Banes Motor České Budějovice
16.09.2013, Lukáš Dvořák

Příznivci Motoru dobyli Třebíč

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Okolo tří stovek jihočeských fanoušků přijelo na stadion Horácké Slavie podpořit hráče HC Motor České Budějovice a vytvořit skvělou kulisu zápasu. Vedení fanclubu nabídlo možnost zúčastnit se výjezdu jednomu z redaktorů hcmotor.cz, aby zdokumentoval průběh celé akce.

Bylo krátce před druhou hodinou odpolední, když se před Budvar arénou sešli všichni fanoušci, kteří chtěli jet podpořit svůj obrozený klub na sobotní utkání druhého kola první ligy do Třebíče. Připraveny pro ně byly tři autobusy. Očekávalo se, že Motor v sektoru hostí podpoří minimálně dvě stovky fanoušků. Do Třebíče jsem mířil nejstarším autobusem, za to s tím nejvěrnějším jádrem českobudějovického fanclubu. Celý autobus prakticky od odjezdu z parkoviště ladil na utkání své hlasivky, takže v něm panovala naprosto skvělá atmosféra. Postihly nás ale menší komplikace.

Vysloužilý autobus jedné nejmenované značky začal vypovídat službu těsně před Jindřichovým Hradcem. Definitivní odepsání stroje přišlo v době, kdy se ze zadní části začal valit dým, takže při hlasitém volání "Hoří!" a "Zastav!" musel řidič odstavit stroj na jedné z linkových zastávek. Po několika telefonátech předsedy fanclubu Pavla "Pajky" Vágnera s vedením klubu se povedlo zajistit jiný autobus, kterým jsme měli odcestovat. A pokud si myslíte, že hodinové čekání bylo pro některé z fanoušků nekonečné, jste na omylu. Ti si totiž zkrátili čekání v hospodském zařízení, které bylo na druhé straně silnice.

Autobusy jsou připraveny k odjezdu

Po necelé půl hodině přišla informace, že z Českých Budějovic vyrazil kapacitou o něco menší autobus, takže se řešilo, jak nejvíce omezit počet cestujících. Do Třebíče samozřejmě nemířily pouze tři autobusy, ale také nepřeberné množství aut, která nás potkávala během své cesty. Jelikož ne všechna byla maximálně naplněna, zastavovala u našeho porouchaného stroje a nabírala některé z fanoušků. Časový skluz po odjezdu náhradní dopravou znamenal, že se s největší pravděpodobností nemáme možnost dostat včas do Třebíče. Ačkoliv dělal řidič autobusu takřka nemožné kousky, nemohl zvládnout trasu z Jindřichova Hradce do Třebíče za necelých osmdesát minut i s krátkými přestávkami.

Abychom však měli zajištěn plynulý příjezd k zimnímu stadionu, znovu úřadoval Pajky. Ten neváhal zvednout telefon, zavolat tamní Policii ČR, která nás se zapnutými majáčky doprovodila od úvodní cedule "Třebíč" až přímo před halu. Tam jsme dorazili přibližně patnáct minut po prvním vhazování. Všichni okamžitě zamířili k pokladnám, na kterých si zakoupili vstupenky, aby se mohli co nejrychleji připojit ke zbylým Motorákům, kteří už tou dobou sledovali, jak jejich tým prohrává.

Policejní doprovod v Třebíči

Jakmile fandil kompletní sektor, hned mi bylo jasné, že tenhle výjezd bude neopakovatelný. Příznivci Motoru totiž byli slyšet nejenom po celém stadionu, ale často daleko více než domácí, takže se mohlo zdát, že právě Třebíč přijela na své venkovní utkání. Navíc je ještě více rozkřepčil Jirka Ferebauer, jemuž se jako prvnímu v nové historii povedlo vsítit branku Motoru. Jeho hráči se od téhle branky rázem zvedli a společně se skvělým Dominikem Halmošim drželi Horáckou Slavii na uzdě. Krátce po gólu vytáhli kotelníci transparent "Motor, to nejcennější, co máme" a opět dokázali, že jsou prostě skvělí. Odvděčil se jim Marek Vaniš, který jejich oblíbený tým poslal v závěru druhého dějství do vedení. Třetí část byla dost napínavá, hlavně díky náporu domácího celku, ale to naše fanoušky neodradilo od fandění a společnými silami dovedli své nové oblíbence do vítězného konce.

Následovala klasická děkovačka, která se ale vymykala těm loňským. Nejenom, že fanoušci nechtěli hráče pustit z ledu, ale jejich neúnavné skandování je přivedlo vrátit se z kabin a poděkovat jim ještě jednou. Všichni si společně zatancovali oblíbený "Kiwi dance" a radovali se z prvního tříbodového zisku. A než se mi povedlo získat rozhovor s prvním střelcem a vyslechnout tiskovou konferenci, nahrnuli se takřka všichni naši příznivci před východ pro hráče, aby znova poděkovali všem hráčům za předvedený výkon. Prakticky po celou dobu panovala elektrizující atmosféra, ve které zazněly snad všechny českobudějovické chorály. Za jejich znění vyprovodili Motoráci svůj tým na zpáteční cestu.

Hostující sektor na stadionu v Třebíči

A stejná atmosféra se přenesla i do našeho autobusu, ve kterém se naplno oslavovalo. Až jsem se divil, že řidič tohle vše zvládá. Ale byl naprosto ochotný a benevolentní k fanouškům, kteří s ním špásovali. Ten jim to vrátil tím, když nápis "zájezd" na elektronické tabuli vyměnil za bývalý název jihočeského celku. Nakonec jej nahradil nápisem "Budvar" a rázem byla jeho oblíbenost zpátky. Těsně po odjezdu od čerpací stanice, kde byla první zastávka zpáteční zastávka, dostal Pajky děkovnou textovou zprávu od trenéra Motoru. Ta nás všechny nesmírně potěšila a dovolím si říct, že i zahřála u srdce.

Oslavy neutichaly ani s přibývajícím časem a vydržely až do Českých Budějovic. Povinnou zastávkou pro nás znovu bylo hospodské zařízení u Jindřichova Hradce, tentokrát ale bez nutnosti odstavení autobusu. Osazenstvo se na hostinské hodně těšilo, a tak se pauza trochu více protáhla. Po dojezdu do Českých Budějovic se ještě nejvěrnější sešli v jednom českobudějovickém baru, kde oslavovali i s těmi, kteří nemohli do Třebíče vyrazit. Společně zakončili jeden z nejlepších výjezdů v historii českobudějovického hokeje.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....