Banes Motor České Budějovice
21.09.2014, Matěj Mayer, Lukáš Dvořák

V minisouboji dvou lídrů bodování Straka předčil Hořavu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tahák pátého kola první ligy sliboval nejenom střetnutí dvou tradičních extraligových klubů, ale také bitvu mezi bývalými reprezentačními útočníky obou týmů, kteří jsou aktuálně také nejproduktivnějšími hráči svých celků. Vcelku jasně z něj vyšel lépe českobudějovický matador Josef Straka. Během sobotního klání jsme podrobně porovnávali jeho výkon s kladenským Miloslavem Hořavou.

Josef Straka #78

Kapitán českobudějovického Motoru byl nejvíce aktivní v první třetině. Na branku Kladna vyslal fantastických sedm střel, z nichž hned šest ohrozilo brankáře. Napočítáno mu také bylo třináct přesných přihrávek a ani jedna pokažená. Jeho ice-time se zastavil na čase 7:42. Jedinou zápornou statistikou pro Josefa Straku byl poměr získaných a ztracených kotoučů, který vycházel 1:2 v jeho neprospěch. Zkušený útočník se v první třetině blýskl především dvěma povedenými akcemi. Nejprve v 5. minutě ujel obraně Rytířů, ale svůj samostatný únik neproměnil. Ke konci dějství se dostal s Tomášem Nouzou do přečíslení dva na jednoho a po ideální přihrávce nastřelil tyč.

Druhá část hry byla v jeho podání o něco slabší, hlavně co se týče aktivity. Chábera tentokrát nemusel čelit ani jednomu pokusu z jeho hole. Jednu nepřesnou střelu si však Straka přeci jen připsal a rozhodně se nejednalo o bezvýznamný pokus. Ve 38. minutě sklepával „centrovaný“ puk před bránu od Michala Švihálka a diváci neměli daleko od výbuchu radosti. Kromě stejně nepříznivého poměru získaných a ztracených kotoučů si českobudějovická osmasedmdesátka připsala také pět úspěšných přihrávek a jednu nepřesnou. Čas na ledě ve druhé třetině činil 7:53.

Ve třetí třetině předvedl šestatřicetiletý centr jeden světlý moment, který dost možná rozhodl celý zápas. Ve 43. minutě ujela opět dvojice Straka – Nouza do přečíslení dva na jednoho. Sledovaný hráč ujížděl po levém křídle, kde prokázal svou zkušenost, když nechal přejet obránce hostů a poslal Tomáši Nouzovi geniální přihrávku. Prověřený střelec snad ani nemohl nedat. Kapitán Motoru si za tuto akci vysloužil velké uznání českobudějovického publika. Kromě toho Straka ve třetím dějství jednou ohrozil kladenskou klec, poslal dvě přesné přihrávky a jednu pokazil. Jeho čas na ledě byl 6:52.


Miloslav Hořava #21

Kladenská jednadvacítka byla v první třetině daleko za svým očekáváním. Nejvíce to bylo vidět při práci s pukem. Útočník, který velkou dobu čekal na šance od svých spoluhráčů, se totiž s kotoučem potkal jen minimálně. A když už se mu to povedlo, moc valně to neskončilo. Tři zkažené přihrávky a pouze jedna záludná střela na Ondřeje Bláhu nejsou parametry hodné nejproduktivnějšího hráče Rytířů. Nutno však podotknout, že v úvodní části na ledě moc dlouho nepobyl. Jeho ice-time se zastavil v čase 5:57.

Asistent kapitána Středočechů se z letargie probral až ve druhé třetině. Kouč Čelanský ho o něco více vytížil a Hořava tak ve hře strávil 8 minut a 21 sekund. Bylo znát, že chce být tím, který s nepříznivým výsledkem něco udělá, jenže v sobotu večer mu to prostě, terminologií sportovců řečeno, nelepilo. Přesto Bláhu prověřil hned dvakrát, ačkoliv pro domácího gólmana byla náročná pouze střela z 29. minuty. Hořava také třikrát přihrával, z toho dvakrát úspěšně, nicméně docela hrozivé číslo se objevilo v kolonce ztracených puků. Číslo čtyři během prostředního dějství je v takovém utkání prostě moc.

Kladnu teklo do bot. V brance Motoru doslova zářila neprůstřelná zeď a souboj hráčů se stejnou číslovkou na dresu Hořavu moc těšit nemohl. I tak ale forvard Rytířů podal ve třetí třetině nejlepší výkon. Pomohly mu k tomu v závěru i dvě přesilové hry. V nich sice nasbíral pár přesných přihrávek, ale byly tam však momenty, kdy měl místo přihrávky raději volit střelu. Ty měl v poslední části pouze dvě. Opět si neodpustil ztracené puky, tentokrát tři. Dvěma vybojovanými to sice nahradil, u hráče jeho kvalit to ale bylo v duelu žalostně málo. Na Josefa Straku v sobotu jednoduše nestačil.


Statistiky

Josef Straka
vs
Miloslav Hořava
0
Branky
0
1
Asistence
0
1
Body
0
4
Trestné minuty
0
1
+/-
-1
7 / 2
Střely na bránu / mimo
5 / 1
20 / 2
Přihrávky přesné / nepřesné
8 / 5
2 / 5
Puky získané / ztracené
4 / 7
22:27
Čas na ledě
21:03
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....