Banes Motor České Budějovice
05.01.2014, Zdeněk Kamínek ml.

Petr Rosol: O extralize je po půl roce brzy mluvit, je to práce minimálně na pár let

Ústí nad Labem - Petr Rosol se vrátil na místo činu. V ústecké Zlatopramen Areně spolu na jedné střídačce vedl Slovan s Milanem Skrbkem ještě 9. dubna 2012. 4. ledna 2014 stanul někdejší hlavní trenér Severočechů na lavičce hostů, když proti Ústeckým Lvům zápasil za ČEZ Motor České Budějovice. Do krajské metropole Jihočeského kraje si nakonec se svým týmem odváží do prvoligové tabulky jeden bod.

V sobotním zápase 36. kola I.hokejové ligy ČR nestačili hokejisté Českých Budějovic na Ústecké Lvy, kterým podlehli 1:2 po samostatných nájezdech. „K vidění byl úrputný hokej ze zabezpečených obran, proto nepadlo tolik branek. K vítězství jsme byli hodně blízko, ale dopustili jsme se stupidního faulu, i když byl hodně přísný, a inkasovali jsme ve třech. Za stavu 1:1 jsme orazítkovali tyč, v prodloužení jsme žádné šance neměli. V penaltách jsme měli smůlu, hráčům jsem věřil,“ smutnil nad ziskem pouhého bodu hlavní lodivod Motoru Petr Rosol, pro kterého to bylo na střídačce Jihočechů šesté utkání.

„Hráče už poznám, ale je třeba udělat ještě velké množství práce. Jména mužstvo nedělají, je vidět, že hráči netrénovali a byli narychlo sesbíraní 5. září 2013. Většina neměla žádnou letní přípravu, nehráli žádné přátelské utkání. Je to velký handicap a je znát, že mužstvu to hodně chybí,“ pokračoval zkušený kouč, jenž 20. června 2014 oslaví padesáté narozeniny.

„Cílem pro letošní sezónu je zachránit tým před sestupem a začít budovat tým pro nadcházející sezónu. Perspektiva mě při rozhodování o dalším působišti lákala. Play-off se nám začíná vzdalovat, porážkou s Mostem jsme si vše zkomplikovali, ale naděje umírá poslední,“ věří v postup do vyřazovacích bojů někdejší bruslař z ofenzivy, který si zázemí a podmínky v Českých Budějovicích zatím hodnotit netroufnul.

„Ještě je brzy cokoliv hodnotit. Od rána do večera jsem na zimním stadionu a věnuji se hokeji. O extralize je po půl roce brzy mluvit, je to práce minimálně na pár let. Určitá vize tam je, ale vše závisí také na finančních podmínkách a ostatních okolnostech. České Budějovice se v podstatě přestěhovaly do Hradce Králové, zůstala pouze tradice, jinak jsme nový klub. Máme skvělé fanoušky, kteří fandí stále. Diváci jsou vděční za to, že hokej v Českých Budějovicích zůstal a také chápou, že nemůžeme hned hrát na špici tabulky,“ komentoval diváckou kulisu mistr světa z MS 1985, pro kterého bylo střetnutí v Ústí nad Labem proti svému bývalému kolegovi Milanu Skrbkovi velmi zvláštní.

„Zápas byl určitě pikantní, především proti Milanu Skrbkovi, se kterým jsem v šatně Ústeckých Lvů zažil tři parádní roky. Nijak jsme se ale před utkáním nehecovali, pouze popovídali. Průběžně si voláme a jsme spolu v kontaktu. Na ústeckou lavičku jsem nezabloudil, protože jsem vycházel k ledu jinudy. Výsledky Lvů sleduji, jezdíval jsem se často na zápasy Slovanu od začátku sezóny dívat. Tajně jsem doufal, že mě při trenérské změně vedení Ústí nad Labem osloví. Roli ale sehrála také finanční stránka,“ je si vědom dnes už hlavní trenér Jihočechů, kam přišel dvojnásobný mistr Československé hokejové ligy (s Duklou Jihlava v sezónách 1983/1984, 1984/1985) z extraligového Litvínova, kde si o vánoční pauze zahrál útočník Motoru Václav Skuhravý.

„Litvínov se hodně zlepšil, skvěle chytá Pavel Francouz. Hrají také hodně zezadu a na málo branek. Je znát, že nyní koupili některé hráče a že se Pavel Francouz a tři obránci uzdravili. Kádr byl před sezónou podle mého názoru trochu podceněný. O přestávce jsme v Českých Budějovicích trénovali fyzickou kondici, zápasy v Litvínově Václavu Skuhravému prospěly,“ míní nejlepší nahravač ligy v soutěžním ročníku 1989/1990.

Koncem ledna 2014 končí v lize přestupní termíny. „Ještě nějaké hráče v hledáčku máme, finanční možnosti klubu ale nejsou velké,“ doplnil na závěr ústecký odchovanec Petr Rosol.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....