Banes Motor České Budějovice
23.09.2013, Miroslav Mayer

SDO: LIB - CEM 4:5 - Stoupající formu Jihočechů odnesli i Tygři

Č. B u d ě j o v i c e - Forma staršího dorostu jde opravu nahoru. Nepovedený vstup do sezóny je již minulostí, protože Jihočeši vyhráli již třetí zápas po sobě a jejich naděje na úspěšnou sezónu jsou opět hodně vysoko. Tentokrát museli Budějovičtí obracet ve třetí části nepříznivý stav 3:4. Dvěma brankami se jim to povedlo mají další tři body. Dvě branky dal obránce Josef Matoušek.

Liberečtí mladíci se už od úvodu zápasu snažili plnit roli papírového favorita, v prvním vzájemném měření sil letošní sezony uspěli Bílí Tygři hladce 5:0 a českobudějovického soupeře zaskočili i v utkání osmého kola.

V sedmé minutě utekl hostujícím obráncům Michal Gecko a rozhodčí nařídil trestné střílení, útočníkovi však kotouč sjel z hole trefil pouze brankářovy betony. Ovšem tentýž hráč přebruslil soupeře i o chvilku později a Kváču již dokázal pokořit.

Jihočeši si ale připravili bleskovou odpověď, časomíra ukrojila pouze osmadvacet vteřin a hosté se z první šance prosadili. Jakub Doktor hlídkoval v pravý čas u brankoviště a prostřelil přesouvajícího se Hosnedla.

Utkání dostalo tempo. Domácí byli střelecky aktivnější, ale vedoucí zásah odmítl Lakatoš, který se protáhl do šance a z těsné blízkosti pálil. Brankář byl však na místě a brzy se mohl z vlastními spoluhráči radovat, Samohejlova střela z kruhu ale cinkla jen o tyč.

Změnu stavu zařídil zkraje druhé části až Michal Gecko, jenž se na levé straně zbavil obránce a překvapil Kváču prudkou střelou. V dalších minutách ovšem pohyblivý brankář svoji svatyni uzavřel. Po důrazném průniku se neradoval Lakatoš a domácí vzápětí zahodili i druhé trestné střílení. Za obranu se tentokrát dostal Ordoš a byl nedovoleně zastavený Matouškem, ale Kváča v přímém souboji s protihráčem znovu slavil.

Hosté na svoji příležitost vyčkávali a byli nadprůměrně efektivní. Statická obrana Jihočechů sice do další šance pustila Gecka, avšak v závěru prostřední části už se Budějovičtí na delší čas zabydleli před Hosnedlem. V přesilové hře si vyměnili několik přihrávek, k příklepu od modré čáry se nakonec dostal Josef Matoušek a prudkou střelou srovnal na 2:2.

Svěřenci kouče Jana Trummera zužitkovali početní převahu i na začátku třetí třetiny. A znovu při prohřešku Radka Šíra, jehož z trestné lavice propustil opět Josef Matoušek. I tentokrát trefil z dálky přesně a České Budějovice v utkání poprvé vedly.

Jenže v přesilovkách začali pálit i domácí. Při vlastním oslabení nejprve nepřetavil Bárta v další úspěch Vráblíkovu přihrávku, a tak slavil protivník. Jan Ordoš proklouzl ze strany až k brankovišti a v krkolomné pozici se trefil přesně.

V pětačtyřicáté minutě už měli Bílí Tygři svůj náskok zpět. Trefil se Tomáš Havlín, obránce si popojel mezi kruhy a prostřelil bezmocného Kváču, který puk v momentě střely přes několik hráčů dobře neviděl.

Čas plynul, českobudějovičtí mladíci pomalu přecházeli do rizika. Nervózní Tygři jim však sami nabídli další početní převahu. A hosté se opět prosadili, pět minut před koncem základní hrací doby uspěl v nepřehledné situaci u Hosnedlovy branky Petr Panáček.

Už se zdálo, že vítěze zápasu určí prodloužení nebo samostatné nájezdy. Budějovice však stihly zápas rozhodnout ještě dříve, Natan Vráblík praštil bekhendem do vrtícího se puku a ze spodní části kruhu pokořil Hosnedla. Ten nestihl reagovat, nenápadná střela prosvištěla pod břevnem. To vše v čase 57:12, Liberec se už na vyrovnání nezmohl a tři body si z města pod Ještědem odvezli hosté.

Ohlasy po zápasu
Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): "Zápas se mi hodnotí hodně těžce. Udělali jsme velké množství individuálních chyb, nechali jsme se zbytečně vyloučit a soupeř nás z několika přesilovek potrestal. Na začátku třetí třetiny se nám povedlo nějakým způsobem znovu utkání otočit v náš prospěch, ale vlastními chybami jsme si všechno zase pokazili. Už je to druhý zápas po sobě, který jsme si zbytečně prohráli sami. S hráči si o tom budeme muset promluvit, takhle to dál nejde. Soupeřům jen tak rozdáváme body. Mrzí mě, že se na neúspěchu podílí především naši klíčoví hráči."

Jan Trummer (České Budějovice): "Myslím si, že utkání bylo od začátku herně vyrovnané. Když jsme hráli s Libercem doma, tak nás přehrál v určitých herních situacích, které jsme si dnes pohlídali. Nicméně jsme špatně hráli ve středním pásmu a do poloviny utkání se nám nedařily přesilovky. Soupeři jsme navíc dali k dispozici dvě trestná střílení. V závěru se nám ale povedlo využít tří přesilových her, což rozhodlo. V koncovce jsme byli šťastnější."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....