Banes Motor České Budějovice
14.09.2014, Lukáš Dvořák

Vráblasovi se připomínat nebudu, říká s úsměvem Ondřej Bláha

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Posledním týmem, který ještě v nové sezóně nebodoval, zůstává Prostějov. Rozhodla o tom dohrávka třetího kola první ligy, ve které ČEZ Motor udolal poměrem 3:1 Havlíčkův Brod. Velkou měrou k tomu přispěl i svým jistým výkonem Ondřej Bláha, jenž z jednatřiceti střel kapituloval jen jednou a hlasitě si řekl o další nasazení od trenéra Petra Rosola.

Má za sebou teprve první soutěžní zápas v dresu českobudějovického Motoru od úvodních minut a už mohl na domácím ledě slavit premiérovou výhru. Nervozitu ze svého debutu ale před střetnutím v žádném případě necítil. „Byl jsem v pohodě. Trenér mi řekl, že půjdu do brány, tak jsem na to byl připravený. Jsem rád, že se to povedlo a dotáhli jsme zápas do vítězného konce. Potřebovali jsme vyhrát, bylo to před domácím publikem a nic jiného nepřipadalo v úvahu.“ Pravidlem bývá, že za povedený start v A-týmu putuje určitá částka do klubové kasy. Sám Bláha ale zatím o vkladu nepřemýšlí. „To se musíte zeptat Vráblase (Roman Vráblík je pokladníkem, pozn. autora), jestli tam mám něco dát. Já se mu ale připomínat nebudu,“ smál se dvaadvacetiletý gólman.

První třetina duelu s Rebelem připomínala dlouhou dobu hru kočky s myší. Motor se v ní po zásluze ujal vedení 2:0 a dal zapomenout na nepovedené výkony s Jihlavou a Třebíčí. V závěru ale přišel drobný herní útlum, který zapříčinila nevyužitá dvojnásobná početní výhoda. Havlíčkův Brod o přestávce vycítil, že se s Jihočechy dá hrát a po nástupu do druhé části korigoval stav. „Bek vystřelil, byl tam chumel před bránou, párkrát do toho ťukli, přeskočilo mi to beton a skončilo to v síti. Nedalo se nic dělat.“ Utkání tak dostalo dramatický náboj a o napínavé souboje nebyla nouze. Hosté najednou byli na hřišti rovnocenným protivníkem. „Ve druhé třetině sice trochu srovnali hru a měli tam pár nepříjemných momentů, naštěstí jsme to zvládli a třetinu udrželi. Tu třetí jsme hru zase vrátili zpátky a hráli jsme přesně to, co jsme chtěli. V závěru bylo pár faulů, dohrávali zápas v přesilovkách, ale celkem jsme je k ničemu nepustili. Dobře jsme to ubránili, “ nešetřil chválou na své spoluhráče Bláha.

Stejně jako Hynek Kůdela má i brankář s jednadvacítkou na zádech rád hru s holí. Proti Havlíčkovu Brodu předvedl českobudějovickým divákům své schopnosti a u jedné ze situací jim dokonce zabrnkal na nervy. „Občas musím bekům pomoct. (směje se) Puk skočil a přeskočil mi hůl, když jsem chtěl rozehrát, tak to vypadalo trochu komicky.“ Na nepříjemnosti ve vypjatých momentech je však Bláha zvyklý z uplynulého ročníku, kdy odchytal velkou porci zápasů v druholigovém Vajgaru. „Je to ale jiné, protože v Jindřichově Hradci se hraje prakticky bez obran a měl jsem tam kolikrát více práce. Tohle jsou zápasy, kdy třeba pět šest minut nic nejde, a pak přijde nepříjemný brejk. Na psychiku to jsou náročnější zápasy. Ale moc mi to dalo, rozhodně si nestěžuji, že jsem tam loni chytal,“ dodal závěrem strážce svatyně Motoru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....