Banes Motor České Budějovice
10.01.2014, Martin Pešek

SDO: CEM - SPA 3:4sn - Nadějné vedení se Spartou dorostenci neudrželi

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Budějovičtí dorostenci nedokázali vyhrát ani třetí utkání v II. fázi základní části, tentokrát po nájezdech podlehli pražské Spartě. Utkání však pro domácí nezačalo vůbec špatně, po první třetině totiž svítil na ukazateli průběžný stav skóre 2:0. Ve třetí části však hosté přidali a když v prodloužení rozhodující branka nepadla, na řadu přišly samostatné nájezdy.

Už od úvodní minuty se domácí snažili ohrozit hostující branku, první větší šanci měl ve 4.minutě Jakub Doktor, ale puk se mu na hranici brankoviště zamotal mezi brusle a k zakončení nedošlo. Budějovickým dorostencům v úvodu třetiny pomohli především přesilové hry, díky nimž se častěji dostávali do zakončení a někdy se na delší dobu usazovali u Pírsovy branky. Další větší akce již skončila brankou a radoval se Jakub Jiřinec, který se dostal k odraženému puku po Stehlíkově střele a poslal jej do sítě, v sedmé minutě tak svítilo na ukazateli skóre 1:0. I po úvodní brance byli aktivnější domácí hráči, velká šance paradoxně přišla na druhé straně. Sparťanský Polesný se pokoušel mezi tři tyče sklepnout nahozený puk, naštěstí pro domácí skončil kotouč několik decimetrů vedle vzdálenější tyče. V poslední minutě však opět přišla chvíle Českých Budějovic, nejprve se Šafářovi se Šulkem nepodařilo situaci 2 na 1 gólově zhodnotit, co neučinil Šafář, udělal za něj o chvíli později Jan Bárta, který pohotovou ranou pod břevno stanovil v čase 19:59 stav skóre: 2:0.

Ve druhém dějství přibylo vyloučených hráčů, celkem se v této části vylučovalo šestkrát. I díky přesilovým hrám se Spartě podařilo vyrovnat hru, o vyrovnání výsledku se však hovořit nedalo. O první větší vzruch se ve 24. minutě postaral domácí brankář Luboš Kadlec. Hostující Havel, odpykavše si svůj dvouminutový trest, skočil na led a ihned obdržel přesnou přihrávku a rozjel se osamocený na českobudějovického gólmana. Ten se zachoval duchapřítomně a hostujícímu hráči včas doslova skočil pod nohy, svůj tým od inkasované branky zachránil, ale dvouminutové penalizaci za faul se však nevyhnul. Jediná větší šance na snížení přišla ve 25. minutě, sparťanský Černoch však před prázdnou brankou netrefil puk a když si jej na holi srovnal, brankář už byl na místě. Poté převzali iniciativu opět domácí. O tři branky mohli Jihočeši vést po akci Jana Bárta, ale nestalo se. Domácí útočník zakončoval rychlý protiútok, ale Pírsův beton se mu přehodit nepovedlo. Poslední nebezpečnější akce druhé části přišla také z iniciativy domácích, konkrétně Brož objížděl branku a pokoušel se puk zasunout u vzdálenější tyče, ale gólman byl na místě včas. Ve druhé periodě se tak stav neměnil.

Do třetí části vstoupili hosté v daleko lepším světle a hned v prvních minutách bylo zjevné, že chtějí s výsledkem utkání ještě něco udělat. Ve 42. minutě předvedl přímočarou individuální akci hostující Martin Svoboda, obhodil si Farku a z úhlu prověřil Kadlecovu pozornost. O minutu později se tentýž hráč již ze vstřelené branky radoval, po střele Martina Janduse se k dorážce dostal právě Martin Svoboda a zblízka se nemýlil – 2:1. Hosté byli nadále lepší a v čase 47.48 se dočkali vyrovnání, Hozák nabil Lukáši Lojkovi a jeho projektil zastavila až síť – 2:2. O rychlou odpověď se sice pokoušel Šafář, ale Sparta byla na koni a na budějovických hráčích bylo znát, že se jim ztrácí půda pod nohama. Jako blesk z čistého nebe přišlo však vyloučení Martina Janduse a domácí dorostenci přesilovou hru zužitkovali, přesnou ranou od modré čáry se prezentoval obránce Josef Matoušek a České Budějovice opět vedly! Z vedení se ale neradovaly dlouho, o minutu později, v čase 56.19 se po nedorozumění při domácí rozehrávce dostal ke kotouči Jiří Hozák a přesnou ranou k tyči nedal Kadlecovi šanci – 3:3. Do konce základní hrací doby zbývalo něco málo přes čtyři minuty a další gólové šance jsme se nedočkali, zápas dospěl do prodloužení.

V nastaveném čase si připsaly oba celky po jedné velké šanci. Nejprve zazdil tutovou šanci hostující Patrik Kadeřávek, když netrefil odražený puk před poloprázdnou brankou. Na druhé straně trefil Ondřej Šulek pouze horní tyč Pírsovy klece a na řadu přišly samostatné nájezdy. Jako první jel sparťanský Černoch, ale Kadlece se mu "vymíchat" nepodařilo. Za Budějovice poté bezpečně proměnil Matoušek a podobně suverénně si počínal i hostující Hozák, po dvou sériích tak byl stav vyrovnaný 1:1. Následovala však celá plejáda střelců, kteří nájezd neproměnili. Až v páté sérii překonal domácího brankáře Martin Svoboda a zajistil pražskému mužstvu jeden bod navíc.

Ohlasy po zápasu

Jan Trummer, trenér HC České Budějovice: Dnes jsme sledovali velmi kvalitní utkání extraligy staršího dorostu. V první třetině se obě mužstva dostala do několika šancí, my jsme své velké šance dokázali využít a šli jsme do vedení 2:0. Velmi nás ale mrzí třetí třetina, kdy jsme dovolili soupeři vyrovnat. Dostali jsme se pak sice znovu do vedení, ale po hloupé chybě soupeř necelých pět minut před koncem utkání vyrovnal a v samostatných nájezdech pak byla Sparta šťastnější. Musím ale kluky pochválit, příkladně bojovali a rovněž brankář předvedl výborný výkon.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....