Banes Motor České Budějovice
22.12.2013, Lukáš Dvořák

Fanouškům jsme zkazili Vánoce, je líto Jiřímu Bártovi

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zápas, který měl leccos napovědět. Poslední utkání v roce 2013 se ale nepovedlo podle představ a Motor podlehl poslednímu Mostu 3:4. V polovině utkání by to však ještě nikdo neřekl. Obrat svého týmu nastartoval Jiří Bárta a společně se Zdeňkem Špergerem nasměroval své spoluhráče za třemi body. Bohužel ani to nestačilo.

Přitom duel s posledním týmem tabulky nezačal pro českobudějovické hokejisty vůbec špatně. Úvodní nápor ale nikdo z hráčů nedokázal přetavit v první branku. „Potkaly se dva celky, na kterých leží deka, od začátku bylo vidět plno nepřesností. Ale také jsme tam měli spoustu přesilových her a je velká škoda, že jsme je nedokázali využít.“ Ofenzivní převaha Motoru byla obrovská, vždyť v první třetině byl poměr střel hrozivých 21:5! Gólový zápis do statistik utkání ale překvapivě provedl hostující Most, který využil slabší chvíle domácích hráčů během početní převahy, upláchl ke Kůdelovi a nekompromisně poslal Severočechy do vedení. „Byla to ojedinělá akce, jenže od toho se zbytek třetiny odvíjel. V kabině jsme si pak řekli, že na ně v další části vlétneme,“ popisoval dvacetiletý mladík.

A to se také přesně stalo. Jihočeši se nechtěli smířit pouze s herní převahou a po necelých dvou minutách prostředního dějství bylo vyrovnáno. Úspěšným střelcem byl právě Jiří Bárta, který se naposledy trefil ve čtrnáctém kole soutěže. „Venca Skuhravý dobře dohrával jejich beka, ten poslal puk přímo na moji hůl a já už pouze střílel. Šlo to někam k tyči, podle mě gólman pořádně neviděl.“ Po dalších dvou trefách Zdeňka Špergera to vypadalo na poklidnější vánoční přestávku. Most byl na ledě prakticky neviditelným. Jenže jako by pro domácí skončila druhá třetina o pár desítek sekund dříve. Velká nedůslednost v obranném pásmu znamenala snížení skóre a zdramatizování souboje. „Dostat branku po skončení vyloučení a těsně před sirénou, to pro tým není vůbec příjemné. Byl to klíčový moment zápasu, srazilo nás to,“ štvalo vždy usměvavého útočníka.

Nalomenou psychiku si však hráči Motoru přenesli i do závěrečné periody, čehož soupeř neváhal využít a vyrovnal. Po sedmačtyřiceti vteřinách bylo v Budvar aréně hrobové ticho a souboj tak začal od nuly. Bohužel s tím rozdílem, že hosté byli ve větší pohodě. „Z prvního střídání jsme dostali gól a bylo to zase jako na začátku. Plno nepřesností, nikdo si nevěřil, nikomu se nedařilo.“ Most se do útoku bezhlavě nehrnul a čekal na odpověď Jihočechů. Ta ale pořád nepřicházela. Tempo duelu mezitím hodně opadlo a vůbec se nepodobalo prvním dvěma částem. A když už se zdálo, že se zápas ocitne v prodloužení, přišel poslední hřebíček do českobudějovické rakve. „Nevím, jak si to vysvětlit. Dvě minuty před koncem dostaneme čtvrtou branku ... (odmlčí se) Vlastně se divákům ani nedivím, že na nás nadávají. Já být v jejich kůži, dělám to samé. Všichni bojujeme, ale musíme do toho občas zapojit i hlavu. Fanouškům jsme zkazili Vánoce,“ neskrýval zklamání Bárta.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....