Banes Motor České Budějovice
13.12.2013, Matěj Mayer

SDO: CHM - CEM 4:2 - První zápas nadstavby st. dorostu nevyšel

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Českobudějovický starší dorost dnešním utkáním rozehrál nadstavbovou část. Prvním soupřem byli chomutovští Piráti. Jihočeši sice v zápase vedli, ale soupeř na konci druhé třetiny vyrovnal a o svém vítězství rozhodl třemi brankami v rozmezí tří minut ve třetím dějství. Za České Budějovice dvakrát skóroval Jiří Smejkal.

Úvodní minuty se nesly ve znamení opatrnosti, ani z týmu nechtěl udělat chybu a obrany byly velmi pozorné. to platilo i v případě první přesilové hry, kterou měli k dispozici Piráti. Krátce po jejím skončení předvedl krásnou individuální akci Aleš Macháček, ale mířil jen do břevna.

V následné početní výhodě si hosté výraznější šanci nevypracovali, skóre mohl otevřít na konci 11. minuty Strunz, ale jeho bekhend z prostoru mezi kruhy postrádal razanci. Po chvíli udeřili hosté. Českobudějovičtí zavezli ve 13. minutě puk do pásma, kde kombinovali, ale do střelecké pozice se nemohli dostat až do chvíle, kdy Jiří Smejkal dostal prostor mezi kruhy a jeho střela zapadla k pravé tyči Lukešovy branky - 0:1.

Gól hosty povzbudil. V polovině 15. minuty se objevil Šulek sám před domácím gólmanem, ale zvýšit nedokázal. Poslední minuta zahajovacího dějství přinesla dvě nebezpečné situace před Kváčou. Ten si však poradil s tečí Adámka i dorážkou Petra Macháčka z bezprostřední blízkosti.

Na startu druhé dvacetiminutovky hráli Piráti v pěti proti čtyřem, ale byli to Jihočeši, kdo mohl skórovat. Agilní Šulek vyřešil situaci dva na jednoho střelou z levého křídla, ale Lukeše nepřekonal. O tři minuty později ujel domácí obraně Samohejl, ovšem skulinku mezi rukou a tělem Lukeše nenašel. V těchto okamžicích to na výraznou převahu domácích nevypadalo.

To se začalo měnit v polovině třetiny, před jejímž vypršením se Piráti dostali do přečíslení dvou na jednoho a to dokonce v oslabení. Jenže Kašparova přihrávka nebyla přesná, což celou akci zhatilo.

Ve 32. minutě pálil hostující Doktor z mezikruží jen do betonů Lukeše, na druhé straně Stehlík překazil výstavní rybičkou dobrou pozici Petr Macháčkovi. V závěru prostředního dějství se musel pořádně ohánět hostující gólman Kváča. který zpacifikoval dvě rány Hiermana a jeden pokus Kašpara. V čase 35:44 už však velmi dobře chytající gólman hostí kapituloval. Lyszczarczyk našel před brankou Petra Macháčka, který excelentním bekhendovým blafákem na minimálním prostoru vyrovnal - 1:1.

Za minutu a půl mohl vývoj střetnutí otočit Kašpar, ale zblízka mířil tísněný obráncem jen do Kváči. Pirátům k vedení nepomohla ani krátká přesilová hra pěti proti třem, která trvala 34 vteřin.

Úvod třetí části hry přinesl přečíslení Českobudějovických, kteří se o možnost vystřelit připravili špatnou přihrávkou. O pár chvil později Kváča ustál sérii dorážek Pirátů, a tak skóre zůstávalo nerozhodné. Nezměnilo se ani ve 47. minutě, kdy v přesilovce Dimitrov vystřelil a Adámek změnil dráhu puku jen do břevna hostující branky.

Ve 48. minutě mohly skórovat oba celky. Nejprve Aleš Macháček netrefil ve vzduchu puk před prázdnou brankou, následně stále ještě v oslabení ujížděl Šulek, v tísni přihrál doprava Samohejlovi, který minul vzdálenější tyč Lukešovy branky. Po polovině tohoto dějství se roztrhl s góly pytel.

Vše odstartovala v 51. minutě střela Jiřího Smejkala, který si podruhé v zápase dokázal najít výhodnou palebnou pozici a nemýlil se - 1:2. Následně se začalo na ledě jiskřit. Dvě potyčky proložily šance hostujícího Brože a domácí Tomana, kteří však stav utkání nezměnili. to se v čase 53:24 povedlo až Alanu Lyszczarczykovi, který ve hře čtyři na čtyři vyhrál buly v útočném pásmu dopředu, sám si odražený puk dojel a vyrovnal - 2:2.

Tato trefa domácí nabudila a ještě víc doráželi na Kváčů. Za 49 vteřin se důraz vyplatil Josefu Tomanovi. Ten předložil puk Páleníkovi, který sám před Kváčou neuspěl, ale Toman do situace před brankou dojel a dotlačil puk i s gólanem za brankovou čáru. Rozhodčí, který signalizoval vyloučení, po písknutí ukázal do branky na znamení gólu - 3:2. Hosty sporná situace zřejmě rozhodila, neboť za dalších 19 vteřin nepokryli znovu Alana Lyszczarczyka, který doklepl volný puk do sítě a zvýšil - 4:2.

Domácí tak otočili střetnutí třemi trefami za minutu a osm vteřin. Hosté už se z tohoto úderu nevzpamatovali, přestože v závěru měli k dispozici dvě početní výhody. V nich ještě dvakrát nebezpečně pálili, ale Lukeš si s ránou hned po buly i s pokusem Šulka poradil. Piráti tak zahájili nadstavbu úspěšně.

Ohlasy po zápasu

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Zápas se mi hodnotí dobře, protože jsme vyhráli. Kluci ukázali sílu, i když nám trvalo, než jsme se prosadili. Prokázali jsme bojovnost a výhru vydřeli, což by nám mohlo do dalších zápasů pomoct. Výkon mužstva se nám docela zamlouval. Kluci makali, jen nám chyběl klid v koncovce, protože aktivní jsme byli od začátku. Paradoxně nám pomohla hry čtyři na čtyři, ve které jsme rozhodli.“

Jan Trummer (HC České Budějovice): „Bylo to rychlé utkání, které potvrdilo, co jsme očekávali. A sice, že na nás domácí nastoupí. Perfektně napadali s jedním hráčem a zavírali mantinely, což nám v obranném pásmu dělalo problémy. Za stavu 2:1 jsme měli šance, ale neproměnili je. Domácí vyrovnali, a pak zlomil třetí gól po sporné situaci, kdy si myslím, že gól platit neměl. To nás trochu rozebralo, ale nic to nemění na tom, že jsme byli příliš nedisciplinovaní. Klíčoví hráči jsou od toho, aby byli na ledě a neproseděli polovinu zápasu na trestné lavici.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice