Banes Motor České Budějovice
17.08.2014, Miroslav Mayer

Začíná NOEN extraliga juniorů

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Pamětníci něco podobného nepamatují, ale letos začíná nejvyšší soutěž juniorů již po polovině srpna a v srpnu se odehrají celá čtyři kola. První dva zápasy sehrají Jihočeši na svém ledě a další dva na hřištích soupeřů. Poslední léta se vstup do sezóny vždy juniorům nepovedl a pak měli problémy celý rok. Bude letos pro juniorský tým klidnější sezóna?

Juniorka vyhrála první zápas nové sezóny naposledy v roce 2006 a to je již hodně dlouhá doba. Za posledních pět let vždy junioři bojovali o udržení v soutěži a vždy se jim to nakonec povedlo. Letos se bude tým pod vedením Jana Trummera a Filipa Turka snažit tento trend zlomit odehrát klidnější sezónu zakončenou nejlépe play-off.

Jako každoročně dochází v týmu k mnoha změnám. Hodně hráčů přichází ze staršího dorostu a hodně jich odchází výše či s hokejem na nejvyšší úrovni končí. Letos jsou součástí A týmu Motoru Emil Švec, Luboš Rob, Václav Pašek a Radek Prokeš. V letní přípravě s muži se objevili i další hráči. Otázkou je, jak se ukáží brankáři a zda chytí příležitost za pačesy. Loňská jednička David Gába je totiž již v A týmu a vzhledem k věku už nemůže juniorce pomoci. Noví muži v maskách tak mají šanci se o místo jedničky poprat.

Od letošní sezóny by měla lépe fungovat spolupráce mezi Motorem a mládeží a českobudějovický hokej by tak měl být opět jednolitý a pevný. Jedině úzká spolupráce mezi oběma subjekty je zárukou pokračování tradice a zárukou budoucí kvality. Jistě se v kádru Motoru objeví v sezóně i nadějný junior, který ukáže, že se nespokojí jen s boji v juniorské extralize a myslí to s hokejem vážně. Každému je ovšem jasné, že toto je možné jen pokud juniorka bude hrát minimálně střed tabulky. Pak si v této soutěži mohou zahrát i nadějní dorostenci a návaznost by tak mohla pokračovat.

Díky tomu, že juniorská soutěž začne letos brzy, mohli by mít trenéři k dispozici kompletní kádr, včetně hráčů z A týmu, kteří mají ještě juniorský věk. Ovšem tuto možnost budou mít i soupeři a tak by hned první zápasy mohli přinést kvalitní zážitek a předvést nejlepší juniorský hokej. Předvést se mohou všichni v nejlepším světle, protože po čtyřech odehraných kolech bude reprezentační přestávka pro turnaj reprezentace do dvaceti let.

Prvním soupeřem Jihočechů tak v pondělí bude Olomouc. Muži se probojovali do extraligy a tak i mladíci z Hané určitě cítí šanci na působení v extralize dospělých. V přípravě se Hanákům moc nedařilo, když vyhráli jen dvakrát a navíc poměrně hodně inkasovali. Jenže stále je to jen příprava a počítá se až soutěžní zápas. První kole tak odstartuje v pondělí od 18.00 v Budvar aréně.

Hned druhý den se pokračuje dalším kolem a do Budvar arény tentokrát dorazí PSG Zlín. Muži tohoto týmu jsou zase úřadující mistři extraligy a pro místní mladíky je to určitě velká výzva. V úterý se začíná v Budvar aréně již od 15.00.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....