Banes Motor České Budějovice
30.01.2014, Michal Špírek

Alexander Salák trénuje s Motorem a těší se na olympijskou atmosféru

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Brankář Petrohradu Alexander Salák se probojoval do reprezentačního výběru pro olympiádu v Soči. Aby nevypadl z rytmu, dohodl s vedením Motoru na spolupráci a týden tak bude trénovat s českobudějovickým celkem. Odchovanec jihočeského hokeje odešel z Budějovic v roce 2006 a vypracoval se mezi absolutní gólmanskou špičku. Zachytal si v NHL, působil ve finské a švédské lize. Nyní se těší na olympiádu.

Jak vznikla tato předolympijská spolupráce s Motorem?
Znám se s panem Bednaříkem, Edísem (Roman Turek), Peťou Sailerem, Bělmou (Radek Bělohlav), tak jsem požádal, zda bych se tu mohl sklouznout. Jelikož jsem tady hrál, tak mi vyšli vstříc, za což jsem jim vděčný. Můžu být doma a potrénovat.

Jak dlouho budete s Motorem chodit na led?
Trénovat tu budu týden, 6. února odlétáme s reprezentací do Soči a dále se už budeme připravovat tam.

Zbyly vám v Budějovicích ještě nějaké vazby od doby, kdy jste zde působil v juniorech?
Mám tady pár kamarádů, za áčko jsem k zápasu sice nikdy nenastoupil, ale trénoval jsem s ním. A kluci, se kterými jsem tehdy trénoval, už jsou dneska o pozici výše. (úsměv) Známé tu mám pořád.

Byl jste se podívat na vítězném zápase s Berounem, jak se vám líbil?
Klukům se to povedlo a hráli dobře, takže v pořádku. Odehráli výborný zápas.

Sledoval jste v sezóně, jak se týmu Motoru výsledkově daří, nebo už takový vztah k budějovickému hokeji přeci jen necítíte?
Je to sice na dálku, ale samozřejmě vím, co se v budějovickém hokeji děje. Takže zpovzdálí výsledky Motoru sleduji. Jsou tu dobří hráči, sice je tým v tabulce dole, ale tak to někdy chodí. Já myslím, že v budoucnu se Motor zvedne.

Z Budějovic jste odešel do světa z juniorského celku. Necítil jste tu šanci v dospělém hokeji?
Tak to vůbec není, naopak, odcházel jsem v dobrém. Rozhodl jsem se postupovat jinou cestou a tady mi vyhověli.

Jak jste vnímal svou olympijskou nominaci? Třeba Jakubu Kovářovi se účastí na olympiádě splnil kariérní cíl.
Já se takhle na svojí kariéru úplně nedívám, chci hrát, bavit se hokejem. Pokud jsem byl pozván do národního týmu, tak jsem měl vždycky obrovskou radost. Nikdy jsem ani nesnil o tom, že bych se do olympijské nominace mohl dostat.

Měl jste tušení, že by to mohlo dopadnout?
Probíhala komunikace s trenérem, nějaké zprávy jsme měli. Takže úplné překvapení to pro mě nebylo. Ale jak se říká, člověk nikdy neví, stát se mohlo a může cokoliv. V kariéře už mě něco překvapilo několikrát.

Takže překvapený byste ale byl, nebýt v nominaci? Přeci jen ta trojice se vyprofilovala v očích veřejnosti celkem jasně...
Tohle spíš nechám na vás, ať si lidi píšou, co chtějí, mně je to docela jedno.

Co od svého působení v olympijském výběru očekáváte? Vnímáte nějaké rozdělení rolí mezi brankáři?
Nic řečeného nebylo, není rozhodnuto, kdo bude hrát, takže já doufám, že moje pozice bude co nejlepší a já pro to odvedu co nejlepší práci. Osobně cítím, že když dostanu šanci, že budu hrozně dobrej. (úsměv)

V nominaci se sešla trojice mladých brankářů, Pavelec je o rok mladší než vy, Kovář o dva. Vy v sedmadvaceti letech byste mohl kolegům šéfovat...
No jo, já jsem nejstarší pardál. Ale nemyslím si, že jsme nějací mladí gólmani, už toho máme dost za sebou. Jak s Kubou tak s Ondrou se dobře znám.

V kabině se sejdete i s několika jihočeskými odchovanci, to je příjemné, ne?
Samozřejmě, dobře se znám s Martinem Hanzalem, Jirkou Novotným. Ale znám víceméně všechny kluky, co tam budou, i když některé tedy hlavně z novin a televize. (úsměv)

A mimo hokej, co je pro vás na olympiádě lákadlem?
Pro mě je to velká neznámá, takže vůbec nevím. Těším se na samotnou atmosféru, jak to tam bude vypadat, že se potkám s vrcholovými sportovci. Jako malý kluk jsem vždycky sledoval celou olympiádu, jak se našim sportovcům dařilo.

Působíte v ambiciózním celku Petrohradu, sezóna tam zatím vychází na jedničku, souhlasíte?
V Petrohradě máme nejkvalitnější tým, nebudeme si naivně říkat, že neútočíme na Gagarinův pohár. Dynamo, Kazaň, Magnitogorsk, Ufa, to budou naši největší soupeři.

V Rusku hrajete prvním rokem, je něco, co vás tam vysloveně zaskočilo?
Já jsem spokojený, o mě je tam dobře postaráno. Lidi tam hokej milují, chodí na každý zápas. U nás dokonce dvanáct a půl tisíce lidí co zápas. Mám z toho radost.

A co náročné cestování, nedělá vám problémy?
Takové přelety jsou pro mě novinkou, ale my máme pěkné letadlo, je to bezpečné. Je to trochu unavující. I kvůli olympiádě se hrálo obden. Je leden a my už máme odehrány prakticky všechna utkání. V tomto pohledu je letošní sezóna docela náročná.

Vy jste měl z Ruska pohled na olympijské přípravy z první ruky. Jak Rusové hokejový turnaj vnímají?
Těší se, samotný hokej Rusové milují, na sbornou bude obrovský tlak, budou chtít vyhrát. Tak jako dalších šest týmů. Myslím, že to bude kvalitní turnaj.

Mluví se o hrozbě teroristických útoků, nemáte přeci jen obavy?
Trochu jsem se nad tím zamýšlel, ale nemá cenu to řešit, co s tím člověk nadělá. Budu si olympiádu jako sportovec užívat a doufat, že si to pořadatelé pohlídají.

Pozvete za sebou na olympiádu rodinu?
Manželka poletí se mnou, objíždí se mnou turnaje jako takové štístko. I pro ní to bude určitě velký zážitek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice