Banes Motor České Budějovice
28.05.2014, Matěj Mayer

Hráči Českých Budějovic v zahraničních ligách - 3. díl

Třetí díl seriálu se bude zaměřovat na zbývající evropské ligy. Jedná se o méně prestižní soutěže, které však stále mají svou kvalitu. Především EBEL liga, ve které letos nastoupili čtyři bývalí hráči Českých Budějovic, se řadí mezi ty lepší. Českobudějovický hokej měl zastoupení ještě v dalších šesti ligách, ve kterých zanechalo stopu hned dvacet dva hokejistů. Nejúspěšnějším hráčem byl Tomáš Vak, který vyhrál bodování play-off kazašské ligy a výrazně tak pomohl Pavlodaru k zisku titulu.

EBEL

Po osobní stránce velmi vydařenou sezonu prožil v dresu znojemských Orlů Michael Kolarz. Defenzivní obránce nasbíral v základní části 17 bodů (7+10) a v play-off přidal dalších 6 (2+4) v pěti zápasech! Se svým týmem ale vypadl už ve čtvrtfinále, kde Znojmo nestačilo na Linc v poměru 1:4. Za Orli na konci sezony čtyřikrát nastoupil také brankář Jakub Čech, ale nepředvedl se v právě oslnivém světle.

Zmínit musíme i současného hráče kádru Motoru Roka Pajiče. Ten nastoupil za italské Bolzano v EBEL lize sedmkrát a zaznamenal slušných 6 asistencí. Cesta jeho klubu vyřazovacími boji byla velmi dlouhá a nakonec skončila mistrovským titulem! Ve finále Bolzano zdolalo 3:2 na zápasy Salcburk.

Další tři hráče slovinské národnosti evidujeme v klubu Olimpija Lublaň. Útočník Miha Pesjak, který jednu sezonu nastupoval za českobudějovický dorost, si připsal ve 30 zápasech 2 asistence. O něco úspěšnější byl Gal Koren, o kterém už jsme psali v předešlých dílech. Mladý forvard se zapsal bodově do statistik hned osmkrát v patnácti duelech. Ještě nedávno jsme mohli v brance staršího dorostu HC České Budějovice vídat brankáře Tomaže Trelce, který také dostal šanci v dresu Lublaně. Klub z hlavní města Slovinska se ale do vyřazovacích bojů nepodíval.

Kazachstán

Ještě větší zastoupení měl českobudějovický hokej v Kazachstánu. Tamní soutěž vyzkoušelo hned sedm bývalých či současných hráčů nejznámějšího jihočeského klubu. Suverénně nejlepším hráčem byl Tomáš Vak, který skončil pátý v bodování po základní části (60 bodů) a tuto statistiku dokonce v play-off vyhrál. Ještě o něco větší radost mu však jistě udělal mistrovský titul, ke kterému Irtyši Pavlodar velmi dopomohl. S Vakem se mohl radovat i Lukáš Bolf, který hájil barvy stejného klubu. V barvách poraženého finalisty - Arlanu Kokšetau - nastupoval v základní části brankář Vlastimil Lakosil, který má zkušenosti ze dvou utkání v dresu Českých Budějovic.

Zastoupení dvou hráčů měl také třetí celek po základní části - Bejbarys Atyrau. Za ten na začátku ročníku nastupoval Vítězslav Bílek. Rodák z Tábora se ale na konci sezony opět vrátil do Kladna. Celou sezonu v klubu ale vydržel Martin Heřman, který je letní posilou Motoru. Šestadvacetiletý útočník si připsal 26 bodů (10+16) a v play-off přispěl Bejbarysu k vybojování celkově čtvrtého místa, když jeho tým podlehl v souboji o třetí příčku Těmirtau 2:3 na zápasy. I v dresu Těmirtau však najdeme českobudějovického zástupce. Slovák Róbert Krajči má za sebou povedenou první sezonu v Kazachstánu, když si připsal solidních 44 bodů (15+29). V play-off navíc pomohl svému mužstvu dalšími zářezy k již zmiňovanému třetímu místu.

Neúspěšnou sezonu naopak se svým týmem prožil Aleš Ježek. Třiadvacetiletý odchovanec Českých Budějovic nastupoval za klub HK Almaty, který se jako jeden ze dvou týmů neprodral do play-off. Ježek v sezoně odehrál téměř kompletní porci utkání a zaznamenal 9 bodů (5+4).

Polsko

Tato země byla útočištěm hned šesti zástupců české a slovenské národnosti. Pohár pro mistra ligy vybojoval KH Sanok, za který nastupoval Stanislav Hudec. Slovenský obránce hrál jen deset utkání základní části, ale v nich bodoval dvanáctkrát! V dresu poraženého finalisty nastupovala v uplynulé sezoně dvojice beků - Miroslav Ďurák a Pavel Mojžíš. Prvně jmenovaný odehrál za GKS Tychy jen pár zápasů, to Mojžíš prožil skvělý ročník. Zlínský odchovanec posbíral v 50 zápasech 55 bodů (16+39)!

O třetí místo se utkaly celky Osvětimi a Jastrzebie, které měly během sezony na soupisce po jednom českobudějovickém zástupci. Tomáš Jakeš ani Ivo Kotaška už ale v play-off nehráli, druhý jmenovaný se vrátil do Českých Budějovic. Třetí příčku nakonec vybojoval bývalý Kotaškův tým - Jastrzebie.

Zapomenout bychom neměli ani na Milana Kostourka, jenž hájil barvy Krakova. Jednatřicetiletý útočník má za sebou úspěšnou první sezonu v Polsku, když si připsal 49 bodů (22+27)! Krakov však končil sezonu už po čtvrtfinále, ve kterém prohrál 2:3 na zápasy s Osvětimí.

Velká Británie

Ve druhé švýcarské lize se nechytil a tak zvolil Tomáš Kůrka netradiční angažmá ve Velké Británii. V Cardiffu Devils sice patřil k nejproduktivnějším hráčům (49 bodů ve 40 zápasech), ale do vyřazovací části svému týmu nepomohl. Na nepostupovém místě se svým týmem skončil také Tomáš Horna, který hrál za klub z hlavního města Skotska. Třiatřicetiletý forvard sice za Edinburgh pravidelně bodoval, ale ani to nepomohlo jeho celku odlepit se ode dna tabulky.

Na patnáct utkání si tuto soutěž vyzkoušel i Rok Pajič , který si připsal 9 bodů (5+4). Jeho Fife Flyers později nezvládlo sérii o třetí místo a skončilo celkově čtvrté.

Itálie

Nejvyšší italská soutěž letos měla jen jednoho zástupce a to navíc velmi krátce. Čtyři zápasy v dresu Sterzing/Vipiteno odehrál obrovitý obránce Jan Snopek a do statistik si připsal jednu asistenci. Vipitenu ukončilo sezonu už po dvou zápasech čtvrtfinálové série Asiago.

Francie

Jednoho zástupce měla také francouzská liga. Obránce Stanislav Hudec zde začínal sezonu v barvách Rouenu, ale po šesti utkáních se přesunul do Polska. Rouen se později dostal až do semifinále, kde však nezvládl souboj s Angers a prohrál 2:4 na zápasy.

Dánsko

V této zemi dohrával sezonu Tomáš Horna, který byl jediným hráčem české národnosti v této lize. Kladenský odchovanec se s Herningem dostal až do finále tamní ligy, kde podlehl Sonderjyske až v sedmém zápase! Horna patřil k velmi platným hráčům a celkově si v Dánsku v devatenácti zápasech připsal 16 bodů (8+8).


Dříve jsme uvedli:
Hráči Českých Budějovic v zahraničních ligách - 1. díl
Hráči Českých Budějovic v zahraničních ligách - 2. díl

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....