Banes Motor České Budějovice
29.11.2013, Pavel Mádl

JUN: CEM - VSE 5:3 - Jihočeši napravili reputaci z předchozích zápasů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Budějovičtí museli vyhrát, aby se odlepili ode dna tabulky. Na českobudějovický led zavítal Vsetín. Jihočeši byli po celý zápas lepším celkem i přesto, že měli méně střel na branku. Nejproduktivnějším hráčem byl Radek Prokeš, který zaznamenal dvě vstřelené branky a jednu asistenci.

Jihočeši věděli, že budou muset hrát ativně, a tak ve druhé minutě se do samostatného úniku dostal Václav Pašek , vystřelil mezi nohy brankáře Bači, ale mezírku mezi betony nenašel. Přes velkou snahu obou celků o vstřelení branky, se domácí dočkali vedoucí branky v 17. minutě, když Radek Prokeš po velkém závaru před vsetínskou svatyní dotlačil puk za záda hostujícího gólmana - 1:0. O minutu později domácí odskočili už do dvoubranového vedení. Jan Březina důrazně vybojoval puk u mantinelu, krásně se uvolnil, přihrál Aleši Krátoškovi, jeho střelu ještě Bača vyrazil, ale na následnou dorážku Davida Cibocha už nedosáhl - 2:0. Domácí odcházeli do kabin se zcela klidným svědomím.

Do druhé části určitě vstoupili lépe hosté. Už po 17 vteřinách Robert Neuwirth vybojoval puk za bránou domácích, přihrál najíždějícímu Michalu Hryciowi , který dělovkou prostřelil brankáře Gábu a vymetl pravý horní růžek branky. Vsetínští tak skórovali v početní nevýhodě - 2:1. Domácí opět ohrožovali Baču několika střelami, jenže ve 30. minutě po velkém zmatku před budějovickou brankou se ke kotouči dostal Lukáš Kuchařík a střelou příklepem překonal domácího gólmana - 2:2. Domácí diváci v tu chvíli otemněli. Ve 35. minutě se Budějovičtí dostali do protiútoku a strhli vedení opět na svoji stranu. Ihned po buly Radek Prokeš uvolnil Martina Záhoru , který se dostal do úniku a zakončil mezi Bačovy betony - 3:2. Za necelé tři minuty Václav Pašek dokonale našel Radka Prokeše a ten pohotově zakončil za Bačova záda - 4:2. Ještě do konce druhé části stačili hosté zdramatizovat vývoj utkání. Po hrubé chybě domácí obrany se před bránou ocitl úplně volný Dominik Tobola , který dostal výbornou přihrávku od Dominika Pokorného, kterou zužitkoval tím nejlepším způsobem, kterým mohl. Přehodil si kotouč na backhand a zakončil prakticky do prázdné brány - 4:3. Druhá část měla tedy na kontě sedm branek. Lépe na tom byli Jihočeši s jednobrankovým náskokem.

Domácí určitě vstoupili do třetí třetiny s tím, že musí udržet, případně i zvýšit svůj náskok. Zhruba v polovině třetího dějství se to domácím povedlo. Znovu po velkém důrazu před bránou se ke kotouči dostal Petr Šopek a uzavřel tak gólový účet dnešního zápasu - 5:3.

Jihočeši tedy splnili svůj požadavek. Zvítězili a připsali si zaslouženě tři body.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Formánek, trenér HC České Budějovice:

Pokud jsme byli schopni udržet koncentraci a hlavně pokoru, tak jsme hráli velmi dobře. Z toho pramenilo dvoubrankové vedení. Ve druhé třetině jsme chtěli z nepochopitelných důvodů začít hrát profesorský hokej. Třetí třetina byla veliká bitva, ale opět se kluci přesvědčili o tom, že když do toho dají srdce, tak se body dají uhrát v plné pohodě a porazit se dá každý tým.

Luboš Jenáček, trenér VHK Vsetín:

Myslím si, že jsme dnes nehráli moc dobře. První třetina byla doslova strašidelná z naší strany. Nebyli jsme na utkání dostatečně připraveni. Nejspíše jsme utkání podcenili z toho důvodu, že poslední dva zápasy jsme zvítězili. Doma hrajeme určitě lépe než venku. Budějovičtí měli stoprocentně větší touhu po vítězství a měli větší nasazení. My jsme sice dokázali vyrovnat, ale soupeř byl lepší a zaslouženě vyhrál.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....