Banes Motor České Budějovice
25.01.2014, Miroslav Mayer, Tomáš Lichnovský

JUN: SPA - CEM 7:2 - Jihočeši na Spartě neměli šanci

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Juniorka neodehrála v Praze ani jeden dobrý zápas. Na Spartě sice Budějovičtí vyhráli první třetinu 1:0, ale pak už domácí ukazovali svoji převahu a přidávali jednu branku za druhou. I přesto, že vyšli Jihočeši z obou víkendových zápasů naprázdno, jejich šance na postup stále žije.

Domácí měli hned na začátku zápasu možnost zahrát si přesilovou hru, ve které měl největší příležitost Schwamberger, ale tvrdou střelu od levého mantinelu nenasměroval do klece brankáře Gáby. Na druhé straně Smejkal vyzval svou přihrávkou k dobré střele Švece, ale i on minul. Utkání zdobila fyzická hra na obou stranách. Budějovice měly při trestu Soumelidise také možnost přesilové hry, ale paradoxně největší šanci měl na druhé straně F. Chlapík. Brankář hostů včas zasáhl svým betonem. V 15. minutě při trestu sparťanského Březiny poslal hosty do vedení přesilovkovým gólem Jiří Smejkal, když střelou od modré čáry do levého horního rohu brány překvapil Neužila. Z počátku aktivnější Spartu hodně přibrzdila série oslabení, takže si do kabin odnesla jednobrankové manko.

V úvodu druhé třetiny si Sparta zahrála přesilovou hru, na trestnou lavici usedl budějovický Škopek. Domácím se početní výhodu podařilo zužitkovat, když ve 23. minutě vyrovnal Marek Hrbas. Našlápnutému holešovickému týmu vstřelená branka dodala sebevědomí a brzy vstřelil jejich druhý gól ve 24. minutě Matůš Budiak, kterému do ideální pozice před bránu nahrál Pulkrab. Na druhé straně prověřil Neužila lehkou střelou Michálek. V polovině zápasu mohl nedorozumění ve sparťanských obraných řadách potrestat Vácha, ale klubko těl neprostřelil. Ve 37. minutě ujel budějovickým obráncům podél pravého mantinelu Luděk Škop a elegantní kličkou do forehandu vstřelil třetí gól Holešovických. Do třetí třetiny si Sparta po dobrém výkonu odnesla dvoubrankové vedení.

Do závěrečné části Sparta opět vlétla s velkým nasazením. Po zaváhání jednoho z budějovických obránců ve 42. minutě přihrál Soumelidis do předbrankového prostoru úplně volnému Dominiku Bílkovi, který se střelou k tyči nemýlil. Budějovice již nekladly svému soupeři souvislejší odpor, takže Sparta dál praktikovala pohledný útočný hokej. Hostům se přesto podařilo snížit, když se v 51. minutě dostal do úniku Václav Pašek, který kličkou oklamal Neužila a kotouč zasunul do jeho klece. Holešovičtí odpověděli hned v 52. minutě rovněž brankou. Nahození na bránu, které propadlo Gábovi mezi betony dorazil Jiří Černoch. Domácím náskok stále nestačil, takže již po 33 vteřinách od Černochovy branky přidal šestý gól Sparty Filip Chlapík. Gólové hody na Spartě uzavřel v 58. minutě po přihrávce Krudence svým druhým gólem Jiří Černoch.

Ohlasy po zápasu
Darek Stránský (HC Sparta Praha): Odehráli jsme další z důležitých zápasů. Ve druhé třetině jsme zlepšili pohyb, který nám chyběl v té první, a napadaly tam nějaké góly. Je dobře, že se prosadil také zbytek mužstva, nejen posily z Litoměřic. Celý tým máknul a udělali jsme pěkný výsledek.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....