Banes Motor České Budějovice
08.09.2013, Lukáš Dvořák

Představujeme prvoligové soupeře - 3. díl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Start nové prvoligové sezóny se nezadržitelně blíží, proto není k zahození připomenout, s kým bude mít HC Motor České Budějovice čest. Ve třech dílech krátce rozebereme všech třináct celků, které bude českobudějovický klub potkávat. Závěrečný díl nabízí dno tabulky uplynulého ročníku, včetně nováčka soutěže.

Soupeři HC Motor České Budějovice v 1. lize

HC Stadion Litoměřice (2012/13 - 10. místo v ZČ)

Dalším týmem, který spolupracuje s nějakým celkem z extraligové soutěže, je Stadion Litoměřice. Nejenom, že mu pomáhají hráči pražské Sparty, ale kooperují i s Litvínovem a Lvem Praha. Trenér Daniel Tvrzník si pochvaluje letní přípravu a rád by se konečně se svými hráči podíval do play-off. A příprava mu dává dobré předpoklady, z deseti utkání jich jeho svěřenci sedm vyhráli, poraženi odešli jen třikrát. Naposledy si proti Drážďanům dobře zastříleli. V uplynulé sezóně táhl Stadion Pavel Mrňa, jenže ten zamířil do země galského kohouta. Obráncům vládl Patrik Husák, který bude nadále v Litoměřicích působit, stejně jako brankářská jednička týmu, Petr Přikryl. Že to všichni s play-off myslí vážně, svědčí i posilování před novým ročníkem. Spoléhat se bude především na útočníka Martina Chabadu, jež má velké zkušenosti s nejvyšší soutěží v ČR. Ze Lva bude vypomáhat brankář Jan Lukáš a forvard Jakub Matai, na trvalý přestup pak přišel útočník David Švagrovský, který naposledy působil v Hradci Králové. V úvodu sezóny také začnou v Litoměřicích českobudějovickým fandům známí obránci Angel Krstev a Jakub Šulc, útok nakrátko posílí i Peter Jánský. Minimálně na začátku celé soutěže bude muset každý tým s Litoměřicemi naplno počítat.



Salith Šumperk (2012/13 - 11. místo v ZČ)

Šumperský tým s drakem ve znaku začal svou přípravu podobně jako českobudějovický. Hráči šli na led až začátkem srpna. U nich to však není nic neobvyklého, takto pozdě již trénují několik let. Otázkou, jestli to přináší kýžený efekt. Výsledkově prozatím ne. Letošní příprava nepatřila k těm, které by si mohl trenér Radek Kučera dát za rámeček.Z devíti odehraných utkání přišly pouhé tři výhry, což rozhodně nelze považovat za úspěch. Navíc, když přišly s poměrně slabými soupeři. Salith má jednu velkou zajímavost. Jeho nejproduktivnějším hráčem byl během minulé sezóny obránce. Aleš Holík vyhrál klubovou produktivitu s náskokem pěti bodů před útočnou dvojicí Karel Plášek - Adam Červenka. Branku hájí Tomáš Štůrala, který ale nadcházející ročník začne s největší pravděpodobností ve Zlíně, kam byl stažen po zranění Horčičky. Celý kádr zůstal prakticky pohromadě, do týmu přišel pouze Patrik Moskal z Hradce Králové a na hostování Lukáš Žálčík ze Sparty Praha. I přesto by se Šumperk chtěl podívat do play-off. Otázkou je, zda k tomu má dostatečné předpoklady. Udržet v soutěži by se však měl.



HC Most (2012/13 - 12. místo v ZČ)

Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli mostecký klub bude nadále působit v první lize. Nakonec ale, i díky tomu, že se celek stal farmou Litvínova, dopadlo vše dobře a hráči se mohli připravovat na další ročník. Všem ale musí být jasné, jak to bude výsledkově vypadat. I díky vleklým finančním potížím klub nemá ambice na boj o play-off, takže hlavním cílem se stává zachránit prvoligovou příslušnost i pro další rok. Soupiska týmu je jedna velká neznámá. Kouč Kamil Kašťák bude asi muset spoléhat na velkou část hráčů, kteří se nevejdou do extraligového kádru Vervy Litvínov. Prozatím jedinou známou posilou je David Palaščák, jež přišel na hostování z pražské Slavie. V minulé sezóně se nejvíce dařilo Ladislavu Gengelovi, který se ale vrátil do Vrchlabí. V týmu ale zůstal druhý nejproduktivnější hráč, obránce Kamil Charousek. Brankářskou jedničkou by měl být Ilya Gutschevich. V Mostě rozhodně nemohou být spokojeni s přípravou. Z osmi utkání dokázali zvítězit pouze jednou, porazili totiž jen Beroun, který i vloni skončil za nimi. Díky Vervě snad ale nebudou muset mít letos Severočeši existenční prvoligové problémy.



Medvědi Beroun 1933 (2012/13 - 13. místo v ZČ)

Tým, který dříve patřil k prvoligové smetánce a povedlo se mu vyhrát i základní část, nyní neprožívá nejlepší období. Alespoň výsledkově. Minulá sezóna byla pro Medvědy naprosto katastrofální, takže se není čemu divit, když v týmu došlo k radikální obměně celého kádru. V současné sestavě jsou tak k vidění pouze tři hráči, kteří nevydařený ročník pamatují. Lodivod Petr Novák chce Beroun vrátit zpátky tam, kam patří. Prvoligová cesta však pro něj bude více než trnitá. Z deseti duelů, které jeho hokejisti odehráli, vyšel vítězně jen čtyřikrát. Nejnepříjemnějším soupeřem pro něj musela být Mladá Boleslav, jež Medvědům nadělila ve dvou utkáních patnáct branek, aniž by jedinou inkasovala. Z hráčů, kteří měli tu čest zůstat, patřil v minulém ročníku na druhé místo produktivity Zbyněk Hrdel. Na něj by se mělo hodně spoléhat. Jak se ale připojí další z týmu, jehož věkový průměr je pouze přes třiadvacet let, to je ve hvězdách. Během přípravy se hráči o bodový příděl zvládli podělit, i proto se lídr bude hledat až v průběhu soutěže.



HC AZ Havířov 2010 (nováček)

Velkým zpestřením nové prvoligové sezóny bude jistě účast havířovského celku. Ten se může pyšnit jednou z největších základen fanoušků. A to nejenom v soutěži, ve které bude nováčkem, ale i v celé České republice. Vždyť právě tito fanoušci vymýšlejí nové choreografie prakticky na každé utkání, což se musí líbit i lidem, kterým není hokej tak blízký. Statistiky Havířova mohou být pro první ligu trochu zkreslené, přesto bodově vyčníval útočník Jan Kolařík. V zadních řadách se dalo spolehnout na Petra Prokopa, tomu ale skončila smlouva, a tak zamířil do Frýdku-Místku. Nejvíce utkání odchytal v druhé lize Lukáš Daneček, který by měl i nyní začít jako jednička týmu. K pár změnám pro novou soutěž muselo pochopitelně dojít. Nejcitelnější jsou asi odchody Víta Stránského a Roberta Najdeka, první odešel taktéž do Frýdku-Místku, druhý ukončil kariéru. Všechny nové akvizice budou letos v týmu AZ působit jen na hostování. Nejcitelněji určitě posílí sestavu obránci Lubomír Vosátko (Nitra) a Jaroslav Koma (Slavia Praha). Platní by měli být v útoku i Martin Jakúbek (Trenčín) a Jakub Šlahař (Zlín). Slezané sehráli dvanáct přípravných utkání a hned v osmi byli úspěšní. Nejzajímavější výhrou je pro výběr Jana Danečka skalp reprezentačního výběru Francie. Zemi galského kohouta porazil 5:3. Bude zajímavé sledovat, jestli podobné výkony a podpora skvělých fanoušků nastartují Havířov k tomu, aby se udržel v soutěži.



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....