Banes Motor České Budějovice
26.09.2013, Lukáš Dvořák

Blbě jsem nahrál, oni nám ujeli a padla z toho branka, mrzelo Jiřího Moravce

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Úvod utkání byl pro Motor trochu smolný. Dvě nepovedené akce znamenaly rychlé vedení hostů z Litoměřic, kteří si již náskok zvládli pohlídat. U prvního gólu byl i obránce Jiří Moravec, jenž inkasovanou branku bral na sebe.

Jiří Moravec: Nesmíme to moc otevřít, aby nám Beroun nehrozil z brejků

Když vyšel z kabiny, aby poskytl nezbytné rozhovory, bylo na něm poznat, že ho dnešní utkání velmi mrzí. Právě on byl na ledě při první brance soupeře. Navíc na ní měl i trochu podílu, protože nezvládl rozehrávku. Svou vinu ale chlapsky přiznal. ,,Nebyli jsme koncentrovaní na začátek, udělali jsme dvě chyby a po nich jsme dostali dvě branky. Od toho se celé utkání odvíjelo. Byla to naše hloupost. Při té úvodní trefě napadali ve středním pásmu, já jsem blbě nahrál na Kotla (Aleš Kotalík, pozn. autora), ujeli nám a padla z toho branka."

Pro Jihočechy jsou noční můrou přesilové hry. V utkání s Litoměřicemi jich měli devět, ale gólově se uchytila až ta sedmá. Po pěti kolech má Motor pouze tři vstřelené branky ze šestadvaceti pokusů a průměr využití početních výhod (11,54%) jej řadí až na desáté místo prvoligové tabulky. ,,Nevím, proč to nevychází. Ve druhé třetině to dokonce skákalo po brankovišti, ale nedokázali jsme dotlačit puk do branky. Je to škoda," smutnil třiatřicetiletý bek, který téměř veškerou část své kariéry strávil v Liberci, případně na farmě v Benátkách nad Jizerou. Moravec ale moc dobře ví, že takové zápasy se nesmí opakovat, takže bude potřeba i tyto herní situace změnit.

Budějovice podstoupí v sobotu asi nejtěžší zkoušku v prozatímním průběhu prvoligové sezóny. Míří totiž na led Medvědů z Berouna, kteří se zatím jeví jako největší překvapení soutěže. Po pěti utkáních mají plný počet bodů a vyhřívají se na špici tabulky. Přitom se jedná o tým, kde nezůstal kámen na kameni a prakticky se celá sestava obměnila. Tento riskantní tah se ale povedl a Středočeši zvládli porazit Ústí, Mladou Boleslav nebo naposledy Olomouc. ,,Určitě půjde o těžké utkání. Co jsem slyšel, tak jsou hodně bojovní. Nejsou tam vyloženě super hráči, ale hrají zodpovědně dozadu. My budeme muset hrát stejně. Nesmíme to moc otevřít, aby nám nehrozili z brejků," konstatoval Jiří Moravec k nadcházejícímu duelu.


Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, tvrdí gólman Jan Lukáš

Byl jedním ze strůjců cenné výhry Litoměřic na ledě českobudějovické Budvar arény. Zvládl ustát třiadvacet střel, devět přesilových her a kapitulovat jen jednou. Bezmocný byl proti střele Aleše Kotalíka z početní výhody. ,,My jsme sem přijeli pro body a to se nám povedlo. Dali jsme dva rychlé góly, což nás nakoplo a začalo se nám hned hrát hned lépe," hodnotil s úsměvem brankář Jan Lukáš. Litoměřice si výhru zasloužily, i díky jeho jistému výkonu. Domácí mohli daleko dříve vstřelit svou první branku, jenže hostující strážce svatyně byl proti. ,,Hlavně ve druhé třetině to pro nás bylo náročné. Udělali jsme tam pár zbytečných faulů a myslím si, že Budějovice mohly dát gól. Naštěstí se nám to povedlo ubránit.

"Závěrečné minuty se nesly v napínavém duchu, Motor se snažil všemocně dotlačit puk do sítě, aby se hrálo alespoň prodloužení. A měl k tomu dobrou možnost, jelikož půl minutu před koncem bylo na ledě šest Jihočechů proti čtyřem Litoměřickým. Vytoužená branka však padla až po poslední siréně. ,,Ono už to bylo hodně vypjaté, kdokoliv takhle prohrává o branku, tak do toho jde naplno. Sice jsme nevyhráli buly, ale domácí jsme nepustili k nějaké vážnější šanci a se štěstím jsme to ubránili. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě." Stadion získal druhé cenné vítězství v řadě a stoupá tabulkou vzhůru. Momentálně se nachází na pátém místě s desetibodovým ziskem. ,,Chtěli jsme do sezóny vstoupit co nejlépe a řekl bych, že se nám to celkem povedlo. Tedy až na to utkání s Boleslaví. Snad to bude pokračovat, abychom mohli ukázat sílu našeho týmu. Máme na to hrát vrchní příčky tabulky," věří Lukáš.


FOTO: Pavel Kacerovský, Robert Straka
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....