Banes Motor České Budějovice
18.08.2014, Jaroslav Pešek

JUN: CEB - OLO 2:5 - Junioři začali nový ročník prohrou

České Budějovice: Českobudějovičtí junioři nevstoupili do nového ročníku NOEN extraligy juniorů tou správnou nohou. V nových dresech před slušně naplněnou Budvar arénou tahali po většinu zápasu za kratší konec, a to i přes to, že za juniorku nastoupila čtveřice hráčů hojně využívaná A týmem. Jmenovitě Pašek, Prokeš, Rob a Marek.

Do první třetiny vstoupily oba týmy vcelku aktivně, ale do pořádného zakončení se ne a ne propracovat. První větší příležitost měl olomoucký Melichárek, který ji ale trestuhodně zahodil, když tváří v tvář Kváčovi poslal puk hodně mimo. Domácí měli dobrou šanci otevřít skóre, když ujel Luboš Rob v oslabení, ale ani jeho pokus se neujal. Na první gólový moment, tak diváci čekali až do deváté minuty, kdy po pěkné individuální akci skóroval hostující Matěj Pavlovský. Následně mohl vyrovnat Ladislav Marek, ale jeho střela se bohužel pro domácí pouze odrazila od tyče. Minutu poté dostali domácí velkou šanci v podobě přesilové hry pět na tři, kterou dokázali zhodnotit až po návratu prvního z vyloučených olomouckých hráčů. Na vyrovnávacím gólu se podílela trojice útočníků, kteří přišli juniorce na pomoc z A týmu. Prokeš vybojoval puk u mantinelu, poslal ho na Luboše Roba, který geniální přihrávkou napříč útočným pásmem našel Ladislava Marka. Marek už měl snadnou práci trefit odkrytou branku a bylo vyrovnáno. Do konce třetiny byla hra vyrovnaná a první část tak skončila 1:1.

Druhou třetinu začali lépe domácí a v prvních cirka osmi minutách Olomouc přehrávali. Dobrou šanci měl například Prokeš, který se v samostatném úniku pokoušel o forhendový blafák. Urbisch ale jeho úmysl přečetl a udržel puk mimo tyče. Postupem času si stále více začali o slovo říkat hosté a od druhé poloviny zápasu byli o něco lepší týmem. Svou převahu nakonec dokázali kohouti přetavit v góly. Nejprve se v přesilovce trefil exbudějovický Aleš Krátoška, když po šťastném odrazu od zadního mantinelu doklepl puk za Kváčova záda a následně zvýšil Alex Rašner, který dorazil puk do brány po tvrdé střele Jekliče. Jihočeši se zdáli zaskočeni a do konce třetiny se pouze bránili. Zvýšit navíc mohl Václav Melichárek, který sám před Kváčou neuspěl. Před druhou sirénou bylo jasné, že Motor musí svou hru výrazně zlepšit.

Bohužel pro domácí neměli budějovičtí čas pozvednout svou hru, protože hned z kraje třetí třetiny byli tvrdě sraženi zpět na zem Alešem Jerglem, který přidal čtvrtý gól do budějovické klece. Následně mohlo být pro domácí ještě hůř, to když ve vlastním oslabení ujel Milan Ostřanský, Petr Škopek ho fauloval a rozhodčí nařídil trestné střílení. V něm si Ostřanský svůj nájezd zopakoval, ale ani na podruhé Kváču nepřelstil.. Motor přece jen dokázal zkorigovat výsledek, když přesilovou hru využil svou střelou od modré čáry Daniel Klinecký a snížil tak na rozdíl dvou gólů. Z dalších šancí domácích stojí za zmínku snad už jen Prokešův bekhendový pokus, kterým se snažil přehodit ležícího Urbische, který ovšem vytáhl obdivuhodný zákrok lapačkou. V závěru ještě domácí zkoušeli hru bez brankáře. Nakonec však ještě Aleš Jergl upravil střelou do prázdné brány skóre na konečných 2:5.

Ohlasy po zápasu

Filip Turek (ČEZ Motor České Budějovice): Z dnešního zápasu jsme zklamaní. Určitě jsme si to představovali jinak. Po poslední generálce s Plzní jsme byli pozitivně naladěni, ale dnešní zápas nám ukázal, že sezóna nebude vůbec jednoduchá. První třetina byla vyrovnaná, v té druhé jsme měli na začátku asi pět minut lehce navrch. Potom jsme dostali gól a od té doby nás soupeř jednoznačně přehrával. O přestávce jsme si něco řekli, ale bohužel jsme vyšli na led a v prním střídání jsme dostali gól na 4:1 a bylo po zápase. Nevím, jestli hráči podlehli nervozitě z prvního zápasu, ale mužstvo se zkrátka nesemklo a působilo špatným dojmem.

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): Bylo to klasické první extraligové utkání juniorů. Vždycky je to spíš bitva, kdo koho přetlačí, než nějaký líbivý pěkný hokej. Zápas jsme začli hrozně. Nebyli jsme soustředění, první třetina byla špatná. Myslím, že pak se hra trochu zlepšila. Možná, že to bylo i těmi, musím říct, náhodnými góly, které jsme dali a třetí třetinu si myslím, že jsme měli vcelku pod kontrolou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....