Banes Motor České Budějovice
04.08.2014, Matěj Mayer

Junioři na turnaji v Litvínově bronzoví

ČESKÉ BUDĚJOVICE — První srpnový víkend zpestřil pěti juniorským extraligovým klubům turnaj v Litvínově. Na letošním Memoriálu Petra Kalivody nechyběli ani zástupci českobudějovického hokeje, kteří se po nepovedeném prvním dni vzchopili a díky dvěma výhrám v nedělních duelech se nakonec umístili na slušném třetím místě.

Letošní brzký start juniorské extraligy zapříčinil, že tradiční turnaj v Litvínově byl na programu už ve dnech druhého a třetího srpna. Českobudějovičtí do té doby stihli odehrát jen dva přípravné zápasy s Jihlavou a v Litvínově na ně čekaly hned čtyři duely ve dvou dnech.

Litvínov - České Budějovice 3:1

Memoriál odstartovali mladíci Motoru utkáním s domácím Litvínovem. „Bylo to vyrovnané utkání, domácí se ujali vedení po naší chybě. Vytvořili jsme si nějaké šance, ale bohužel pak došlo ke zranění našeho nejlepšího hráče (Emil Švec) a vyloučení našeho obránce na pět minut a do konce utkání (Milan Břečka). To nás trošku rozhodilo. Bohužel po naší hrubé chybě si soupeř zvýšil náskok na 2:0. Poté jsme dali kontaktní gól na 2:1, několik příležitostí jsme si vytvořili, ale nedokázali jsme vyrovnat a soupeř nás potrestal,“ hodnotil utkání kouč Jan Trummer.

České Budějovice - Slavia Praha 4:7

Druhé utkání se zezačátku vyvíjelo o něco lépe, Jan Březina poslal Motor do vedení hned ve 3. minutě. Dalších pět minut však stačilo Slavii Praha na to, aby skóre otočila. Do branky Českých Budějovic postupně napadalo pět branek a zdálo se být rozhodnuto. Konečné skóre bylo 7:4 pro soupeře z Prahy. Jihočeši však poprvé v přípravě dokázali vstřelit více než jednu branku a útočník Jan Březina dokonce zaznamenal hattrick!

České Budějovice - Plzeň 4:3

Na druhý den se svěřenci Jana Trummera zřejmě dobře vyspali. Utkání hrané od půl deváté ráno zvládli a připsali si první výhru na turnaji. Soupeř z Plzně rychle inkasoval, ale vzápětí skóre otočil a stav po první dvacetiminutovce se pro něj vyvíjel lépe – 2:1. Po přestávce však Jihočeši doslova vlétli na svého rivala a dvěma brankami dostali vedení opět na svou stranu. Pojistku přidal ještě v 51. minutě Koupal, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná, protože čtyři minuty před koncem Plzeň snížila na 3:4.

Kladno - České Budějovice 1:4

Na závěr čekal Jihočechy soupeř z Kladna, který už před zápasem věděl, že bere zlaté medaile. „Kladno se stalo předčasným vítězem turnaje, protože si předehrálo zápas se Slavií v Praze,“ poznamenal trenér Motoru. „V utkání s Kladnem jsme se brzy dostali do vedení, v polovině zápasu jsme vedli už 3:0 a zápas jsme si už pohlídali. Nakonec jsme zvítězili 4:1,“ dodává.


Ani po posledním zápase však tým z Českých Budějovic nevěděl, na jaké příčce se umístil. „Musíme počkat na výsledek posledního zápasu mezi Litvínovem a Slavií. Pokud vyhraje Slavie, budeme třetí,“ hlásil po zápase Jan Trummer. Nakonec se tak skutečně stalo, domácí Litvínov poslední utkání nezvládl a díky vítězství Pražanů skončil Motor na třetím místě.

V sestavě Jihočechů se objevovali i dorazoví hráči ročníku 1994, bohužel se ale v průběhu memoriálu většina z nich zranila. „Hned v úvodu turnaje se nám zranil Emil Švec, pak to samé potkalo i Honzu Březinu s Petrem Janáskem, kterého soupeř nastřelil pukem. Tato zranění nám trošku zkomplikovala situaci a museli jsme točit sestavou,“ vysvětluje kouč Jihočechů.

Otazník se před turnajem vznášel i nad brankářkou jedničkou týmu. Trenéři juniorů se rozhodli vzít do Litvínova všechny tři brankáře a příležitost postupně dostali všichni. „V posledních zápasech se nejlépe jevil Petr Kváča, dobré zápasy odchytal i Luboš Kadlec. Marku Mazuchovi bohužel tento turnaj nevyšel,“ uzavírá Jan Trummer.

Konečné umístění:

1. Kladno
2. Slavia Praha
3. České Budějovice
4. Litvínov
5. Plzeň

Sestava Motoru České Budějovice na turnaji:

Kváča, L. Kadlec, Mazuch - Janásek, Škopek, Břečka, Kutiš, Malovec, Křikava, Klinecký, Bajánik, Koutenský - Ruda, Točík, Březina, Suchánek, Vácha, Koupal, Panáček, Šafář, Samohejl, Švec, Brož, Duchoň
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....