Banes Motor České Budějovice
11.09.2013, Michal Špírek

CEB - HBR 0:3 - Motor první duel prohrál, ale fandové i tak slavili

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor nedokázal v prvním zápase prvoligové soutěže uspět a před zraky 5814 diváků padl s havlíčkobrodskými Rebely 0:3. Po bezbrankové první třetině se Rebel během chvíle utrhl na rozdíl dvou branek a protože hostující brankář Dolejš likvidoval i ty největší šance Motoru, zůstává domácí led pro českobudějovický celek zakletý.

Prvnímu utkání sezóny předcházelo slavnostní zahájení ozdobené laserovou show. Za bouřlivé atmosféry zaplněné Budvar arény se následně začala odvíjet první třetina, kdy už po padesáti sekundách pálil jen těsně nad horní tyč Kotalík. Nabuzení domácí měli blízko k brance i ve 3. minutě, kdy byl Vaniš u puku za bránou dříve než gólman Dolejš, jenomže zaváhání brankáře napravil na brankové čáře havlíčkobrodský obránce. Gólmana Halmošiho prověřil na druhé straně jako první svižnou střelou Maliník. Dolejš měl ale práce daleko více a začal kouzlit. Ve výstroji udržel teč Skuhravého, Jihočeši nedokázali využít ani jednu ze dvou nabídnutých přesilovek. A tak se gólovky dočkali ve své početní výhodě i Rebelové. Jenomže ani Semorád, ani při dorážce Kolafa s ukazatelem skóre nepohnuli. Ve 13. minutě předvedl svůj první, ale ne poslední velký zákrok večera Dolejš, když odolal proti dorážejícím Vanišovi s Ferebauerem. Třetinu zajímavého hokeje, který ovšem branku nepřinesl, ukončil svým střeleckým pokusem hostující Maliník.

Ve druhé třetině to překvapivě nebyli aktivnější domácí, ale hokejisté Havlíčkova Brodu, kdo se ujal vedení. Po půlminutě hry si převzal přihrávku od modré Lukáš Havel a nadvakrát dostal puk za Halmošiho – 0:1. Na Jihočeších bylo znát, jak s nimi inkasovaná branka zamávala a Rebel to bleskově potrestal dalším gólem. V čase 23:35 překonal gólmana Motoru střelou ke vzdálenější tyči David Dvořáček, který dokonale využil poskytnutého prostoru na levém křídle - 0:2. Druhá dvacetiminutovka tak nabrala nečekaný spád a Motor musel zabrat. A spadnutý řemen se mu povedlo brzy nahodit, jenomže v brance stál devatenáctiletý talent Rebela Dolejš. Ten likvidoval i ty nejvyloženější šance domácího celku. Nepřišel si na něj při nájezdu Novák, při přesilovce čtyř proti třem vychytal Třetinu a Melku a uspěl i proti tvrdým střelám Kotalíka. První gól Motoru nedokázal vsítit po akci Mavrojanidise ve vyložené pozici ani Šachl. Ve druhé desetiminutovce třetiny nápor domácích sice zeslabil, i tak ji ale dohráli Rebelové zatlačeni v obranném pásmu a po siréně mohli vděčně poklepat do betonů Dolejše.

Rebel vycházel v závěrečném dějství z poctivé defenzivy a ve 45. minutě z protiútoku dokonce dokázal potřetí udeřit! Dvořáček zavezl kotouč do pásma, objel bránu a naservíroval přesnou přihrávku na hůl Romana Maliníka. Ten už měl lehkou práci a doklepl kotouč do sítě – 0:3. Motor měl tak patnáct minut hry na to, aby se pokusil vývoj zápasu zvrátit. Defenziva Rebelů ale fungovala na jedničku, a když už se někdo z domácích dostal ke střele, byl na místě nepřekonatelný Dolejš. Motor nevyužil ani půlminutovou přesilovku pět na tři. V 59. minutě Chmelíř navíc fauloval unikajícího Havla a rozhodčí nařídil trestné střílení. A Lukáš Havel byl jen pár milimetrů od navýšení stavu na 4:0, trefil totiž tyč. Zápas se i přes nepříznivý výsledek pro domácí dohrával za potlesku a mexických vln 5814 diváků, kteří si nenechali ujít první historický zápas Motoru v rámci první ligy. Havlíčkův Brod si na úvod soutěže přivlastnil cenné tři body, vděčit za ně může hlavně své efektivitě, kdy na rozdíl od Motoru dokázal své největší šance proměnit v branku, a také bezchybnému výkonu Dolejše, který byl po právu odměněn čistým kontem.

Sestřih zápasu

Pozápasový rozhovor s Alešem Kotalíkem

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav, trenér HC Motor České Budějovice: "Na začátku druhé třetiny jsme udělali dvě skutečně hrubé individuální chyby, což rozhodlo. A navíc nedáváme góly. To je naše velká bolest. Měli jsme víc než stoprocentní šance, které se musí proměnit."

Jiří Mička, trenér HC Rebel Havlíčkův Brod: "Přežili jsme úvodní tlak domácích a v úvodu druhé třetiny jsme dvěma góly rozhodli. To byl klíčový moment zápasu. Budějovice pak měly obrovské šance, ale asi jim nebylo přáno dát gól."

Fotogalerie
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....