Banes Motor České Budějovice
14.09.2013, Michal Špírek, Michal Martoch

TRE - CEB 1:2 - Motor slaví první vítězství v sezóně!

Doma to nevyšlo, ale v Třebíči už Motor zabral a veze do Budějovic tři body! Základem úspěchu byl vynikající výkon gólmana Halmošiho a branky Ferebauera s Vanišem, díky kterým Jihočeši ve druhé třetině otočili skóre ve svůj prospěch. Vpřed je hnali vynikající českobudějovičtí fandové, kterých přijely do Třebíče 3 autobusy a mnoho dalších auty. Příští zápas hraje Motor ve středu v Budvar aréně proti Šumperku, buďte u toho!

V úvodu utkání se ocitl ve velké brankové příležitosti Holec, když ho našel před Halmošim Němec, českobudějovický brankář ale díky svému betonu u tyče odolal. Po chvíli šli hosté do čtyř, Halmoši však výborně zasáhl po střele Němce. O něco později vychytal Falter z mezikruží Kotalíka, Halmoši si zase poradil s Čuříkovým bekhendovým pokusem. Vondráčkovu ránu vykopl hostující brankář betonem, projektil Dietze zastavila jeho brankářská maska. Kotalík třebíčskou branku minul, Přibylovo nahození nemohlo Halmošiho příliš ohrozit.

Pak se ale dočkali domácí první branky v utkání. Unavení hosté, kteří dvakrát po sobě vyhodili na icing, nechali vystřelit Malenu a nikým nekrytý Vondráček zkušeně dorazil Halmošim vyražený kotouč – 1:0. Melka si na Faltera z úhlu nepřišel. Horácká Slavia hrála v dalších minutách zkušeně a Budějovice k ničemu nepouštěla. Pak byl navíc vyloučen Posmyk a domácí mohli, sice už při hře v pěti, zvýšit brankový stav. Dietzova rána, ani střela Nahodila z první za Halmošim však neskončila. I domácí si zahráli ve čtyřech, Lašovu ránu v oslabení ukryl Halmoši v lapačce.

Po minutě druhého dějství mohl přidat druhou branku v utkání Vondráček, zblízka ale Halmošiho nepřekonal. Po rychlém vyloučení na obou stranách se hrálo téměř celé dvě minuty ve čtyřech a toho využili hosté, když ujel – po perfektní přihrávce Nováka – za červenou číhající Jiří Ferebauer, který vykoupal Faltera – položil si ho, vystřelil pod břevno a vsítil historicky první soutěžní gól znovuzrozeného HC Motor České Budějovice!

Třebíčského brankáře ohrozil také Šachl. Dolníček vyzkoušel Halmošiho pozornost z úhlu. Blízko k brance byl Wasserbauer, chybělo jen lepší zakončení. Oba týmy se hnaly za další trefou, Budějovice chtěly v Třebíči rozhodně bodovat a tomu odpovídalo i jejich nasazení. Vondráčkova rána skončila na masce Halmošiho. De facto tři příležitosti volající po gólu si připsal Holec, dvakrát ale branku z mezikruží minul, po třetí byl proti pro změnu Halmošiho beton. Českobudějovický brankář včasným vyjetím zastavil i Vondráčka. Falter schoval do lapačky kotouč z hole Vaniše, Holcovu ránu vytěsnil Halmoši ramenem.

Do vedení šli hosté. Marek Vaniš se po kličce dostal před Faltera, projel kolem něj a zvedl za brankovištěm puk nad třebíčského brankáře – 1:2. Lašovu ránu z protiútoku Halmoši vyrazil, Němcovu pak našel v lapačce. V další tutovce vychytal výborně chytající hostující brankář i Dolníčka. Další parádní zákrok lapačkou si připsal Halmoši po střele Holce při přesilové hře. Pro diváky atraktivní hokej zastavila až siréna rozdělující třetiny.

Začátek třetí třetiny se nesl v duchu dohrávané přesilové hry, Halmošiho ohrozil Čuřík. Faltera prověřil Kotalík. Třebíč musela do čtyř, Jihočeši však třebíčského brankáře prakticky neohrozili. Falter si musel připsat důležitý zákrok až po střele Šachla. Hosté dobře bránili a Třebíč si nemohla vypracovat pořádnou příležitost. To se změnilo až vyloučením Posmyka. Ranglovu tečovanou ránu Halmoši udržel. Vondráčkova střela ihned po buly skončila mimo. Další příležitosti si vypracovali v tlaku Dolníček s Čuříkem, jejich pokusy ale zastavil Halmoši. Blízko vlastní brance byl dokonce Vaniš. Domácí pak ztratili dvě minuty v oslabení. Faltera ohrozil Třetina. Třebíč si vzala oddechový čas a poslala na led šest bruslařů, vyrovnat už ale nedokázala ani v pětadvaceti vteřinové power-play. Hruškovu střelu ukryl totiž Halmoši v lapačce.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav, trenér HC Motor České Budějovice: My jsme byli rádi, že nás čeká zápas venku, protože domácí zápas byl z naší strany hodně nervózní. Myslím si, že ten zápas byl tak trošku podobný ještě v první třetině, potom jsme se malinko zlepšili a občas jsme přestali dělat pár našich hrubých chyb, po kterých měl soupeř obrovské šance. Já si myslím, že kdyby proměnil dvě, tak ten zápas mohl být úplně jiný. Náš brankář to vyčapal a vybojovali jsme, řekněme, hubený výsledek 2:1 a pochopitelně pro nás důležitý. Pro náš klub, pro naše fanoušky.

Kamil Pokorný, trenér SK Horácká Slavia Třebíč: Myslím si, že kolega to řekl správně. My jsme v první třetině dali gól, ten nás zvedl. Hráli jsme dobře, prakticky jsme soupeře k ničemu nepustili. Ale ve druhé třetině jsme si tam vybrali takovou pasáž, kde jsme trošku přestali bruslit, špatně jsme reagovali na ty nastřelené kotouče, prohrávali jsme souboje v obranném pásmu. Soupeř se dostal do takého tlaku, ale paradoxně nám dal gól z brejku. Byla to naprosto zbytečná chyba. Pak nám dal gól po individuální akci, takže jsme prohrávali 2:1. I přesto jsme měli množství šancí na to, abychom ten výsledek srovnali, ještě třeba ve druhé třetině i zvrátili, ale bohužel jsme ty góly nedali. Góly zvedají mužstvo, zvedají diváky, to byl dneska náš největší problém. Ve třetí třetině už ta nervozita na nás znát byla. Vypracovali jsme si šance, ale bohužel to, co nás provázelo celý zápas, se ani před koncem neměnilo. Na jeden gól doma při takovém velkém množství šancí a střel lze vyhrát jedině s velkým štěstím, ale to jsme dneska neměli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....