Banes Motor České Budějovice
17.06.2014, Pavel Kortus ml.

Lajknul jsem ti to, včera jsi napsal dobrý tweet aneb život hokejistů na sociálních sítích

Č. Budějovice – Žijeme v době, kdy jsou sociální sítě důležitou položkou v životě většiny z nás. Drtivá většina mladých lidí má svůj účet na Facebooku, stále více se rozšiřuje Twitter nebo mobilní aplikace WhatsApp či Instagram. Pojďme se nyní podívat, jak fungují hokejisté českobudějovického Motoru na sociálních sítích.

Pro klub důležité médium

Začněme trošku ze široka. Facebookový profil Motoru sleduje už více než dvacet tisíc fanoušků, účet na Twitteru necelá pětistovka. To jsou nemalá čísla a klub musí spravovat oba účty s velkou péčí. „Facebook a Twitter jsou pro nás do budoucna klíčovými kanály pro komunikaci s fanoušky. Od příští sezony je chceme ještě mnohem více rozvíjet, nabízet co nejvíce obsahu ze zákulisí a přidat i více multimediálních příspěvků, rozšíříme také nový profil na Google + a založíme kanál Youtube a profil na Instagramu,“ říká k problematice marketingový a PR ředitel Tomáš Kučera. „Zatím profily spravuji hlavně já sám, ale bude se zvyšovat podíl redaktorů našeho webu a v případě Twitteru věřím i nadšení některých mladších hráčů,“ jedním dechem dodává Kučera.

Prototyp facebookového nadšence

Facebook používají zejména mladí lidé a i v kabině Motoru platí, že aktivnější na něm jsou mladší hráči. Jedním z nich je dvacetiletý Lukáš Kříž. „Facebook používám zejména na zprávy hodně často. Občas si přečtu nějaké články a prohlédnu obrázky, co tam lidé dávají. Baví mě to, ale používám ho hlavně kvůli tomu, abych byl v obraze a věděl, co se děje,“ vysvětluje mladý obránce. „WhatsApp mám také, ale tolik ho nepoužívám. Píši si zde s několika kamarády z ciziny, jinak moc ne,“ upřesňuje své priority.

Do podobné kategorie spadají ještě další obránce Roman Vráblík. „Facebook používám docela často. Píši si zde s kamarády, koukám, kdo co napíše nebo co se komu líbí,“ vysvětluje rodák z Písku, jenž je aktivní i na Twitteru. „Tam sleduji známé osobnosti jako je Erik Karlsson, Andrew Ference a další. Vždy při snídani obojí projedu, abych věděl, co je nového. K tomu používám ještě Instagram, kde se sdílejí pouze fotky,“ barvitě popisuje svůj život ve virtuálním světě.

Sociální sítě ano, ale jen s mírou

Zástupcem starší generace v našem výběru je Daniel Boháč, jenž také vlastní profily a účty na různých sociálních sítích. „Používám je celkem často. Většinou kouknu na FB, co dělají přátelé, kde byli. Koukám na jejich rodinné fotky a sám taky nějaké obrázky mé rodiny zveřejňuji,“ poodkrývá svou aktivitu loňská posila z Ústí nad Labem. „Dále mám Google+, kde sleduji okruhy témat, které mě zajímají jako například nové knihy, hry na Xbox nebo oblíbené seriály. Na komunikaci s přáteli používám v telefonu WhatsApp a Viber. Jinak na sociálních sítích strávím denně pár minut. Twitter nemám,“ dokončuje svůj bohatý výčet čtyřiatřicetiletý forvard.

Naopak jedním z nejmladších hráčů Rosolova celku je Luboš Rob, který má Facebook i Twitter, ale je pouze pasivním uživatelem. „Na komunikaci s přáteli a projíždění fotek používám Facebook denně. Ale sám píši statusy pouze výjimečně,“ vysvětluje. „Twitter nepoužívám skoro vůbec, jelikož tomu moc nerozumím a mezi kamarády není tak rozšířený,“ říká mladičký hokejový hračička.

Zvláštní kategorie: Hynek Kůdela

Mezi skupiny v našem výběru se dostal Hynek Kůdela. Ten sice Facebook má, ale využívá ho pramálo a aplikace na telefon jsou u něho také na druhé koleji. „Facebook k životu opravdu nepotřebuji. Mám ho, ale jde spíš o to, abych byl v kontaktu s přáteli. Občas se dozvím něco nového, ale že bych tam psal rozsáhlá moudra nebo kázání, to opravdu ne,“ směje se českobudějovická opora mezi třemi tyčemi. „Mobil mám momentálně takový, že se z něj dá maximálně volat a psát zprávy, takže žádné aplikace se mě netýkají,“ tvrdí Hynek Kůdela. „Dá se říci, že v tomhle směru jsem za opicema,“ směje se.

Facebook? Kdepak. WhatsApp a Twitter!

Poslední dva zástupci v našem článku se odlišují od ostatních, jelikož profil na Facebooku nevlastní. „Facebook nemám proto, že mi přijde až příliš osobní. Měl jsem ho, ale zrušil jsem ho,“ vysvětluje Michal Švihálek. „Na Twitteru sleduji názory známých lidí, ale sám tam příliš nepíši. Ale je to zajímavé, člověk se tam dočte ledacos nového,“ přitakává jednadvacetiletý útočník. „WhatsApp používám k psaní s kamarády a spoluhráči.“

Mobilní aplikace WhatsApp je doménou zejména Davida Kuchejdy, který jinou sociální síť nepoužívá. „Facebook ani Twitter nemám. Věřím, že fanoušci si ke mně cestu najdou, i přesto že nemám účty na Twitteru ani Facebooku.“ doufá hbitý forvard s extraligovými zkušenostmi. „Částečně tak chráním své soukromí. Fanoušci znají portály, na kterých se mnou mohou komunikovat. Používám telefonní aplikaci WhatsApp, kterou používám pro lepší a rychlejší komunikaci se svými blízkými. Smajlíci i komunikace jsou zde super,“ uzavírá s chválou pro WhatsApp.

Hokejová rodina? Nejsem Jarda Jágr

Obrovským fenoménem na Facebooku je Hokejová rodina Jaromíra Jágra. O té však například Lukáš Kříž vůbec nepřemýšlí. „Jarda Jágr je velká hokejová ikona a myslím, že má na to, aby se od něj ostatní mladí kluci mohli učit. Já zatím neznamenám nic, takže by to ani nebylo vhodné. A osobně nemám rád, když někdo kopíruje mě, tudíž když je to jeho nápad, tak bych u toho i zůstal,“ vysvětluje Kříž, jenž však má na Facebooku svoji stránku. „Navrhl mi to nějaký kluk, jestli by mi nevadilo, když by mi tuto stránku založil. Občas by tam přidal nějakou fotku či napsal nějaký příspěvek. Mně to nevadí, ale sám bych to určitě nedělal,“ upřesňuje obránce s číslem 93, jehož stránku sleduje necelá dvoustovka fanoušků.

Nápad s Hokejovou rodinou by se líbil Romanu Vráblíkovi, ale ani v jeho případě to na nový zajímavý informační kanál pro českobudějovické fanoušky nevypadá. „Bylo by to pěkné, ale já bych se o to neuměl starat, nevěděl bych, co tam psát. Musel by to někdo dělat za mě,“ směje se urostlý zadák. „Komunikace s fanoušky je celkově důležitá. Jsme také lidi a jsme si rovni s každým fanouškem,“ zdůrazňuje Vráblík.

Na sociálních sítích můžete sledovat Motor i vy, abychom se přehoupli přes magické hranice na obou hlavních virtuálních informačních kanálech klubu. Na Facebooku a Twitteru jsou aktivní i redaktoři webu Motoru. V tabulce níže si můžete projít profily redaktorů webu a začít je na Twitteru sledovat, abyste byli v obraze, co se děje v zákuslí českobudějovického klubu.

Účty ČEZ Motor ČB na Facebooku, Google + a Twitteru:
Facebookový profil
Profil na Google +
Účet na Twitteru
Účty redaktorů webu ČEZ Motor ČB na Twitteru:
Michal Špírek@SpirekM
Pavel Kortus ml. @KortusPavel
Jakub Musil@MusilJa
Matěj Mayer@Matej_Mayer
Jaroslav Pešek@JaroslavPesek
Lukáš Dvořák@lukas_dvorak
Další zajímavé odkazy:
Andrew Ference@Ferknunckle
Erik Karlsson@ErikKarlsson65
Michal Švihálek@mSvihalek71
Luboš Rob@LubosRob
Roman Vráblík@vrablas9
Tomáš Kučera@KohyCZ
Lukáš KřížLukáš Kříž na FB
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....