně vidět, že Krasnojarsk je rozehranějším celkem a dostával Motor hodně pod tlak. Motor rozhodně neskládal zbraně, nicméně jeho zápasové manko bylo znát. A když se naskytla dobrá šance, skončila na skvěle chytajícím Jevdokimovovi. V utkání, jež nabídlo spoustu vyostřených momentů, patřil opět mezi nejlepší Miroslav Třetina, který se rval o každý puk a hlavně on měl velkou zásluhu na jediné brance Motoru. Kvalitním výkonem se prezentovala i osvědčená dvojice Zdeněk Ondřej - František Mrázek.

Sestava z minulého utkání: Kůdela (31. Bláha) – Moravec, Pavlíček, Novák (A), Jáchym, Prokop, Kříž, Makovský, Semrád – Ondřej (A), Vaniš, Mrázek – Mavrojanidis, Šachl (C), Marek – Turek, Třetina, Ferebauer – Kotrla, Švec, Šperger.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....