Banes Motor České Budějovice
10.07.2014, Jaroslav Pešek

Cílem by měl být postup, tvrdí Dušan Žovinec

České Budějovice: Kádr Motoru byl letos značně obměněn. O hráčích jako Straka nebo Nouza toho již bylo napsáno mnoho, jedna posila však stále zůstává jakoby skryta ve stínu, přestože s týmem trénuje prakticky od začátku. Řeč je o Dušanu Žovincovi.

Kádr budějovického Motoru se skládá převážně z odchovanců nebo z hráčů, kteří mají kladný vztah k regionu. Ani Žovinec není vyjímka. "Mám to tady opravdu hodně rád. Před třemi lety jsem nastupoval za Písek, tam jsem si Jižní Čechy oblíbil." V Písku poznával nejen místní prostředí, ale samozřejmě také své spoluhráče. V té době ještě nevěděl, že se s některými z nich o pár let později opět setká. Ovšem v jiném týmu. "Jsem dobrý kamarád s Markem Vanišem. Byli jsme v kontaktu i minulou sezónu, kdy jsem hrál za Litoměřice. Pak znám ještě Tomáše Nouzu a Romana Vráblíka," vypočítává mladý obránce. Loni hájil barvy Litoměřic, se kterými si zahrál i play-off. Několikrát bojoval i proti Motoru. "Bylo to vždy trochu speciální. Budějovice jsou velice ambiciózní tým, navíc v něm hrají moji kamarádi." Po sezóně se ovšem přesunul na druhou stranu barikády. "K žádnému dřívějšímu kontaktu nedošlo, jednání začala až na jaře." Přestup tak byl velmi rychlý, ale nadějný obránce neskrývá radost z nového působiště.

Nyní se tedy sžívá s novým týmem, se kterým absolvoval většinu letní dřiny. "Myslím, že letní příprava byla dobrá, jsme připraveni na sezónu." Jako všichni hráči, i Žovinec se těší, až zase nastoupí na led. Navíc první přípravný zápas pro něj bude mít zvláštní náboj. Motor se v něm totiž střetne s pražskou Spartou, tedy s týmem, ve kterém Žovinec hokejově vyrůstal. "Hrozně se těším, přece jen jsem odchovanec a mám ve Spartě spoustu kamarádů."

V týmu ovšem nebude mít na růžích ustláno a bude se muset porvat o místo v sestavě. Kvalitních obránců je totiž v kádru opravdu mnoho. "Konkurence mi nevadí, naopak si myslím, že je to dobře. Všichni budeme pod tlakem a budeme tak vybičováni k lepším výkonům. Navíc pokud se někdo zraní, bude snazší ho nahradit." Loni se svým týmem dokráčel do play-off, letos ale míří ještě výš. "Myslím, že cílem by měl být postup do extraligy," burcuje Dušan Žovinec.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....