Banes Motor České Budějovice
25.12.2013, Miroslav Mayer

Směrem k Soči: Pohled I.

Č. B u d ě j o v i c e - Současné postavení Motoru v tabulce 1. ligy není pro fanoušky radostné, ale ve vánoční přestávce se můžeme podívat na to, k čemu fandové ledního hokeji vzhlíží a o čem se již vedou plamenné diskuze. Blížící se olympijské hry v Soči, nominace reprezentace a v neposlední řadě konečné pořadí. Podívejme se, kdo z hráčů z jihu Čech má šanci se na turnaji předložíme vám tipy redaktorů na medailové umístění a konečné pořadí týmu České republiky.

V širší nominaci na hry v Soči se objevilo dost hráčů, kteří hokejově vyrostli na jihu Čech, ale naděje většiny z nich nebyly velké. Přesto by se někteří z odchovanců hokeje z jihočeské metropole na největším hokejovém turnaji za čtyři roky mohli objevit. Reálnou šanci na konečnou nominaci mají ovšem jen čtyři.

Pravděpodobně nejsilnější zastoupení bude v brance. Za jedničkou Pavelcem by měli stát dva gólmani, kteří vyrůstali právě v Českých Budějovicích. Jedním z nich by mohl být Jakub Kovář. Prokazuje dlouhodobě vynikající formu, bez výrazných výkyvů. V reprezentaci vždy odvádí svoje nejlepší výkony a nedělá mu problém jet na velký turnaj jako dvojka či trojka. Po odchodu do Ruska zůstala jeho výkonnost na vysoké úrovni v nominaci by neměl chybět, pokud mu zdraví vydrží.

Dalším do party brankářů by mohl být Alexander Salák. Tento hráč sice neodehrál za muže v Českých Budějovicích ani minutu, ale v mládežnických kategoriích hájil branku českobudějovických týmů. I on má dlouhodobě výbornou formu, chytá kvalitní soutěž v Rusku a na posledním turnaji v Soči ukázal svoji kvalitu. Kdo z těchto brankářů bude dvojkou a kdo trojkou bude pro trenéra Hadamczika tvrdý oříšek, ale splést se může jen těžko.

Do obrany zřejmě nikdo z Jihočechů nominován nebude. Do útoku však mají velkou šanci minimálně dva. Za jistého považuji Martina Hanzala. Letos ho zdobí slušná produktivita, je silný na buly, má hodně sebedůvěry i zkušeností. To je přesně hráč, který zastane velké množství černé práce, a proto by mohl být použitelný do třetí pětky. Pokud se nezraní měl by být jasným kandidátem pro nominaci.

Dalším hráčem, který by se mohl v Soči ukázat je Jiří Novotný. Mluví pro něj hodně věcí. Pravidelně reprezentuje, má mnoho zkušeností, je zvyklý hrát na velkých hřištích a je připraven přijmout jakoukoli roli v týmu. I on ukázal na posledním turnaji právě v Soči, že by měl být pro český tým přínosem.

Pokud má ještě někdo alespoň malou šanci na nominaci pak je to ještě Milan Michálek. Jenže letos se moc nepotkal s formou a ve svém týmu nehraje prim, což má i vliv na jeho herní pohodu. Přesto je to střelec a pohodář, který se třeba bude hodit trenérům do koncepce.

Až pominou diskuze nad nominací, naplno se rozjede debata o celkovém pořadí a o konečném umístění českého výběru. Vše bude záležet na mnoha faktorech a okolnostech. Můj tip na umístění je první Švédsko, druhé USA a bronz zbude na Kanadu. Naši skončí ve čtvrtfinále. Moje přání je medaile pro český tým.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....