Banes Motor České Budějovice
24.04.2014, Jakub Musil

Motor v nadcházející sezóně čekají noví, extraligoví soupeři

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Smutek, zklamání, vztek. Tyhle emoce hokejový klub na jihu Čech dobře zná. Pád z extraligového výsluní do první ligy už párkrát zažil, i když jednou poněkud nesportovní cestou. Barážové zklamání přinesl i letošní ročník a v první lize se tak objeví nové týmy s extraligovými zkušenostmi: Kladno a Chomutov.

„Je to úplně jiná soutěž, tam se může stát cokoliv. Jeden tým je v laufu, protože vyhrál ligu a chce jít nahoru, druhý tým je naopak psychicky dole, protože celou sezónu prohrával a teď mu ještě hrozí pád do první ligy,“ vysvětloval specifika baráže budějovický brankář Hynek Kůdela, který barážové zápasy na vlastní kůži několikrát zažil. Tentokrát se do podobné situace dostaly týmy Kladna a Chomutova, které bránily extraligu před rozjetou Mladou Boleslaví a Olomoucí. Neubránily. Město, které vychovalo velký počet skvělých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem se s nejvyšší soutěží musí rozloučit. Stejně tak jako Chomutov, který se navíc musí bát, zda kvůli možnému odchodu šéfa klubu bude hrát alespoň první ligu.

Kladno: velké cíle, krutá realita

„Letos jdeme na titul,“ vyhlašoval před sezónou majitel klubu Jaromír Jágr. To ale netušil, jak daleko bude od pravdy. Kladno se celou sezónu trápilo a nakonec po dvanácti letech sestupuje do první ligy. „Je to nejhorší okamžik v mé kariéře. Všichni jsme z toho zdrcení. V šatně bylo ticho, nic než ticho. Jinak to ani vypadat nemohlo,“ soukal ze sebe po sestupovém barážovém zápase veterán Pavel Patera.

Kladnu se vůbec nepovedl začátek baráže a právě to mohl být jeden z rozhodujících faktorů. „Je strašně důležité, jak zvládnete první dva zápasy. Když je vyhrajete, tým to nakopne a začne si věřit,“ přibližoval budějovický Hynek Kůdela. To se ale Kladnu nepovedlo. Úvodní čtyři zápasy prohrálo a ve zbylých už zabrat nedokázalo. „Cítím obrovský smutek. Největší díl odpovědnosti za neúspěch nesu já, ale na druhou stranu hned za mnou hráči. A hromadu věcí prostě musí udělat tým, parta...“ uvedl pro klubový web výkonný ředitel klubu Václav Bartoš. Toho teď čekají krušné měsíce, ve kterých se bude rozhodovat o dalším směřování klubu. „Najeli jsme na dvouměsíční provizorní rozpočet, který je v rovině nejnutnějších nákladů. Jaromír Jágr během té doby řekne svou představu, jakým směrem bude chtít klub dál vést.

Motoru tak v první lize přibude další kvalitní, ne však neznámý, celek. České Budějovice už s Kladnem odehrály 188 zápasů a všechny v extralize, 86 z nich vyhrálo Kladno, 83 Budějovice a 19 zápasů skončilo remízou.

Chomutov: mistrovští junioři a nejistá budoucnost A týmu

Jestli si někdo po letošním extraligovém ročníku zasloužil nejvyšší soutěž opustit, pak je to Chomutov. Ten sice překonával extraligové rekordy, ale ne zrovna v pozitivním světle. Stanovil totiž nový rekord samostatné české extraligy v počtu po sobě jdoucích prohraných zápasů na neskutečných 24. Celkově pak v lize prohrál 46 zápasů a zvítězit dokázal pouze v 6 utkáních. Navzdory tomu to v baráži dlouho vypadalo, že by se přece jenom mohl zachránit. O tom, že se to nepovede rozhodlo až předposlední kolo. V něm vyvolalo mnoho vášní utkání mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví. Ti totiž už před zápasem věděli, že k postupu stačí Boleslavi bod a Olomouci dva, tedy výhra v prodloužení. Tak taky celý zápas skončil a můžeme se jen domnívat, zda opravdu pouze náhodou. „Když před finále mistrovství světa ve fotbale, řeknete mužstvům, že když budou remízovat, získají oba titul, také podle toho budou hrát,“ vyjádřil se pro Radiožurnál trenér Mladé Boleslavi Marián Jelínek.

Chomutovský hokej je však v zajímavé pozici. Ačkoliv se A týmu v sezóně nadmíru nedařilo, jejich junioři jsou pro Chomutov velkou nadějí. Juniorskou extraligu totiž stejně tak jako před dvěma lety dokázali vyhrát a práce s mládeží tak na severozápadě Čech zjevně funguje. I přesto však nemá svou budoucnost jistou. „Mám vyjádření předsedy představenstva, že se na 90 procent rozhodl ukončit svoji činnost v Chomutově. Je konec,“ řekl se slzami v očích Jaroslav Veverka mladší, generální manažer Pirátů pro MF Dnes. Šéfem klubu je právě jeho otec. „Znamená to konec. Hokej někdo musí platit a člověk, co sem dává peníze, má názor, že není ochoten dál sponzorovat hazardování s penězi.“ O budoucnosti chomutovského hokeje se tak rozhodne v následujících dnech.

S Chomutovem toho České Budějovice sice odehráli o poznání méně než s Kladnem, ale fanouškům jistě zůstává v hlavách památné semifinále první ligy z roku 2005. V něm chomutovští hokejisté České Budějovice nebývale potrápili a celou sérii rozhodl až v prodloužení posledního rozhodujícího zápasu Radek Dvořák. České Budějovice nakonec ve finále porazily Ústí a v baráži zvítězily nad Jihlavou, ale právě série s Chomutovem byla pro celý postup klíčová. Celkem odehrály Budějovice s Chomutovem v historii 56 utkání a bilanci z nich mají lepší Severočeši. 7 zápasů sice skončilo remízou, ale z těch zbylých jich dokázal Chomutov vyhrát 27 a České Budějovice 22.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....