Banes Motor České Budějovice
04.08.2014, Jakub Musil

Bez extraligy a bez Patery. Motor otestuje prvoligové Kladno

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po prvním přípravném zápase s Plzní by se chtělo říci, že Motor čeká další extraligový soupeř. České Budějovice totiž v úterý zajíždějí do Kladna, které podvědomě stále řadíme ke špičce českých hokejových klubů. Jenže po minulé sezóně to už není zcela pravda a po pádu Kladna do první ligy se Motor bude se Středočechy potkávat daleko častěji. První přípravný duel s tímto soupeřem tak může leccos ukázat.

O soupeři: Rytíři Kladno

Založen: 1924
Stadion: ČEZ stadion (kapacita 8 000 diváků, nyní v rekonstrukci)
Webové stránky klubu: hc-kladno.cz
Umístění v poslední sezóně: 13. místo v extralize, 4. místo ve skupině o udržení
Hlavní trenér: Jiří Čelanský

„Letos jdeme na titul,“ vyhlašoval před minulou sezónou majitel klubu Jaromír Jágr. To ale netušil, jak daleko bude od pravdy. Kladno se celou sezónu trápilo, v základní hrací době dokázalo zvítězit pouze desetkrát, a nakonec po dvanácti letech z nejvyšší hokejové soutěže sestoupilo. V barážové skupině totiž úvodní čtyři zápasy prohrálo a ve zbylých už ztrátu dohnat nedokázalo. Pokřik „Kladno na dno“, který mnozí nepřející fanoušci skandovali, se tak najednou stal skutečností. Město, které vychovalo velký počet skvělých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem zmizelo z extraligové mapy.

„Je to nejhorší okamžik v mé kariéře. Všichni jsme z toho zdrcení. V šatně bylo ticho, nic než ticho. Jinak to ani vypadat nemohlo,“ soukal ze sebe po sestupovém barážovém zápase v Olomouci veterán Pavel Patera. To ještě ale netušil, že zhruba za měsíc už bude právě v Olomouci, která poslala Kladno definitivně z extraligy, vybalovat výstroj a připravovat se na svou dvacátou sezónu v české lize. „Já jsem chtěl pokračovat u Rytířů. Už když mě Olomouc kontaktovala, tak jsem jasně řekl, že mou prioritou je Kladno. V té době mně Jirka Dopita řekl, že na mě počká, jak dlouho budu chtít. A já jsem čekal na Kladno, jestli mě bude chtít, nebo ne. Bohužel to nedopadlo, tak jsem se dohodl s Jirkou,“ popisoval pro idnes.cz Patera. Právě šéf olomouckého klubu a Paterův kamarád ze zlaté éry českého hokeje Jiří Dopita byl nakonec jedním z hlavních důvodů, proč se 42letý šampion z Nagana rozhodl právě pro Olomouc a po 17 odehraných sezónách se tak s Kladnem loučí. Alespoň prozatím.

Jak moc bude absence bývalého kladenského kapitána znát se diváci zatím přesvědčit nemohli. Proti Motoru totiž Rytíři sehrají teprve svůj první přípravný zápas. Ten se navíc z důvodu rekonstrukce stadionu ČEZ odehraje na 2. ledové ploše a zhlédnout ho bude moci z kapacitních důvodů pouhých 200 diváků.


Přátelské utkání: Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice

úterý 5. 8. 2014, 18:00
2. plocha ČEZ stadionu

Z tábora Motoru

Hráči Motoru mohou být po prvním přípravném zápase poměrně spokojeni. S extraligovou Plzní totiž odehráli vyrovnaný zápas, který v nájezdech nakonec vyhráli. „Na to, že se jednalo o první zápas, byla první třetina podle našich představ, domácí jsme dostávali pod tlak. Pak ale přišlo klasické uspokojení, náš nevýrazný hokej a jakmile takhle polevíte - a to nejen Plzni -, tak je zle a také soupeř utkání otočil. My jsme se naštěstí ještě dokázali vrátit povedou druhou polovinou poslední třetiny. Jsem rád, že hráči hlavně plnili naše pokyny,“ komentoval zápas asistent trenéra Radek Bělohlav.

Výsledek je však třeba brát s jistou rezervou, poněvadž Plzni chybělo mnoho hráčů základní sestavy. Víc než o výsledek však šlo o předvedenou hru, a ta na první zápas nebyla vůbec špatná. Prostor dostali téměř všichni hráči a v dobrém světle se také ukázali brankáři Kůdela s Bláhou.

Sestava z posledního zápasu

Kůdela (32. Bláha) – Růžička, Chmelíř, Žovinec, Parýzek, Mucha, Vráblík, Punčochář, Semrád – Švec, Straka, Ferebauer, Nouza, Přibyl, Heřman, Vaniš, Bárta, Švihálek, Březina, Pajič, Boháč.

Věděli jste, že ...

... České Budějovice už s Kladnem odehrály 188 zápasů, z toho všechny v extralize? Celkem 86 z nich vyhrálo Kladno, 83 Budějovice a 19 zápasů skončilo remízou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....