Banes Motor České Budějovice
26.11.2013, Lukáš Dvořák

Dvě těžké bitvy: Motor čeká boj s dlouhou cestou a s Havířovem

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Náročná situace, náročné cestování, náročný zápas. Motor má před sebou jedno z nejtěžších utkání v sezóně. HC AZ Havířov 2010 se v první lize rychle aklimatizoval a na svém ledě nedává body vůbec zadarmo. České Budějovice je ale nutně potřebují. Jak dopadne střetnutí celků z dvou naprosto odlišných koutů republiky? Středeční duel startuje v K&K Pneu aréně od 18:00.

O soupeři: HC AZ Havířov 2010

Založen: 1928
Stadion: K&K Pneu aréna (kapacita 5 100 diváků)
Webové stránky klubu: hc-havirov.cz
Umístění v poslední sezóně: 2. místo ve 2. lize (Východ) - postup do 1. ligy
Hlavní trenér: Jan Daneček
Poslední vzájemné utkání: 1:2

Sestava z posledního zápasu

Hamerlík – Bezuška, Vosátko, Roupec, Graca, Krisl, Punčochář, Klimíček, Deutsch – Maruna, Němec, Sztefek – Říčka, Haas, Klimša – J. Daneček, Šlahař, Marosz – Kanko, Škumát, M. Rimmel.


Nováček prvoligové soutěže si v první polovině vedl nad své očekávání. Desáté místo je velmi solidním umístěním. Ve světle toho, že střed tabulky je nesmírně vyrovnaný a na páté Litoměřice ztrácí slezský celek pouhých šest bodů, lze mluvit o naprosto skvělém výkonu. Hlavně v poslední době se dá hovořit o domácí tvrzi Havířova. Pokud vynecháme prohru s Mladou Boleslaví, neprohrál AZet na domácím ledě už přes měsíc. Posledním přemožitelem byla ve čtrnáctém kole Dukla Jihlava.

A dařilo se i minulý týden. Nejprve svěřenci kouče Jana Danečka staršího doma obrali o body favorizovanou Olomouc (3:1), v sobotním souboji s Berounem zvládli lépe dovednostní soutěž a brali jen o bod méně. Zajímavostí jsou statistiky Slezanů. Nejproduktivnějším hráčem je obránce Jaroslav Koma (3+10). Před Janem Danečkem mladším (2+11), synem lodivoda Havířova, je jen díky většímu počtu vstřelených branek. Důležitým údajem jsou i oslabení. AZet je na domácím ledě třetí nejslušnější tým soutěže. Ve třiačtyřiceti početních nevýhodách inkasoval pouze pětkrát. Přes přesilové hry cesta k výhře Motoru nejspíš nepovede.

Zaostřeno na: Peter Hamerlík

Velkou posilu do brankoviště získali teprve před nedávnem Havířovští. Peter Hamerlík, kmenový brankář extraligového Třince, pro kterého začala letošní sezóna smolně (resp. vůbec nezačala, utrpěl totiž zlomeninu klíční kosti v posledním přípravném utkání), má vyřízené střídavé starty do prvoligového celku AZetu, aby získal ten pravý zápasový rytmus. Poprvé naskočil v minulém kole na ledě Berouna a hned získal pro svůj nový tým cenné dva body. Jeho výkony si trenér Daneček nadmíru pochvaloval. Slovenský muž s maskou si tak může oddechnout, že do tohoto ročníku vykročil tím správným betonem. Navázal tím na svou loňskou úspěšnou sezónu, kterou korunoval skvělými výkony v play-off. Třinec nakonec pomohl dotáhnout až do šesté semifinálové bitvy. Společně se Šimonem Hrubcem ukázali, že jsou jednou z nejvyrovnanějších dvojic extraligy.

26. kolo: HC AZ Havířov 2010 - HC Motor České Budějovice

středa 27. 11. 2013, 18:00
K&K Pneu aréna

Z tábora Motoru

Štěstí se z hokejek českobudějovických hráčů vytratilo až tak daleko, že snad může být už jen v Havířově. Jen málo chybělo k tomu, aby svěřenci trenéra Jaroslava Jágra brali bod v Mladé Boleslavi. Ale nebylo přáno. A ještě větší smůla se přilepila na čepele v následném domácím utkání s Olomoucí. Výsledek 0:4 neodpovídá výkonu na ledě, Motor se Moře svou bojovností rozhodně vyrovnal, nebyl z toho však ani čestný úspěch. To bylo teprve podruhé, co domácí letos v Budvar aréně neskórovali. Na hráčích je momentálně obrovská deka. Před vstupem do druhé poloviny sezóny alarmující fakt.

Týmu nyní nenahrává ani zdravotní situace v kádru. K už tak početné marodce (Melka, Semrád, Vaniš, Vráblík) přibude s největší pravděpodobností i lídr Motoru, Aleš Kotalík. Ten má problémy se zády a jeho start v Havířově je nejistý. Vedení ale nezahálí a nastalou situaci permanentně řeší. Po příchodu mladého Valerije Kňazeva, který už vyléčil virové onemocnění, doplnil (minimálně na měsíc) kádr i kladenský Jan Eberle. Oba dva byli k vidění již v sobotu a pozorné oko diváka je rozhodně nepřehlédlo. Snad právě oni pomohou Českobudějovickým najít světlo v tunelu.


"Do Havířova jedeme s pokorou, protože to je tým, který porazil třeba Olomouc, se kterou jsme naposledy neuspěli. Bohužel nás kosí nemoci a zranění, do Havířova nepojedou kromě dlouhodobě zraněných ani Kotalík, Třetina a uvidíme, zda se dá dohromady Kříž. Možná, že budeme muset hrát pouze na 5 obránců. I tak ale musíme v naší situaci bodovat a uděláme pro to maximum."

Sestava z posledního zápasu

Halmoši – Kotaška, Kříž, Chmelíř, Pavlíček, Prokop, Moravec – Kotalík, Rob, Skuhravý – Ondřej, Šachl, Kuchejda – Ferebauer, Přibyl, Eberle – Bárta, Třetina, Šperger – Kňazev.

Věděli jste, že...

… Havířov ještě neprohrál v nastaveném čase? Slezský celek odehrál v první polovině sezóny čtyři zápasy, ve kterých se nerozhodlo v normální hrací době. A kdykoliv časomíra začala psát jednašedesátou minutu, AZet už prostě neprohrál. Své o tom ví Berounští Medvědi. Ti totiž s Havířovem prohráli jak po pětiminutovém prodloužení, tak i na samostatné nájezdy. Shodou okolností v posledním kole.


Statistiky

26. kolo
HC AZ Havířov 2010
vs
HC Motor České Budějovice
10.
Umístění v tabulce
12.
25 / 8 - 4 - 0 - 13
60:68 / 32
Statistiky v sezóně
(základní část)
25 / 7 - 3 - 1 - 14
56:63 / 28
Jaroslav Koma 13 bodů (3+10)
Nejproduktivnější hráč v sezóně
Aleš Kotalík 14 bodů (6+8)
David Klimša (9)
Nejlepší střelec v sezóně
Aleš Kotalík, Václav Skuhravý, Petr Šachl (6)
Jan Daneček (11)
Nejlepší nahrávač v sezóně
Aleš Kotalík (8)
Jaroslav Koma 13 bodů (3+10)
Nejproduktivnější obránce v sezóně
Jiří Moravec 8 bodů (2+6)
Rostislav Marosz (+6)
Jan Maruna, Robert Říčka (-7)
+/- bodování v sezóně
Petr Šachl, Lukáš Chmelíř (+5)
Miroslav Třetina (-11)
Jaroslav Koma (51)
Nejtrestanější hráč v sezóně
Václav Skuhravý (56)
Lukáš Daneček 91,31% - 2,73
Petr Matoušek 91,49% - 2,53
Peter Hamerlík 93,55% - 1,85
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Dominik Halmoši 91,81% - 2,46
Hynek Kůdela 93,41% - 1,99
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....