Banes Motor České Budějovice
14.11.2013, Jaroslav Pešek

Kluci jsou soudržní a chtějí vyhrávat, chválí svůj tým trenér staršího dorostu Jan Trummer

Českobudějovické mládeži se v letošní sezóně příliš nedaří. Vyjímkou je tým staršího dorostu, který v RAKO extralize staršího dorostu drží v současné době pátou příčku. K zajištění play-off se potřebují vyhoupnout ještě o stupínek výše. To by se jim mohlo povést. Oproti ostatním soupeřům mají totiž dva zápasy k dobru. Jak hodnotí šance svého týmu trenér Trummer?

Začněme od začátku. Prozradíte, jak probíhala předsezóní příprava?
Přípravné období už někteří hráči znají z loňska. Převážně jsme se věnovali síle dolních končetin. Věnovali jsme se běhu na kratší trati, aby se hráči zlepšili rychlostně. Pro zpestření jsme zařadili i flowin, se kterým nám pomáhal trenér specializovaný na tento druh cvičení. Dále jsme každý pátek navštěvovali IGY centrum, kde jsme využívali TRX a spinning .

Tým první tři soutěžní zápasy nedokázal vyhrát. Mohlo to být tím, že se hráči nestačili rychle dostat do zápasového rytmu?
To bych úplně neřekl. Tým je složen tak, že máme dva hráče, kteří loni hráli stabilně extraligu staršího dorostu, což je Pavel Samohejl a Josef Matoušek. Ostatní starší hráči stabilně nehráli a jen hostovali v prvních ligách. Dále přišli hráči z mladšího dorostu, kteří neměli zkušenosti s hrou o úroveň výše. Neměli jsme tedy kostru týmu, která by věděla, jak vypadá hokej v extralize staršího dorostu. Než jsme se s tímto faktem srovnali, tak nám to chvilku trvalo. Myslím si, že jsme vyhořeli akorát první zápas s Libercem, kdy jsme byli opravdu zaskočeni. Další dva zápasy jsme si prohráli tím, že jsme nedokázali proměňovat šance.

Po nepovedeném startu přišla šňůra sedmi vyhraných zápasů…
Musím pochválit kluky, kteří se po vydařeném začátku semkli a ukázali, že jsou týmem, který dokáže pracovat. Na hráčích je vidět, že jsou soudržní a chtějí vyhrávat a udělat pro to maximum. My jsme si po úvodních prohrách řekli, že musíme jít víc do branky, tečovat puky před brankářem a chodit si pro dorážky, což se nám povedlo a začalo se vyhrávat. Pak ovšem přišla další série porážek, které byly možná trochu zapříčiněny únavou hráčů, protože útočníky už od začátku sezóny potkávají zranění a my pak musíme hrát vepředu jen na devět hráčů.

RAKO extraliga staršího dorostu už je ve své druhé polovině. Jak jste zatím spokojen s výkony týmu potažmo s postavením v tabulce?
Mrzí nás, že jsme nedokázali přehrát Písek ani Mladou Boleslav, přesto, že jsme pokaždé mohli vyhrát. Teď už bychom se pohybovali v klidných vodách na místech, která nám zajišťují play-off. Nicméně čekají nás ještě dvě dohrávky s Jihlavou, tam bychom potřebovali bodovat, tím by se výrazně zvětšila šance na postup do další fáze soutěže. My jsme věděli, že sezóna bude těžká, ale kluci se zvedli a v téhle fázi máme myšlenky zaměřeny jen na postup do play-off a zajištění si přímé účasti v extralize staršího dorostu i pro příští sezónu.

Reálným cílem pro letošní sezónu je tedy účast v play-off?
Určitě, chceme si zajistit účast v play-off co nejdříve abychom mohli začít zapojovat více mladých hráčů a připravit se na závěr sezóny, ve kterém budeme samozřejmě chtít postoupit co nejdál.

Kdybyste měl vyzdvihnout několik tahounů mužstva, kteří hráči by to byli?
Pravidelně se prosazuje Pavel Samohejl, v obraně Josef Matoušek a Janek Křikava, který se vrátil z Kanady. Dále jsou tam mladší hráči. Velmi nás překvapil Ondřej Šulek, který měl dobrý vstup do sezóny, bohužel na Slavii ho potkalo zranění (natažené vazy v koleni), se kterým ještě teď marodí. Jinak jsou kluci pracovití, ale měli by si uvědomit, že ještě můžou v práci trošku přitlačit a volit ještě tvrdší cestu jak v důrazu, tak v osobních soubojích. Ještě musím pochválit brankáře Petra Kváču, který podává velmi dobré výkony.

Letos zatím nikdo ze staršího dorostu nominován do mládežnické reprezentace. Myslíte, že by tam někdo z vašich svěřenců měl být?
V reprezentaci je Jiří Smejkal, který měl hned v úvodu sezóny smůlu, že si zlomil zápěstí, takže vypadl na dva měsíce. Teď se pomalu začíná dostávat zpátky a byl zařazen i do juniorky. Z dalších hráčů si myslím, že když ještě trochu přitlačí, tak šanci by mohli dostat Pavel Samohejl s Josefem Matouškem. Oba už v reprezentaci byli, takže si myslím, že by měli vědět, že musí víc pracovat, aby se tam mohli vrátit.

Starší dorost v letošní sezóně tak trochu zachraňuje čest budějovického mládežnického hokeje. Sledujete, jak si vedou ostatní mládežnické kategorie?
Sleduju také kvůli zapracovávání hráčů z mladšího dorostu do našeho mužstva. Ve většině utkání co jsem viděl, bylo dost šancí, ale bohužel když se nedávají góly, tak potom přijde trest. Takové utkání se pak těžko otáčí. Je to škoda, protože ta utkání jsou dobře rozehraná, ale bohužel nejsou dotažená do konce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....