Banes Motor České Budějovice
30.06.2014, Miroslav Mayer

Trenérská rada je přínosem, myslí si Jan Trummer

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Od poslední valné hromady HC České Budějovice došlo v činnosti mládežnického oddílu hned k několika změnám. Mládežnický hokej v Českých Budějovicích začíná více spolupracovat s Motorem a důkazem této spolupráce je i vznik Trenérské rady. Jejím členem a zároveň vedoucím sportovního centra mládeže a trenérem juniorky pro sezónu 2014/15 je Jan Trummer.

Nově vzniklá Trenérská rada začala pracovat 4. dubna a jejím prvním úkolem bylo výběrové řízení na trenéry mládežnických i žákovských celků. Jan Trummer byl zvolen jako vedoucí sportovního centra mládeže a zároveň trenér juniorky. S mužstvem právě ukončil suchou část letní přípravy, chystá se odpočívat a přemýšlí o tom, co juniorku čeká v nadcházející sezóně.

Co můžete říci o Trenérské radě, která funguje od dubna a je to něco nového v mládežnickém hokeji v Českých Budějovicích.
Trenérská rada vznikla ve spolupráci s novu správní radou a vedením Motoru, aby už nedocházelo k nedorozuměním mezi oběma subjekty. Jsou tam zástupci HC Motor i mládeže. Bylo rozhodnuto, že z titulu mé funkce vedoucího sportovního centra mládeže, budu zasedat v Trenérské radě. Zatím musím říci, že je to přínos. Mělo by se zabránit tomu, aby nebylo podezření z nějakého nadržování či zvýhodnění. Takto o všem rozhoduje sedm lidí, každý řekne svůj názor a pak se rozhodne. V tom vidím čistotu sportu, protože důležitá sportovní rozhodnutí už nebude dělat jedinec.


Rozhodnutí Trenérské rady budou a jsou zveřejňována na webových stránkách klubu. Je to podle vás dobře?
Je dobře, že se zveřejňuje to, k jakému jsme došli závěru. Nejsem zastáncem toho, aby se zveřejňovalo i to, kdo měl jaký názor. Nakonec prostě přijmeme nějaký výsledek, který schválíme a s tím pak seznámíme veřejnost. Nemusíme a asi ani nebudeme ve všem jednotní, ale musíme se na něčem shodnout.

Jak se díváte na změny, které nastaly v poslední době v českobudějovickém hokeji?
Je důležité, že se dal dohromady mládežnický hokej se seniorským. Kluci by si měli uvědomit, že pokud budou hrát pravidelně první ligu a budou se tam prosazovat, tak jim to otevře dveře i do extraligy. Na druhou stranu by si měli říci, co je jejich priorita. Jestli si říkat, já jsem hráč áčka a odehrát pár minut za zápas, nebo být vytěžovaný v juniorské extralize. Musí se naučit být zodpovědný za utkání, za tým a být postaveni do role hráčů, kteří rozhodují zápasy a hrají oslabení a přesilovky. Určitě jim více pomůže herní praxe.

Nová správní rada chce klást větší důraz i na spolupráci se školami. Co v tomto směru budete dělat vy?
Nebudu požadovat, aby měli vyznamenání. Je určitě v silách každého hráče, aby školu s pokorou dokončil. Spíše budeme dbát na chování a docházku. Některým klukům hodně škodí, že si myslí, že už něco dokázali a dávají to ve škole najevo. Měli by si uvědomit, že ještě nic nedokázali a je důležité, aby dokončili svoje vzdělání a mohli se zařadit do života.

Ze své pozice máte na starosti i týmy mladších a starších dorostů. Jak probíhá spolupráce mezi vámi a trenéry těchto mužstev?
Před přípravou jsme si řekli, co jsou naše priority a na co se budeme soustředit. Teď jsem osobně tréninky jiných týmů sledoval jen okrajově, protože se naše tréninky dost kryly, ale v sezóně na to bude více času. Výsledky budeme spolu rozebírat a vyhodnocovat, proč se daří či nedaří. Budu sledovat i zápasy, abych to sám mohl posoudit. Teď jsem vymyslel nový systém práce s mladším dorostem B. Dříve byl B tým trochu v pozadí, ale teď budou mít oba týmy tréninky za sebou, ty tréninky budou stejné, aby hráči mohli mezi týmy hodně migrovat. Díky podpoře nové správní rady budu chtít nastolit do mládežnického hokeje nové trendy.

Právě jste skončili se suchou přípravou juniorky. Jak probíhala?
Příprava trvala devět týdnů a myslím, že byla dost náročná. My s Filipem Turkem vedeme juniorku poprvé a byli jsme zaskočeni tím, že v tomto náročném období hodně kluků čekala maturita a různé školní povinnosti. To nás trochu limitovalo a na tréninku vždy někdo chyběl. Zůstali jsme u osvědčeného modelu přípravy a hodně jsme využívali písek. Musím poděkovat majiteli beach volejbalového hřištěu Sportovní haly, který nám tu umožnil zdarma se připravovat. Zjistili jsme, že i reprezentace mládeže letos trénovala na písku a my to děláme už tři roky. Dále jsme pokračovali v bossu, flowin a využívali jsme fitnes centrum Luboše Roba na spining, TRX a podobně. Musím zároveň pochválit spolupráci s Motorem a komunikaci s Radkem Bělohlavem.

V přípravném období hráči absolvují různé testy. Co z nich vyplynulo po skončení přípravy?
Nás zajímala hlavně krátkodobá anaerobní silová vytrvalost horních i dolních končetin a samotná vytrvalost. Pokud to porovnám s loňských rokem, tak všude jsme se zlepšili. Máme ještě rezervu v aerobní vytrvalosti, což je běh na 1500 metrů. Trochu máme zanedbanou práci horních končetin, ale naší prioritou jsou dolní končetiny a tam se většina hráčů přiblížila k maximální hranici.


Letos začne juniorská extraliga nezvykle brzo již 18. srpna, ale při začátku přípravy to ještě svaz neoznámil. Je to pro vás velká komplikace?
Musíme to brát tak, jak to je, ale je to narušení zaběhlé přípravy, která vždy směrem k začátku sezóny graduje. V hokeji se často improvizuje a tak to musíme improvizovat i my a později můžeme vyhodnotit, jestli je to přínosem, nebo ne. Já sám takto brzký začátek nepamatuji. Po volnu máme jen pět týdnů na přípravu.

Výsledky juniorky v posledních létech moc radosti fanouškům neudělaly. Jak silný je kádr pro příští sezónu?
V letní přípravě Motoru bylo sedm hráčů a to je hodně. Momentálně máme k dispozici sedm hráčů dorazového ročníku 1994 a hrát mohou jen tři. Dále ještě Pašek, Rob a Prokeš jsou ročník 1995 a vrátil se Kutiš. Pokud budeme mít všechny tyto hráče k dispozici a ostatní to vhodně doplní, tak bychom mohli být silní. Ovšem bude záležet na tom, kolik z těchto hráčů budeme moci využít, protože bychom je nedokázali nahradit.

V kádru jsou i hráči, kteří přišli z Písku. Znamená to, že se začíná zlepšovat spolupráce s ostatními jihočeskými kluby?
Tohle je zásluha Romana Heindla, který se vrátil zpět a tyto hráče znal. Proběhla mezi nimi komunikace a oni se rozhodli pro České Budějovice. Je na nich, jestli si svoje místo v sestavě vybojují, nebo ne.

Letos se opět mění hrací systém juniorské extraligy. Mohl byste vysvětlit, jak se bude hrát?
Šestnáct týmu spolu sehrají dva zápasy, každý s každým. Pak se tabulka rozdělí na dvě skupiny po osmi. Prvních osm má jistotu předskupiny play-off. Obě skupiny pak sehrají další zápasy a dva nejlepší týmy z druhé skupiny se přidají do předskupiny play-off, kde bude deset týmů. Ty se spolu opět utkají a začínat budou od nuly. První čtyři týmy pak sehrají klasické play-off na tři vítězné zápasy.

S jakým výsledkem byste byl po skončení sezóny spokojen?
V první řadě bych chtěl říct, že ze svého postu vedoucího centra mládeže bych si hlavně přál, aby se nikdo nezranil, to je hodně důležité. Byl bych rád, kdyby se všem týmům dařilo a abychom nemuseli řešit problémy s udržením extraligy mládeže. Z pohledu nás, trenérů juniorky, chceme pracovat tak, abychom připravili co nejvíce hráčů pro vrcholový sport a rádi bychom si zažili opět play-off, jako se nám to povedlo loni se starším dorostem. Tam taky tým papírově nevypadal, ale díky soudržnosti došel hodně daleko.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....