Banes Motor České Budějovice
18.03.2014, Miroslav Mayer

SDO: VIT - CEM 5:0 - Jihočeši dokázali vyhrát, zápas byl však kontumován

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Starší dorost HC České Budějovice zatím v play-off řádí. Dokázal totiž zvítězit na ledě favorizovaných Vítkovic a v sérii hrané na dvě vítězství by se ujal vedení 1:0, pokud by nebyl zápas kontumován v jejich neprospěch. Ve čtvrtek si doma tedy musí vítězstvím prodloužit sezónu. V zápase zazářil budějovický brankář Petr Kváča, který byl opět velkou oporou mužstva.

Do čtvrtfinálové série vstupovali jako favorité beze sporu Vítkovice. Českým Budějovicím však hrála do not forma, kterou si přenesli ze série s třineckými Oceláři. Do utkání vstoupili lépe právě Jihočeši, po brance obránce Romana Tintěry z 11. minuty. Pro teprve čerstvě šestnáctiletého zadáka to byl první zásah v kategorii staršího dorostu a přišel tedy v pravý čas. Domácí dokázali vyrovnat o několik minut pozdě. V 18. minutě prostřelil Kváču Vlastimil Malina a hosté museli lovit puk ze své klece. Na tento gól si připsal nahrávku bývalý českobudějovický útočník, Tomáš Jáchym.

Ve druhé třetině se na branku čekalo až do 35. minuty a radovat se po ní mohly České Budějovice. Po přihrávce Smejkala se Samohejlem rozsvítil červené světlo za Waneckim Janek Křikava. Pro něj tato trefa znamenala druhý zásah v sezoně a premiérovou trefu v play-off zároveň. Tato branka se nakonec ukázala jako rozhodující, protože Vítkovice na ní nedokázali najít odpověď. Domácí zkrátka dobře bránili a jejich defenzivní výkon navíc ještě umocnil skvělým výkonec brankář Petr Kváča.

Třetí třetina se však rozhodně jen nedohrávala, hosté dali totiž třetí branku až v 59. minutě. Do té doby však neměli nic jistého a kdyby do té doby skončil nějaký puk za Kváčou, nastal by problém. V již zmiňované 59. minutě se ale opřel do kotouče Pavel Samohejl, který jako správná opora mužstva dodal svému mužstvu jistotu. Poněkud překvapivě to však ze strany hostů nebylo vše. Jiří Smejkal, který původně ani neměl nastoupit z důvodu velkého zápasového vytížení, ještě pojistil 18 vteřin před koncem náskok Českých Budějovic. Ty se tak ujímají vedení v sérii 1:0 a další zápas, ve kterém už mohou rozhodnout, se hraje ve čtvrtek v Budvar Areně.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....