Banes Motor České Budějovice
26.10.2013, Jaroslav Pešek

SDO: CEM-PCE 3:0 - Budějovičtí porazili Pardubice i napotřetí

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Další kolo extraligy staršího dorostu proti sobě svedlo týmy Českých Budějovic a Pardubic. V dosavadním průběhu soutěže se tyto dva týmu už dvakrát utkaly a pokaždé byli úspěšnější Jihočeši. Pardubičtí tak rozhodně měli svému soupeři co vracet. Do Budějovic tak přijeli s velkým odhodláním zvrátit nepříznivou bilanci vzájemných zápasů.

Do první třetiny oba týmy vlétly velice aktivně, ale domácí měli přeci jen o něco navrch, z jejich převahy pak vyplynul první gól utkání, když od modré čáry střílel Stehlík, jehož střelu za brankáře Červeného dorazil Jan Brož. Přibližně do poloviny první části byli domácí lepší. Podařilo se jim vytvořit několik slibných šancí, ale další gól už nepřidali. Ve druhé polovině už se hra vyrovnala a Pardubičtí začali kousat. Dobrou šanci měl Jajcay, ale jen o několik centimetrů minul cíl. Do konce první části se hra vyrovnala a do šaten se tak šlo za stavu 1:0.

Úplně jiný obrázek hry nabídla druhá třetina. Pardubičtí hokejisté si zřejmě o přestávce vyslechli přísnou kritiku a jejich hra se změnila. Začali více napadat, byli důraznější a jistější v rozehrávce. Z toho vyplynul obrovský tlak na domácí obranu, která jen s velkými problémy odvracela pardubický nápor. Východočeši měli několik jasných příležitostí na vstřelení branky, ale většina střel šla mimo nebo je zneškodnil výborně chytající Kváča. Nejblíže ke vstřelení gólu byl Daniel Voženílek, který z bezprostřední blízkosti Kváču nepřekonal. O chvíli později ze stejného místa neuspěl ani Michael Špaček. Hlavně díky vynikajícímu gólmanovi domácích tedy ve druhé dvacetiminutovce branka nepadla a stav byl stále 1:0.

Ve třetí části se hra opět vyrovnala. Ani jeden z týmů nebyl lepší a bylo jasné, že body získá ten, kdo bude mít více štěstí. To se nakonec přiklonilo na stranu Jihočechů, když Pavel Samohejl z pravého kruhu propálil gólmana Červeného. Ani druhý gól však Pardubické nezlomil a dál se snažili nepříznivý stav zvrátit. Výborně se prezentoval hlavně Michael Špaček, který neustále ohrožoval domácí svatyni. Budějovičtí ale mají v brance klenot v podobě Petra Kváči a ten nepřipustil aby puk prošel za jeho záda. V závěru Pardubice zkoušely hru bez brankáře. Tento risk jim ale nevyšel, Pavel Samohejl zavezl puk do prázdné brány a zaznamenal tak svůj druhý gól v dnešním zápase. Konečný stav tak byl 3:0.

Ohlasy po zápasu

Filip Turek - trenér HC České Budějovice: Soupeř dnes přijel v plné síle, protože pardubická juniorka odložila zápasy. Přijeli tedy i tři silní útočníci z nichž dva už nastoupili i v extralize dospělých (Špaček, Voženílek - pozn. autora). Ve druhé třetině nás Pardubice přehrávaly a nás velice podržel gólman, který teď chytá výborně. Dnes jsme zápas ubojovali, kluci k tomu přistoupili velice dobře a musím říct že po posledních dvou zápasech jsme na ně velice pyšní.

Miroslav Vybíral - trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: V dnešním utkání se střetli dle mého názoru dvě velmi kvalitní mužstva. My máme dlouhodobě problémy s proměňováním gólových šancí, tím potom trpí i psychika hráčů a herní projev. Je potřeba naučit hráče aby pracovali celý zápas na sto deset procent a ne jen na sedmdesát. Nám se hodně vydařila druhá třetina, kdy jsme měli zápas otočit a rozhodnout. Bohužel jsme ale neproměnili několik vyložených šancí do prázdné brány. Bez gólů se zkrátka vyhrát nedá a my můžeme jenom pogratulovat soupeři k zisku tří bodů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....