Banes Motor České Budějovice
20.04.2014, Miroslav Mayer

Mužstvo neodehrálo to, na co mělo, ví Petr Sailer

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Před rokem byl ještě Petr Sailer sportovní manažer extraligového týmu, ale věci nabraly rychlý spád a dnes je členem vedení a provozním ředitelem obnoveného Motoru. První sezóna se mu po sportovní stránce nehodnotí lehce, ale věří, že ta příští bude sportovně stejně skvělá, jako fanoušci a partneři českobudějovického hokeje.
Skončila první sezóna obnoveného Motoru. Kdy jste se rozhodl zapojit se do nově vznikající organizace v Českých Budějovicích?
Bylo to hned v začátcích, kdy odešel extraligový tým do Hradce Králové. Oznámil jsem vedení klubu, že zůstávám tady. S Radkem Bělohlavem jsme pak řešili co a jak. V červenci pak věci nabraly rychlý spád, a to už jsme u toho byli čtyři, ještě Roman Turek a Standa Bednařík. Pak nám město dalo zelenou, koupila se licence, sháněli jsme hráče a už to běželo. Bylo to sice všechno hodně narychlo, ale myslím si, že kádr se nám povedl složit hodně kvalitní, ale jsem zklamaný, že mužstvo neodehrálo to, na co mělo.


Vy jako provozní ředitel jste měl hned v začátku určitě nejvíce práce s hráči. Kde jste je skoro na poslední chvíli sháněli?
Mám kontakty na spousty hráčů i agentů a věděli jsme o hráčích, kteří jsou volní, nebo ještě nemají smlouvu. Někteří byli ochotni i počkat, protože věřili, že to tady dobře dopadne a budou tady moci hrát. Hodně místních hráčů nemělo angažmá. Jeden z klíčových hráčů pro nás byl Aleš Kotalík, na kterého se to všechno začalo nabalovat. Samozřejmě všechno záleží na financích a musím poděkovat, že nám hned na začátku pomohli dvě firmy, Madeta a Budvar, a postupně to začalo přibývat.

Člověk, když někde něco začíná, má nějakou představu o tom, jaké to bude a co bude třeba udělat. Při pohledu zpět, bylo to nakonec těžší nebo lehčí, než jste si představovali?
My jsme to měli spíše den za dnem. Někdy jsme ani pořádně nevěděli, co bude druhý den. Důležité bylo, aby mohl první tým trénovat, což se podařilo. Problém byl s přátelskými zápasy, ale nakonec byly čtyři přáteláky, a to bylo pro nové mužstvo hodně málo. Postupně jsme řešili všechny věci okolo a měli jsme velké „hoňky“ přihlásit soutěž a abychom stačili vyřídit registrace a dresy. Bylo toho hodně, ale nepřipouštěli jsme si, že bychom to nezvládli.

Kdy nastala v sezóně situace, kdy vám bylo nejhůře, kdy už jste byl opravdu hodně naštvaný a rozlobený?
Postupně se to kupilo a vrcholilo to zápasem doma s Mostem před vánoční přestávkou. To byl vrchol, už jsem se neudržel a museli jsme s Romanem Turkem „vlétnout“ do šatny. To nešlo jim k tomu něco neříct. Kluci jsou profíci, měli tady téměř extraligové zázemí a ty výsledky tomu neodpovídaly. Někteří si mysleli, že když soupeř přijede do Budějovic, porazí se sám. Hráči by se měli omluvit každému fanouškovi, bylo to něco hrozného.

V sezóně nastala situace, kdy byl odvolán trenér Radek Bělohlav, jeden z vlastníků klubu. Jak to probíhalo?
Nám všem, jde o klub. Myslím si, že i Radek to tak bral. Všichni jsme hledali cestu, abychom se zvedli a vyhnuli se baráži. Nakonec se to povedlo až v předposledním kole, takže jsme si užili nervy až skoro do konce.

Přece jen se při pohledu na kvalitu kádru čekalo, že se tým bude pohybovat někde v horních patrech tabulky. Proč si myslíte, že to nakonec skončilo jinak?
Nechci nikomu sahat do svědomí. Byl jsem s týmem prakticky denně a viděl jsem ho do začátku. Myslím, že hráči byli spokojení. Měli skvělé zázemí, jako jeden z mála týmů v republice dostávali peníze včas, byla tady fantastická kulisa, kterou musela všechna mužstva závidět. Fanoušci týmu věřili a kluci byli spokojeni, protože si asi mysleli, že se to nějak uhraje.

Během sezóny docházelo postupně k příchodu posil. Kdo z těchto hráčů se projevil jako největší posila, ať už na ledě, nebo v kabině?
Hodně jsme sázeli na Vaška Skuhravého. Má toho hodně za sebou a obrovské zkušenosti. Hráčsky se mu povedla spíše druhá část a hodně platný byl v play-out. Jeho obrovská přednost je práce v šatně. Tohle samozřejmě fanoušci nemohou vidět, ale on odvedl obrovský kus práce s týmem a s mladými hráči. Je to ten pravý lídr, ale bohužel se mu až tak nedařilo na ledě. Jarda Kasík hrál nejprve parádně, a pak šel dolů. Nejvíce se nám povedl Rok Pajič, to byl hráč, který dokáže podržet puk a rozdat ho na další hráče. Byl to vytipovaný hráč k Aleši Kotalíkovi, škoda, že se ke konci Aleš zranil. Svoji práci odvedl i Dan Boháč, hlavně v play-out. Fanouškovsky pak Honza Platil, který toho moc nenatrénoval, ale odehrál to srdíčkem. Ukázal mladým hráčům, že se dá hrát jednoduše.

Václav Skuhravý v souboji

Kdo byl během sezóny pro vás největším překvapením?
Dnes už můžu říci, že jsme před sezónou měli největší strach z brankářů. Celou sezónu brankáři chytali skvěle a jedinou slabou chvilku si vybrali v play-out. Kvůli nepříznivému vývoji sezóny nedostávali tolik příležitostí mladí hráči. Po delší době tu máme talent, a to je Luboš Rob. Doufejme, že nezastaví ve vývoji, že si to hlavě srovná a bude na sobě pracovat. Nezklamal určitě ještě David Kuchejda.

Od posledního zápasu uplynuly již skoro čtyři týdny. Jak s odstupem hodnotíte sezónu po všech stránkách?
Fanouškovsky a partnersky ta sezóna byla fantastická! Všem partnerům patří obrovský dík, že nám věří a chtějí nás podporovat i do budoucna. Fanoušci byli skvělí. Bylo i období, kdy měli nárok na nás pískat, i tak pořád fandili a věřili. Sportovní část je pro mě zklamáním. Byla to sice první sezóna a vše se dělalo narychlo, myslím si ale, že mužstvo mělo na víc.

Takže jedna sezóna skončila a další už se blíží. Co teď tým v přípravném období čeká?
Novou sezónu už jsme začali připravovat od prosince. Věděli jsme, že tu bude pokračovat Petr Rosol, a tak jsme se už začali bavit o složení kádru. Byli jsme si vědomi, že budeme muset udělat velký řez. Nějaké hráče jsme vytipovali a oslovili. Po skončení sezóny začala další práce, dát dohromady kostru týmu. Měli by dostat šanci i mladí odchovanci týmu, kteří loni moc příležitosti nedostávali. Pokud chceme postoupit, musíme to stavět na místních hráčích. Myslím, že přijde hodně nových tváří a zkušených hráčů. Většina bude známa během května. První dvě pětky by měly mužstvo táhnout. Mužstvo připravujeme tak, že chceme hrát minimálně play-off.

Jak tady vypadá časový harmonogram přípravy týmu pro příští sezónu?
Už teď 28. dubna začne suchá letní příprava, která bude až do konce června. Měl by tam být i jeden klasický blok soustředění na kolech na Šumavě, od 28. května. Ještě před nástupem na dovolenou mužstvo čeká deset dní na ledě u Jardy Pouzara. V červenci by měli mít hráči asi tři týdny dovolenou, kdy dostanou individuální plány. Už teď dolaďujeme přátelské zápasy. Budeme v létě hrát Pohár Vysočiny, který začíná 19.srpna a hrát budeme my, Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod a bude se hrát systémem doma - venku. Na dalších zápasech ještě pracujeme a chtěli bychom nějaké extraligové i zahraniční týmy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....