Banes Motor České Budějovice
25.08.2014, Miroslav Mayer

Chceme pro děti to nejlepší, říká Roman Heindl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Od letošního roku vznikla v klubu mládeže HC Motor České Budějovice nová pozice sekretáře klubu, která částečně nahrazuje manažera mládeže. Tuto funkci zastává Roman Heindl, který je zároveň trenérem mladšího dorostu a členem trenérské rady. Práce má rozhodně dost a těší se na ostrý start sezóny.
Roman Heindl (51) se trénování věnuje již devatenáct let. Většinu trenérské kariéry strávil právě v Českých Budějovicích. Posledních pět let pracoval na podobné funkci v Písku a letos se rozhodl vrátit do města, kde začínal svoji trenérskou kariéru. Je držitelem trenérské licence A.


Stal jste se prvním sekretářem klubu po změně správní rady. Jak jste se do této pozice dostal?
Byl jsem osloven, jestli bych měl zájem pracovat v klubu v této roli. Následně jsem podal žádost do konkurzu na trenéry a pak proběhla další jednání, že bych k pozice trenéra dělal ještě sekretáře klubu.

Tato funkce se liší od manažera mládeže, který dosud v Českých Budějovicích působil. Bylo vám dopředu řečeno, o co vlastně půjde?
Bylo mi to vysvětleno. Pravomoci sekretáře klubu jsou výrazně menší, než měl manažer a o všem důležitém rozhoduje správní rada. Měl jsem trochu výhrady, protože jsem věděl, že to je hodně časově náročná funkce a má to poměrně široký záběr. Dělat trenéra a zároveň sekretáře je náročné a čas ukázal, že je to pravda. Stále mám před sebou nějakou práci, abych stihl obě role. Chci být dobrý trenér a tak je to pro mě někdy svízel.

Mohl byste trochu upřesnit, co tedy sekretář klubu vlastně dělá?
Jsou to třeba dohody s hráči, s kluby, registrace a další technické věci kolem hráčů, které máme v klubu. Přihlášky do soutěží, zajištění ubytování pro hráče. Podobnou roli jsem už dělal, ještě než jsem odešel do Písku, takže jsem věděl, jak na to. Každopádně nová správní rada má trochu jiné představy a chce po mě ještě navíc věci, na které jsem nebyl zvyklý a tak se musím stále učit.

Z titulu své funkce jste i členem trenérské rady. Jak zatím vidíte práci trenérské rady?
Je to určitě přinos. Jsou tam lidé, kteří hokeji rozumí, je nás sedm a pokud je nějaký problém, řešíme ho v takto silném fóru, kde každý řekne svůj názor. Pokud se týká nějakých sporných věcí, kde si třeba trenéři nejsou jistí, mohou to přednést na trenérské radě a tam se to probere, případně se hlasuje a rozhodne. Veřejnost má pak jistotu, že to není rozhodnutí v něčím zájmu, ale že to rozhodla trenérská rada, aby se nikomu neubližovalo a bylo to nejlepší pro klub a pro hráče.

Další změnou je, že o všem se dnes informuje veřejnost a každý se může dozvědět z oficiálních zdrojů co se v klubu děje.
Já si myslím, že je to jen dobře. Já jsem vždy razil zásadu, nemít problém komunikovat s rodiči. Vždy jsem tomu byl přístupný, takže to vítám. Na druhou stranu se na můj vkus v některých ohledech moc s rodiči diskutuje. Já si myslím, že trenér by měl mít důvěru rodičů a ti by měli věřit tomu, že trenér chce pro děti dělat to nejlepší a chce je něco naučit. Chce, aby rostly nejen hokejově, ale jde i o otázky nějaké životního kréda. Někdy si myslím, že rodiče hledají něco, aby to nešlo. Byl bych rád, aby veřejnost pochopila, že všichni co tu trénujeme, chceme pro děti to nejlepší a děláme to s nejlepším svědomím.

Bylo také vyhlášeno, že se bude klást i větší důraz na školu a nejen na hokej. Tohle bude asi také náplň vaší práce?
Prezident klubu už měl jednání s ředitelem školy ohledně smlouvy se školou. Chceme nastavit pravidla, sledovat prospěch, a aby třídní učitelé byli v součinnosti s trenéry sportovních tříd a to samé pak i na střední škole. Chceme vědět o studijních výsledcích hráčů, abychom nevychovávali jen hokejisty, ale připravili kluky i na život.

Pět let jste působil v Písku. Jaké vidíte největší rozdíly mezi tím než jste odešel a tím co je teď?
Všechno jsem to vnímal, protože se na mě obracela spousta rodičů i hráčů, kteří tady nebyli spokojeni a některé jsem i do Písku přivedl. Něco tady proběhlo, nechci to hodnotit ani komentovat. Jsem rád, že se dnes klub postavil na vlastní nohy, je tu nová správní rada. Jsem přesvědčen, že správní rada chce, aby tu mládežnický hokej šel kupředu a myslím, že i symbióza s Motorem bude fungovat. Dnes jsem rád, že spolupracujeme i v otázce metodiky, protože tady byly velké rezervy, každý trenér si to spíše dělal po svém. Už jsme řešili i metodiku na letní přípravu a chceme, aby byla nastavena pravidla tréninku, aby to trenéři věděli a dodržovali. Vše musí zpět k tomu, aby českobudějovický hokej byl tam, kde býval.

Od podzimu se mají rozjet i nadstavbové aktivity pro zájemce. Co si o tom myslíte?
Plán už máme skoro hotov. Bude to nad rámec standartních tréninků. Myslím si, že je to jen dobře, ale musíme zvážit, pokud kluci trénují celý týden, jestli ještě jít na další trénink v neděli. Rodičům to nikdo brát nechce. Víme, že pokud tato aktivita nebude tady, pojedou někam jinam. Chceme to mít tady, abychom mohli o naše hráče dál pečovat, a bude to ku prospěchu všech. Věřím, že se to rozjede a ukážeme rodičům, že to tady také umíme dělat.

Teď se vrátíme k trénování a vašemu týmu mladšího dorostu. Tam poprvé dochází ke střetu více ročníků a k první selekci hráčů. Co můžete říci o letošním mladším dorostu?
Já vlastně navazuji na práci, kterou jsem tady opouštěl, protože jsem tyto kluky trénoval před odchodem do Písku. Někteří mě mile překvapili, tím jaký udělali posun dopředu. Mužstvo jsme doplnili mladšími hráči, kteří se zdají, že mají potřebnou výkonnost. Tým vypadá, že chce pracovat a trénovat. Teď jsme vyhráli turnaj v Chomutově a to nás někam posune, ale kluci chápou, že úspěchy přijdou jen přes dřinu. Takže to vidím docela nadějně. Je dobře, že máme B tým, kluci mohou zůstat tady a nemusí jezdit nikam po kraji. Chceme jim dát kvalitní trénink a já se budu účastnit tréninků obou týmů. Kluci musí vědět, že i v B-týmu je o ně zájem a že na nich budeme dál pracovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....